Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem mam maly chlopaki, kociol na pellet smart ekopell 12kw nie osiaga mi zadanej temp 65. ochrona powroru wylaczona. kociol pracuje w trybie 100%. i spala 50kg dziennie a w domu 12st. moje nastawy: czas pracy min 2 max 5. wentylatory roboczy 1 bieg min9 max15. obroty 400-700. korekta dolna - 3, gorna +3. jak ustawic aby go rozbujac?

dom nie docieplony z zewnatrz.

Opublikowano

Jak dom nowo zbudowany i jeszcze nie ocieplony to swoje potrzebuje.

O ile ustawienia są dobre to wygląda że kocioł doszedł do ściany albo paliwo słabej jakości, może być że więcej z niego nie wyciśniesz.

Jak dom zamieszkały to ratuj się jak możesz a potem czym prędzej ocieplaj chałupę.

Opublikowano

to czy mam dobre ustawienia to nie wiem sam, to moj pierwszy kociol na podajnik. na wiem jak ustawic bo spalanie duże a temp mala na piecu. na szczęście nie zamieszkaly dom

Opublikowano

Jaką powierzchnię ogrzewasz ? Jaki rodzaj ogrzewania podłogowe czy grzejniki ? Przy nowym budynku i np podłogówce może być taki kosmos w pierwszym sezonie grzewczym.

Ale sprawdził bym temp spalin czyli to co wywalasz przez komin i może napisz co masz za zawór do ochrony powrotu ( rozmiar )

Opublikowano

Z ustawieniami nie pomogę ale:

- trzeba sprawdzić czy paliwo jest wypalone czy są niedopały - jeśli nie jest dobrze to potrzebne korekty ustawień

- możesz zmniejszyć bieg pomp(y) na instalację żeby kociołek się dogrzał a potem stopniowo zwiększać i obserwować

- spaliny przy pellecie chyba do niskich nie należą ale rzuć tutaj odczyt to może ktoś podpowie czy są w normie czy też grzejesz komin

Tak czy siak, w takich temperaturach i nieocieplonym domu masz duży odbiór ciepła i kocioł może klękać jeśli dobrany jest do ocieplonego domu.

Opublikowano (edytowane)

Jaką powierzchnię ogrzewasz ? Jaki rodzaj ogrzewania podłogowe czy grzejniki ? Przy nowym budynku i np podłogówce może być taki kosmos w pierwszym sezonie grzewczym.

Ale sprawdził bym temp spalin czyli to co wywalasz przez komin i może napisz co masz za zawór do ochrony powrotu ( rozmiar )

ogrzewam 100m2, 60 podloga, 40 grzejniki 3szt. temp spalin ok 120 st. a zawor 4d arfiso z silownikiem, ustawiony na 5% minimalne otwarcie i 5stopien jednorazowego otwarcia czy jakos tak Edytowane przez KrzysiekKa
Opublikowano

Po pierwsze kolego Krzysiek ozór płomienia na palniku przy takich ilościach spalanego opału powinien być długi jasno żółty i nie postrzępiony ( krótki poszarpany to znak że powietrza jest za dużo ), po drugie zawór 4D do ochrony powrotu przy instalacji z ogrzewaniem podłogowym to nie jest najlepsze rozwiązanie ( nie będzie w stanie zapewnić ochrony powrotu na przyzwoitym poziomie ) jak chcesz to zapytaj kolegę sambora , ma naprawdę obszerną wiedzę w tych sprawach . Zanim zamieszkasz polecam się skonsultować i poprawić tą instalację.

W ustawieniach nie jestem w stanie pomóc bo mam palnik na pellet innego producenta z innym sterownikiem.

• 2 lata później...
Opublikowano

Mam ten sam problem, jak go rozwiązałeś?