Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pierwsze Centralne Ogrzewanie-Jak Się Do Tego Zabrać,na Co Zwrócić Uwagę,koszty...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,czy ta kuchnia ma wejście na miarkownik ciągu-nr 5 i 8

2ll22zc.jpg

I jak z tą pojemnością płaszcza wodnego-ma to jakieś znaczenie?

Opublikowano

Nie ma możliwości zamontowania miarkownika ciągu,jest tylko rozeta regulująca dopływ pow. pod ruszta.

2 króćce oznaczone nr. 5 to możliwość zasilania oddzielnego na grzejniki i CWU.

Szukaj dalej ;),dzwoniłeś do firmy Ogniwo?

Opublikowano

@kolanin

Nie dzwoniłem bo znalazłem ją za 2300zł,ale też nie widzę by był miarkownik.

Opublikowano

@kolanin

Ty widziałeś piecyk z ogniwa z miarkownikiem?

Co do temy to też już o niej czytałem i chyba nawet henryk nie polecał tej wersji,ale nie pamiętam dlaczego-tyle już tego przeczytałem.

Opublikowano

Piecokuchnia Tadeusz ma miarkownik elektroniczny ,Budowa ciekawa ale film co zamiast szamotu tam ladują ,dla mnie dyskwalifikuje tą piecokuchnie.

https://www.google.pl/search?q=piecokuchnia+tadeusz&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=YwzVPajnUNNPBM%253A%252CyBVsmYavElgxeM%252C_&usg=__NxiiFaz3s57WERT2Lw3LR7ccOP4%3D&sa=X&ved=0ahUKEwiGjrTnpO_ZAhXEDZoKHQVSCtMQ9QEIPTAD#imgrc=YwzVPajnUNNPBM:

a tu film siadczący o jakości tego produktu

Opublikowano

@henryk1953

Dokładnie tak.

Ten filmik też już oglądałem.

Napisałem do tych od kuchni kamen,zobaczymy co odpiszą.

Mały wybór jest piecy o mocy 5-8kW

@sambor

Drewmet producent,ale zośka jest za duża bo 10-11kW

Opublikowano

Z miarkownikiem ciągu i rozetką PW w drzwiczkach zasypowych jest jeszcze z firmy Slawex:

https://annrys.pl/p/1545/481/piecokuchnia-slawex-kwk-7-3-kociol-kuchnia-nowosc--kotly-bez-nadmuchu-slawex-kotly-piece.html

post-50212-0-06290500-1521151429_thumb.jpg

Tak wygląda przekrój większej wersji,jeżeli mniejsza ma taki sam układ jest całkiem dobry.

Opublikowano

@kolanin

Pisałem do nich w tej sprawie.

Koledzy,gdzie miałbyn zamontować zawór bezpieczeństwa?

Wiele razy było to poruszane i ogólnie w układzie otwartym nie polecają montować zaworu.

W tej chwili mam zamontowany zawór bezpieczeństwa i zawór zwrotny na zasileniu bojlera.

Opublikowano

Wszystko co powinna miec piecokuchnia ma  piecokuchnia IZA  ale jej moc to 16kW - wzoruj się na niej przy wyborze. Piecokuchnie o  mniejszych mocach mogą miec inną budowę  Np temmy 10 i 12 to inne konstrukcje ,to samo dotyczy piecokuchni slawex 7 i 13kW Musisz na to zwrócic uwagę.Lepiej wtedy kupic  o większej mocy.

Piecokuchnie maja ta zaletę ze mogą pracować na róznych mocach ,Tryb letni i zimowy to skrajne przypadki ,są pośrednie,,np,ruszt w trybie lato  i przesłona w tym trybie to moc najmniejsza  większą moc uzyskasz mając ruszt w trybie lato a przesłonę w trybie zima .  Posrednia moc uzyskasz  też gdy ruszt będzie w trybie zima a przeslona  w lato.Największą moc ma piecokuchnia gdy ruszt i przegroda jest w trybie zima,

Przeczytaj ten wątek ,tam będzie o tym  co powinna mieć piecokuchnia , oraz o problemach palenia w tych kuchniach i jak z tym sobie poradzic,

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/14006-kuchnia-weglowa-hydromax-problem/page-1

Opublikowano

@sambor

Ta zosia ma przekrój pionowy na zdjęciach a w instrukcji poziomy,ale mniejsza o to.

Ona ma 10kW a ja potrzebuję dwa razy mniej,więc czy aż tyle da się zmniejszyć moc nie tracąc na opale itd.?

Opublikowano

Z samych grzejników masz lekko 5,5-6kW plus bojler to około 7-8 kW
Wystarczy zmniejszyć komorę zasypową i moc jest mniejsza

W inst na stronie 12 jest przykładowy schemat podłączenia kuchni/ pieca, wcześniej są rys i wymiary tej pionowej wersji.

Nie znam ceny ale można ją zamówić u producenta.

PS

Sprawdź czy ci się podłoga nie zarwie to prawie 200 kg.

Opublikowano

Panowie jak to z tym jest?

Według projektu z drugiego tematu do którego się odnoszę wynika,że zbiornik wyrównawczy jest na wysokości 30-40cm nad bojlerem i pompa jest na powrocie a według normy jest tak:

Spód naczynia wzbiorczego powinien znajdować się co najmniej 0,3 m nad najwyżej położonym punktem grzewczym.(uzależnione to jest innymi warunkami np. od umieszczenia pompy)

Np. mając pompę na powrocie kotła naczynie należy umieścić znacznie wyżej bo aż 0,7 x H (wysokość podnoszenia pompy) , co przy popularnej pompie Por25 – 40 (wysokość podnoszenia słupa wody 4 m.) wymusza umieszczenie naczynia na wysokości 0,7 x 4 = 2,8 m. ponad najwyżej położony punkt grzewczy.

Opublikowano

Pewnie nie zauważyłeś, że pompa w projekcie @stasia jest na powrocie tedy naczynie musi być od 0,7xH m wyżej całej instalacji 

Jakbyś dał niżej naczynie to pompa będzie wywalać wodę przez przelew naczynia

Ale to zostało zmienione i pompy są na zasilaniu, wtedy naczynie może być już od 0,3m nad  instalacją , to jest zmiana względem projektu

takie rozwiązanie ci proponowałem  na samym początku - naczynie wprost nad kuchnią / kotłem.

Schemat rzeczywisty inst kolegi jest w poście 351, lewy rysunek  https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21391-setlans-9kw-czy-p2ar-kds-pw-7-9-kw/page-18?do=findComment&comment=259015

Opublikowano

@sambor

Właśnie zauważyłem,że pompa @stasia jest na powrocie i zapaliła mi się czerwona lampka,ponieważ w projekcie jak byk stoi,że zbiornik wyrównawczy będzie pod stropem co jest niezgodne z normą-o czym w tamtym temacie pisałeś.

Czyli jeżeli dam zbiornik w łazience to wiem,że pompa idzie na zasilenie,ale czy wtedy wystarczy jedna pompa,gdy zakręce dopływ na grzejniki latem?

Rozumiem,że wtedy bojler nie działa grawitacyjnie w razie zaniku prądu?

Opublikowano

@sambor

Tak,tak wiem,że rura osobna 28mm miedź.

Spójrz proszę na to,tak na szybko narysowałem.

Do tych pokreślonych kresek miedź a dalej pex poza oczywiście rury zbiorniczka.

Dodaktowo na zasileniu bojlera zawór.

4r8861.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.