zi1bi Opublikowano 6 Marca 2018 #1 Opublikowano 6 Marca 2018 Witam. Może się znajdzie kolega który już miał podobny problem, a mianowicie po załączeniu na sterowniku "rozpalanie" jeżeli nie popchnę jakimś patyczkiem to wentylator zaczyna się obracać dopiero przy 50%mocy, wszystko poniżej nawet podczas pracy zatrzymuje się. Już go 2 razy demontowałem i porządnie przedmuchiwałem i czyściłem ale marne tego efekty. Czy może być to wina niesprawnego kondensatora??? Nadmieniam że wentylator śmiga mi już 4 sezon.
dormario Opublikowano 6 Marca 2018 #2 Opublikowano 6 Marca 2018 I było tak zawsze przez te 4 sezony? Ja obstawiam kondensator. Mam WPA 07 i ciężko się rozkręcała na oryginalnym. Założeyłem 2mF i kręci jak trzeba
zi1bi Opublikowano 6 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 6 Marca 2018 Nie zawsze nawaliła w tym sezonie - na allegro pokazują oryginalną 0.68 mikrofarada- czy można do 117 założyć 2 mikrofarady ??
marcus312 Opublikowano 6 Marca 2018 #4 Opublikowano 6 Marca 2018 Jak złożysz mocniejszy kondensator to dmuchawa szybciej się zbiera z obrotami ,ale gdyby pracowała w trybie ciągłym to przy zastosowaniu zbyt dużej pojemności kondensatora może się nadmiernie przegrzewać ,jak nie ma takiej potrzeby to daj taki jaki był w oryginale zabudowany przez producenta :D
zi1bi Opublikowano 6 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 6 Marca 2018 Dzięki koledzy za podpowiedzi - w moim śmieciuchu GS nie chodzi na okrągło zamówiłem 1.5 mikrofarada ;)
zi1bi Opublikowano 13 Marca 2018 Autor #6 Opublikowano 13 Marca 2018 Założyłem 1.5 uf - śmiga jak ta lala - nic się nie grzeje - wydajność wzrosła - spalanie polepszone ! Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.