Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ochrona Powrotu A Grzejniki

bercik302

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam zamontowany kocioł kostrzewa twin bio luxury 24kw.  Na pierwszym obiegu (1) mam siłownik i pompę do ogrzewania podłogowego,  na drugi obiegu (2) mam siłownik i pompę grzejnikową.   Problem polega na tym iż kocioł ma mieć temperaturę powrotu 48'C. Jest to zrobione na obiegu grzejników zawór 3D. Kocioł ustawiony w tryb automatyczny tz po nagrzaniu odbiorników do zadanej temperatury przechodzi w postój.    Kocioł najpierw grzeje temperaturę na powrót  (czujnik umieszczony na rurze wracającej do kotła) po wykryciu  że ociągnął zadaną  temperaturę zawór automatycznie otwiera się na grzejniki. Problem jest z tym że bardzo szybko temperatura spada i znowu zamyka zawór i grzeje powrót a nie grzejniki. Nieczułość mieszacza ustawiona na 2'C.  Jak sobie z tym poradzić aby grzał grzejniki dłużej ? Jak miałem wyłączoną podłogówkę to grzejniki praktycznie były ciągle gorące. Czy według was tak może być zrobiona instalacja na grzanie powrotu ?

Dzięki za opinie

post-74507-0-37599300-1519501718_thumb.jpg

post-74507-0-92113200-1519501740_thumb.jpg

Opublikowano

Kolego narysuj schemat swej instalacji

To bedzie latwiej. Na poczatek (jesli masz taka opcje) wylacz ochronę powrotu i poczekaj az instalacja sie ustabilizuje. To nowa instalacja?

Opublikowano

Źle usytuowany zawór zwrotny od podłogówki.Można dołożyć jeszcze jedną pompę kotłową do ochrony powrotu.

W tej chwili zawór 3D na obieg grzejnikowy działa w funkcji rozdziału czynnika grzewczego. Pompę na grzejniki przełożyć za 3D (będzie działał w funkcji mieszania-regulacja temp.na grzejniki) Wtedy wszystkie obiegi będą sterowane niezależnie.

post-32948-0-55014700-1519510639_thumb.jpg

Opublikowano

Jak będzie działał zawór jeśli czujnik temperatury wykryje żądaną temperaturę na powrocie? Czy nie zamknie całego obiegu grzejników? Bo przecież siłownik wtedy się uruchomi. Zawór zwrotny dlaczego uważasz że nie w tym miejscu jest?

Opublikowano

Czujnik temp.od obiegu grzejnikowego musi być wtedy za pompą na grzejniki.Pompa kotłowa musi być sterowana swoją drogą.Przy tej lokalizacji ZZ na OP jak masz teraz zawór pobiera cieplejszą wodę z powrotu grzejników a tak nie powinno być.

Ewentualnie zamiast pompy kotłowej można pompę CWU na stałe ale wtedy temp.wody w zasobniku=temp.wody w kotle.

Opublikowano

Aktualnie mam czujnik temperatury obiegu grzejnikowego mam teraz też za pompą na rurze która wraca do kotła.  Sterownik w kotle także ma możliwość podpięcia czujnika powrotu ale wtedy siłownik raczej nie będzie działać bo siłownik jest do obiegu.

post-74507-0-19076600-1519547804_thumb.jpg

Opublikowano

Teraz zawór 3D spełnia dwie funkcje ochrony powrotu i "regulacji"temp na grzejniki.Proponuję pompę kotłową bo jak już wspomniałem każdy obieg będzie sterowany niezależnie.Wtedy czujnik powrotu będzie "związany" z pompą kotłową o ile twój sterownik takową obsługuje.Zawór 3D z siłownikiem zajmie się wyłącznie regulacją temp. na grzejniki.

Jak w załączniku

post-32948-0-49421600-1519549863_thumb.png

Opublikowano

Ok dzięki za podpowiedz. Jeszcze takie pytanie, zacząłem wygrzewac podłogę, po włączeniu pompy od podłogi kocioł nie może uzyskać zadanej temperatury 60 ciągle jest tak około 45'C. Kocioł pracuje na sw9je max 24kW. Jak wcześniej miałem tylko grzejniki to bez problemu temperatura była osiągana. W czym może być problem?

Gość Digitrax
Opublikowano

Poczytaj na temat wygrzewania posadzki podczas pierwszego uruchomienia podłogówki. Jak to się robi a szczególnie jaką temperaturę się ustawia i co jaki czas się ją zmienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.