Bkrukl Opublikowano 31 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Witam. Posiadam piec kotłon unix 25. Zamontowany sterownik z dmuchawą i pompą wody. Mam problem z utrzymywaniem odpowiedniej temperatury na piecu i z wywalaniem wody przez jeden z zaworów bezpieczeństwa. Ciśnienie w instalacji bez rozpalania to 1 bar. Piec ustawiony na 50 stopni, dmuchawa na 3/10, pompa na 3, czop na środkowy ząbek. Otórz rozpalam drewnem, sypię pół wiadra węgla, i po godzinie mam 60 stopni, a z zaworu zamontowanego na piecu wali woda. Zawor ten jest na 2 bary, a na zegarze mam cisnienie 1,8 bara. Zawory przy zegarze na 2,5 bara. O ile z zaworem to podejrzewam jego uszkodzenie, tak z temperaturą to nie wiem co sie dzieje. Mam wrażenie że dmuchawa mimo braku działania przepuszcza powietrze do komory spalania.... Dodaję zdjecia, może coś wymyślicie....
Tom1000 Opublikowano 31 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Kocioł 28kW, Jaki pałac tym ogrzewasz, za 300m²? Poszukaj tematów o paleniu od góry, wszystko jest tam wyjaśnione.
tommy07 Opublikowano 31 Stycznia 2018 #3 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Dziękuj bogu,że z zaworu bezpieczeństwa wali woda jak to opisałeś , bo jak wywali kocioł ponad 300kg to ci ściany poprzestawia.
Bkrukl Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor #4 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Tom1000 jakies 250 m2. Tomy07 wiem ze od tego jest zawór bezpieczenstwa. Chodzi mi o to że na piecu mam np 60 stopni a cisnienie juz okolo 2 bar. A tak chyba byc nie powinno prawda? Może to wina tego zbiornika z przeponą? Jak wcisnąłem śrubokrętem zaworek w nim, to nie kapie woda i nie syczy powietrze...
carinus Opublikowano 31 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Chyba masz padnięty ten zbiornik,lub jest za mały.Pal na stałej szczelinie bez dmuchawy.
RedEd Opublikowano 31 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 31 Stycznia 2018 No nie ma jak zawory bezpieczeństwa w kaskadzie!
Bkrukl Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor #7 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Ten zbiornik został jeszcze z poprzedniego kotła. Nie ja to instalowałem, ani też nie miałem wpływu na to, jak to zostało zainstalowane. Byłem za granicą. Jaka powinna być pojemność tego zbiornika?
Tom1000 Opublikowano 31 Stycznia 2018 #8 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Jak nie leci woda to zbiornik jest szczelny a jak nie "syczy powietrze" to znaczy że trzeba go napompować, i problem zniknie.
Bkrukl Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor #9 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Rozumiem. Jutro spróbuję dopompować ten zbiornik przed rozpaleniem.
RedEd Opublikowano 31 Stycznia 2018 #10 Opublikowano 31 Stycznia 2018 przeczytaj DTR naczynia przeponowego
carinus Opublikowano 1 Lutego 2018 #11 Opublikowano 1 Lutego 2018 Ten zbiornik został jeszcze z poprzedniego kotła. Nie ja to instalowałem, ani też nie miałem wpływu na to, jak to zostało zainstalowane. Byłem za granicą. Jaka powinna być pojemność tego zbiornika? Trzeba przyjmować 8-10% całkowitej pojemności układu kotłowego.Po napompowaniu zbiornika musisz usunąć nadmiar wody w układzie,bo może masz samą wodę i brak miejsca na poduszkę powietrzną w zbiorniku.
sambor Opublikowano 1 Lutego 2018 #12 Opublikowano 1 Lutego 2018 Te 8-10% objętości układu to jest dla naczynia otwartego, naczynie przeponowe dobiera się inaczej - najlepiej kalkulatorem danego producenta - są w necie np tu http://www.reflex-pro.de/pl-PL/
gtoni Opublikowano 1 Lutego 2018 #13 Opublikowano 1 Lutego 2018 Rozumiem. Jutro spróbuję dopompować ten zbiornik przed rozpaleniem. Zbiornika nie napompujesz pod cisnieniem. Musisz opróżnić instalacje z wody, by mogla wyplynac z naczynia. gtoni
Bkrukl Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor #14 Opublikowano 1 Lutego 2018 Wiem że muszę opróżnić instalację z wody. Jakie Waszym zdaniem mogą być wachania ciśnienia w instalacji z takim piecem, w 2 pietrowym budynku z piwnicą? W piwnicy grzejniki stare żeberkowe żeliwne, a na pietrach nowe aluminiowe....
gtoni Opublikowano 1 Lutego 2018 #15 Opublikowano 1 Lutego 2018 U mnie przy instalacji zamknietej do 0,5 bara. Dom pietrowy uzytkowa pow. ok 170 m2
Bkrukl Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor #16 Opublikowano 1 Lutego 2018 A jakie masz ciśnienie w instalacji przy zimnej wodzie?
gmaj22 Opublikowano 1 Lutego 2018 #17 Opublikowano 1 Lutego 2018 Przede wszystkim to popatrz, co jest napisane na kotle nt. dopuszczalnego ciśnienia roboczego, a jakie masz zawory bezpieczeństwa. Już sam ten fakt wskazuje, że kocioł nie jest dopuszczony do pracy w układzie zamkniętym. Potrójne zabezpieczenie układu zamkniętego to nie znaczy, żeby dać trzy zawory bezpieczeństwa. W tym dwa jeden za drugim, jak słusznie zauważył @reded. A jak naczynie przeponowe powiesisz na takim srubunku, to nie będziesz musiał spuszczać wody do kontroli i ewentualnego nabicia.
gtoni Opublikowano 1 Lutego 2018 #18 Opublikowano 1 Lutego 2018 A czytales gmaj22 przepisy ! Przed zaworem bezpieczenstwa, naczyniem wyrownawczym NIE WOLNO instalowac ZADNYCH zaworow nawt z plomba jak na zdjeciu !! Ja mam cisnienie w zimie 1 baz w lecie 1,5 bara bo musi dojsc woda do solara na dachu. Mam dakona cisnienie pracy 2,5 bara - jedyny dostosowany do ukladu zamknietego. gtoni
gregoriusr Opublikowano 1 Lutego 2018 #19 Opublikowano 1 Lutego 2018 Kocioł prawdopodobnie jest dopuszczony do pracy w układzie zamkniętym. Na stronie producenta wszystkie schematy są w układzie zamkniętym. Nigdzie nie widzę instrukcji do tego kotłą. To naczynie przeponowe natomiast wygląda jak naczynie do cwu. Do co są chyba tylko koloru siwego lub czerwonego. Ale może różne firmy mają inne kolory. O tym jakie ciśnienie powinno być w instalacji możesz poczytać tu: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/10933-jakie-cisnienie-w-instalaci-co/ jaka pojemność naczynia przeponowego tu: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16960-naczynie-wzbiorcze-w-domku-obj%C4%99to%C5%9B%C4%87-i-ci%C5%9Bnienie-instrukcja/ Ja u siebie mam w naczyniu 0,9 na instalacji zimnej 1,1. Ciśnienie na gorącym nigdy nie przekracza 1,4, a na 1,5 mam zawór bezpieczeństwa. Oczywiście w instalacji brakuje zabezpieczenia termicznego. Producent podaje zawór syr3065 lub syr5067. Ja mam dbv1.
gmaj22 Opublikowano 1 Lutego 2018 #20 Opublikowano 1 Lutego 2018 A czytales gmaj22 przepisy ! Przed zaworem bezpieczenstwa, naczyniem wyrownawczym NIE WOLNO instalowac ZADNYCH zaworow nawt z plomba jak na zdjeciu !! Ja mam cisnienie w zimie 1 baz w lecie 1,5 bara bo musi dojsc woda do solara na dachu. Mam dakona cisnienie pracy 2,5 bara - jedyny dostosowany do ukladu zamknietego. gtoni Ten element jest ZA zaworem bezpieczeństwa. Co zaś do normy PN_B/02414 p.2.2.3, przeczytaj sobie ostatni akapit. Ja go akurat znam :)
Bkrukl Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor #21 Opublikowano 1 Lutego 2018 Dobiłem dziś ten zbiornik przeponowy. Teraz mam cisnienie na zinmej instalacji 1bar. Cisnienie zbiornika 1,2 bar. Zobacze co sie bedzie dziac...
Bkrukl Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor #22 Opublikowano 2 Lutego 2018 Po wczorajszym paleniu ciśnienie przy 55 stopniach miało 1,7 bar...
gregoriusr Opublikowano 2 Lutego 2018 #23 Opublikowano 2 Lutego 2018 Witam. Chyba powinno być odwrotnie. Ciśnienie w naczyniu 1 a na zimnej 1,2. Wydaje się, że naczynie za małe, ile ma litrów?
Bkrukl Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor #24 Opublikowano 2 Lutego 2018 Sorry że do gory nogami, ale tylko tak sięgałem. Wychodzi na to że 12 litrów.
gregoriusr Opublikowano 2 Lutego 2018 #25 Opublikowano 2 Lutego 2018 Ja bym dobrał większe. Dał bym jakieś 35 litrów. Ale najlepiej policzyć ile wody w instalacji lub podczas nabijania sprawdzić z wodomierza ile wejdzie do instalacji. Jak woda będzie miała większą temp. jak 55 stopni to znowu może wywalać zaworem bezpieczeństwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.