Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Logika Działania Automatyki Buderusa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Czytam trochę tutaj na forum i próbuje swoich ustawień pieca jednak postanowiłem w końcu napisać może ktoś dostrzeże coś czego ja nie widzę. Mój piec to Buderus gb072 24kW ze sternikiem RC310 (dwufunkcyjny). Dom jest nowy pustak + styropian i dobrze docieplony, mam 120 metrów nie licząc garażu i wszędzie podłogówka. Zużywam obecnie 5-6 m gazu, niby nie jest źle ale zawsze pozostaje pytanie czy jestem w stanie jeszcze lepiej ustawić krzywą grzania aby zmniejszyć zużycie. Już zdążyłem się zorientować że mój piec grzeje min. mocą 7,4 kw i nic z tym nie mogę już zrobić bo wystarczyło by pewnie 3-4 kw a palnik i tak chodzi na minimalnej mocy przy każdym załączeniu. Doszedłem do takich ustawień

temp. początkowa 25

temp. końcowa 35

wpływ pomieszczenia 3 k

korekta temp. pom. 0k

starty palnika ok 40

prośba o Wasze opinie czy coś mogę zmienić ?

Opublikowano

Możesz parametr 'Int.czasu (blok.cyklu)' (o ile masz, w danych kotła) ustawić np na 30 (teraz pewnie masz 10). Określa ile minut ma odczekać, jak się wyłączy.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Kolega Gbbsoft bardzo dobrze rozpracował ten temat, dodatkowo, wszystkim zmagającym się z ustawieniami polecam lekturę instrukcji instalacyjnych do sterowników RC35 i RC30, pojęcia są lepiej wyjaśnione. Dostępna instrukcja RC300 czy 310 to jest trochę skandal, bo wiele rzeczy jest "niedopowiedzianych", tak jak objaśniana tutaj logika działania. Ale do rzeczy: ja mam kolejną zagadkę. Instalacja z GB062, rc310 i rc100, sprzęgło hydr., dwie pompy - kaloryfery i podłoga, zmieszanie posiada tylko obwod podlogi i jest to zmieszanie ręczne, bez silownika - ESBE VT372. Obwod kaloryferow sterowany pogodowka, do obwodu podlogowego rowniez przypisana krzywa grzania ale nie ma ona i jej korekta wpływem pomieszczenia większego znaczenia, z powodu braku silownika na zaworze. Obieg podlogi sterowany jest tylko zal/wyl wplywem pomieszczenia wg RC310. Działałoby to nienajgorzej, gdyby nie fakt, że bardzo trudno jest określić moment, w którym nastąpi "wyłącz" = "zapotrzebowanie spełnione" dla określonego, ustawionego wpływu pomieszczenia. Mam już pewną teorię, ale jest ona bardzo dziurawa i nie zawsze sterownik wyłącza wg moich ustaleń. Tutaj również obowiązuje mnożnik, ustalony przez Kolegę Gbbsoft i próg, który może mieć coś wspólnego z krzywą grzania. Ma ktoś tutaj pojęcie, jak to działa? "Fajnie", że jest ustawienie "wpływ pomieszczenia" i również taka zmienna w diagnostyce (i wynika ona z ustawienia) ale momentu wyznaczenia "zapotrzebowania spełnionego" = wylaczenia pompy można się tylko domyślać. 

Dodatkowe pytanie jest o typ budynku - dla dobrze ocieplonego = 20 cm styropianu, okna 3 szybowe, które ustawienie bardziej się Wam sprawdza - średnie czy ciężkie? 

Edytowane przez Emk
uzupełnienie
Opublikowano

A masz termometr na sprzęgle i termometr na wyjściu obwodu podlogowki (podłączone do pieca)?

Opublikowano

Termistor jest w sprzegle oczywiscie, na obiegu podlogowym nie ma. Krzywa grzejnikow jest  wyzej niż krzywa podłogówki, więc do podłogówki trafia temperatura ustawiona przeze mnie ręcznie zaworem termostatycznym (trochę poniżej projektowej dla podłogówki). Czasem jest nizsza, niz wynikajaca z nastawy zaworu ze względu na krzywą grzejników, ktora schodzi ponizej tej nastawy. W obu obwodach stosuje obnizenie nocne w tych samych godzinach, grzejniki - 1,5K, podloga - 1K. To sie wychladza na tyle, ze podlogowka pracuje potem 3/4 okresu grzania do tego, tajemniczego punktu wylaczenia. Piec utrzymuje w sprzegle (i w sobie) temperaturę, wynikająca w tym układzie i zadanych wartości z krzywej grzania grzejników. Podloga jest wiec przegrzewana, ale calosc krazy +/- 0.5K wokol temp. zadanej, moze być. Na przyklad - temp. zadana + wplyw pomieszczenia 10K wylacza pompe obiegu podlogowego przy temp. pomieszczenia=temp. zadana + 0.5K (diagnostyka pokazuje "zap. spełn.", pompa jest wyłączana). Niestety, przy 10K wpływu i przejsciu z trybu obnizenia, przy wychlodzonym pomieszczeniu np. o 1K powoduje to przestrzelenie krzywej grzejnikow krzywą podlogowki  (przesuwa krzywą +10K) i przegrzewanie grzejników. Probowalem zmniejszyc temp. zadana o 0.5K i zmniejszyc wplyw pomieszczenia ale nie mam pojęcia, jak zależy od tej zmiennej wystawienie przez RC310 "zap. spełn" i wyłączenie pompy podlogowej. Różne eksperymenty nastaw nie pokazują powtarzalności, więc ciężko coś wywnioskować o algorytmie. Mam 2xMM100 wiec mam gdzie podlaczyc termistory, ale myslisz, ze to coś pomoze? Ogólnie powinien być w tym układzie przynajmniej silownik, ale zaden zawor+silownik (ten, ktory mam nie ma opcji silownika) nie pasuje do tej grupy pompowej, żeby zamontowac to samemu. Nie sądzę też, żeby taka inwestycja się szybko zwróciła, wyłączając oczywiscie poprawność i komfort sterowania. 

Opublikowano

Moze po prostu zrezygnuj z obniżenia nocnego... testowo...

Opublikowano

Wypróbuję ale z drugiej strony dręczy mnie ten algorytm wyłączania, w instr. instalatora opisany jedym, lakonicznym zdaniem: "temperatura w pomieszczeniu ma co najmniej wartość 
zadaną". To "co najmniej" to może być nawet o 1K więcej, a przy maksymalnym wpływie pomieszczenia = +0.5K. Jesli coś wymyślę, napiszę tu. 

Opublikowano (edytowane)

Wygląda na to, że zatrzymanie pompy ("zapotrzebowanie spełnione" w diagnostyce obiegu RC310) dla danego obiegu następuje mniej więcej (jak pisał Kolega gbbsoft, po drodze są jeszcze wewn. zaokrąglenia) w momencie zrównania wynikowej temperatury zadanej obiegu z temp zadaną, po uwzględnieniu wpływu pomieszczenia, mnozonego przez odchylke temp pom. od temp. zadanej (menu diagnostyka) i wewnętrzny współczynnik, zależny od typu obiegu. 

I tu jest jeszcze jeden hit - jak ustalił Kolega gbbsoft, dla obiegu podłogowego wewn. współczynnik (mnoznik) korekcyjny wynosi 1. Tak jest, ale tylko w przypadku wybrania zoptymalizowanej krzywej grzewczej (czyli "wg temp. zewn"). Jeśli wybierze się opcję "wg. temp. zewn. z p. pocz.) mnoznik zmienia się na 3, pomimo ustawienia obiegu jako podlogowego. Próbowałem to zatwierdzac, zmieniac na kaloryfery i z powrotem na podłogę, mnożnik w tej drugiej opcji pozostawał równy 3. Tak przynajmniej dzieje się dla konfiguracji ze sprzęgłem hydr. i niezależnymi pompami obiegów. 

Inzynieria wsteczna tego regulatora jest jednak dość uciążliwa, dziwię się, że w instrukcji tych mechanizmów nie opisano. Dodatkowo, prawdopodobnie długotrwała aktywność podświetlenia RC310 przy diagnostyce powoduje ogrzewanie sterownika i podnoszenie sie jego temperatury o kolejne dziesiąte części stopnia, co utrudnia obserwacje, bo zmieniają się współczynniki wyliczane w RC310. 

Edytowane przez Emk
uzupełnienie
Opublikowano

Ciekawe rzeczy piszesz o współczynniku 3...

Opublikowano

Też mnie to zaskoczyło. Nie wiem czy to zamierzone, może trzeba byłoby zrestartować kocioł i wtedy się to zmieni - tego nie próbowałem. W kazdym razie zmiana 1 na 3 i 3 na 1 przy przechodzeniu pomiedzy tymi dwiema opcjami temp. zewn. jest bezbłędnie powtarzalna za każdym razem. Może ma z tym cos wspolnego brak silownika na zaworze mieszajacym u mnie (sterownik o tym wie, przy probie ustawienia obwodu ze zmieszaniem wystawia blad zaworu) ? Ale czy to ma sens? Na razie chwilowo zawieszam testy, bo zajmują dużo czasu, ktorego ciągle brak, a umiem już przewidzieć większość (wszystkie?) zachowań buderusowej automatyki. Kolega gbbsoft odwalił tu kawał dobrej roboty... 

Opublikowano

Nikt nie powiedział w tym oprogramowaniu nie może być błędów. Oby tylko takie były...

Opublikowano (edytowane)

Witam Panowie,

Mam kilka pytań do Was. Na początek kilka informacji nt domu i instalacji:

1. Dom parterowy, powierzchnia z garażem 178m2, pierwszy sezon grzewczy
2. Ocieplenie:
- ściany styropian 20cm
- podłoga 18cm
- strop terriva 24cm + wełna 30cm 

3. Instalacja grzewcza:
- Kocioł Buderus Logamax 192 24kW (wiem, że przewymiarowany, ale ma dobrą modulację)
- 2 grupy pompowe, oddzielne dla grzejników i podłogówki,  każda z MM100 i mieszaczem ESBE + sprzęgło
- oprócz garażu i kotłowni w całym domu podłogówka, w sumie 13 pętli grzewczych
- w garażu dodatkowo 2 grzejniki (mało używane)+ grzejnik drabinka w kotłowni oraz po jednym w dwóch łazienkach (na ręczniki)
- RC 310 w salonie + RC 200 w kotłowni do sterowania grzejnikami
- sterowanie strefowe za pomocą TECH st- 292 V3 w każdym pomieszczeniu za wyjątiem kotłowni i garażu (głowice termostatyczne). 
- dwa rozdzielaczne do podłogówki, sterowane za pomocą listw tech i siłowników elektromagnetycznych, które otwierają poszczególne pętle w miarę potrzeb.
- ustawiona stała temperatura na dzień i noc na sterownikach TECH z histerezą 0,2C. Działa to w sumie sprawnie, nie przegrzewa pomieszczeń.

4. Kilka słów o parametrach ustawionych przeze mnie w ciągu ostatnich 2 tygodni, wszak serwisant, jak się wydaje, ustawił wszystko na chybił trafił, nawet moc maksymalną ustawił na 11%(!) co skutkowało wychłodzeniem domu przy zeszłotygodniowych mrozach dochodzących do -17c:

- wyłączone w RC310 wpływ pomieszczenia 

- krzywa grzewcza dla podłogówki, projektowa 37c, maks. temp zasilania 35c

- krzywa grzewcza dla grzejników, taka sama- założenie było, że nie będą głównym źródłem ciepła, a tylko pomocniczym do suszenia 

- maksymalna temperatura kotła ustawiona 35c
- włączanie palnika co min co 20minut

W praktyce to działa w miarę porządku. Oczywiście pojawia się częste wyłączanie kotła powyżej temperatury 0c, około 25 wyłączeń/dobę, wliczając w to ogrzewanie CWU. Powyżej Oc piec rozgrzewa się do ok. 50C (mimo, iż palnik pracuje na 11%, po czym wyłącza się). Dzieje się tak zwykle gdy otwartych jest maks 1-3 pętli na rozdzielaczach celem dogrzania danych pomieszczeń. 
1. Czy w tym przypadku wskazane jest zdławienie pieca do np. 50% dla ogrzewania celem dłuższego rozgrzewania?
2. Zastanawia mnie również praca zaworu mieszającego przy grupie pompowej dla podłogówki. Zrobiłem test i otworzyłem go na maks, miało to miejsce przy temperaturach oscylujących 0-3c i powiem szczerze, że pomieszczenia momentalnie były dogrzewane, de facto bezpośrednio z pieca/sprzegła. Gdy ustawiłem na auto, zawór ustawia się jest na ok 50% i proces dogrzewania jest dłuższy i wydaje się, że piec częściej wyłącza się. Nurtuje mnie pytanie jaka jest korelacja między piecem a zaworem mieszjącym i od czego zależy poziom otwarcia tego zaworu? Czy możecie mi wyjaśnić co oznaczają te dwie pozycje?
a: czas pracy zaworu mieszajacego, obecnie 120s, jak zmiana tego parametru wpłynie na pracę zaworu: możliwość ustawienia od 10-600s
b: podn.zaworu mieszającego, obecnie 5K, również,  jak zmiana tego parametru wpłynie na pracę zaworu: możliwość ustawienia od 0- 20K
3. Czy jest gdzieś możliwość ustawienia temepratury sprzęgła?

Zużycie gazu na ogrzewanie za ostatnią dobę, temperatura zewnętrzna ok.0c, to 44Kwh, czyli ok. 4m3. 

Dzięki z góry za wszelkie sugestie.

Edytowane przez Kemot80
Opublikowano

2. Żeby mieszacz miał co mieszać temperatura na sprzęgle musi być ciut wyższa niż temperatura zadaną obiegu. To 'ciut' to właśnie 5stC.

3. W sytuacji, gdy do systemu jest podłączony czujnik temperatury sprzęgła, to co nazywa się 'Temperatura zadaną pieca' tak naprawdę jest 'Temperatura zadaną sprzegla'. Inaczej mówiąc: piec ma za zadanie utrzymać zadaną temperaturę na sprzęgle, a nie na wyjściu z pieca.

Opublikowano

Zawor powinien działać tak, aby utrzymywać w tym obiegu temperaturę wynikająca z krzywej grzania dla tego obiegu. Jeżeli potrzebne jest szybsze nagrzanie po obniżeniu, to można zwiększyć (włączyć) wpływ pomieszczenia. Przy opcji podlogowki "wg temp. zewn." krzywa zostanie podniesiona o ok. (temp. zadana - temp. rzecz) *wplyw pomieszczenia, czyli np. po nocy temp. spadnie o 0,5K, wplyw pomieszczenia ustawisz jako 5K, grzanie rozpocznie sie z temp. +2,5K, po zaokr. +3K w stosunku do pierwotnej krzywej, co automatycznie otworzy bardziej zawor mieszajacy. 

Opublikowano

Cześć wszystkim, mocno śledzę wątek związany z RC310 i postanowiłem zadać kilka pytań bo myślę, że odpowiedzi na nie będą pomocne aby rozwiać moje/nasze wątpliwości w kwestii logiki działania automatyki RC310. 

-Warunek załączenia/wyłączenia palnika w piecu?Jaki parametr decyduje o załączeniu?
Mamy dwa parametry jak niżej:
Parametr1: Interwał czasowy między wyłączeniem i ponownym włączeniem palnika w minutach.
Parametr2: Interwał temperaturowy dla wyłączenia i ponownego załączenia palnika.

Czy piec wyłączy swój palnik w momencie osiągnięcia temperatury zadanej dla kotła i jeżeli to jest warunek to czy istnieje histereza dla tej wartości i czas zwłoki po którym ma nastąpić wyłączenia palnika?

Jak należy interpretować parametr2  "Int.temp. (blok.cyklu)"?Jakiej temperatury dotyczy ten parametr?W moim RC310 nie zmieniałem wartości domyślnej i jest on ustawiony na -6K. 

-Warunek załączenia/wyłączenia grzania CWU?
Istnieje temperatura zadana dla CWU ale patrząc na trendy to nie jestem przekonany co do histerezy odnośnie załączenia i wyłączenia grzania CWU ponieważ różne mam temperatury załączenia oraz wyłączenia.

-Wybór temperatury zadanej dla pieca i obiegów grzewczych w trybie regulacji wg. temperatury zewnętrznej?
Decyduje o tym oczywiście krzywa grzewcza lecz patrząc na temperaturę zadaną dla pieca to jest ona zawsze wyższa niż temperatura zadana dla konkretnego obiegu na tłoczeniu pompy lecz czy istnieje gdzieś parametr, który decyduje o ile wyższa ma być temperatura zadana dla kotła?

-Jaka jest wartość histerezy dla temperatury zadanej dla obiegów grzewczych dla trybu ogrzewania i obniżenia?
Warunek osiągnięcia temperatury zadanej dla konkretnego obiegu grzewczego powinien objawiać się wyłączeniem pompy obiegowej z danej grupy pompowej doliczając do tego jej wybieg określony w minutach. Śledząc tryb działania automatyki nie do końca jest to dla mnie oczywiste.

-Jak wygląda tryb pracy pieca dla dwóch obiegów grzewczych i wybór temperatury zadanej aby zapewnić zapotrzebowania ciepła dla dwóch obiegów?
W moim trybie mam RC310 na parterze i RC200 na piętrze i tą samą zadaną temperaturę dla obu obiegów tj. 21.5 C w trybie grzania i 21 C w trybie obniżenia i zauważyłem, że zawsze wyższy parametr istnieje w obiegu gdzie steruje nim RC200 i nie do końca wiem z czego to wynika a różnica pomiędzy wartością zadaną dla obiegu a temperaturą pomieszczenia jest taka sama jak przy obiegu gdzie mam RC310.

Zapraszam do dyskusji.

Opublikowano (edytowane)

Moje zdanie jest takie:

> Warunek załączenia/wyłączenia palnika w piecu?Jaki parametr decyduje o załączeniu?

Po wyłączeniu z powodu interwału temperaturowego piec się włącza po interwale czasowym, o ile interwał temperaturowy przestał być spełniony.

Czy piec wyłączy swój palnik w momencie osiągnięcia temperatury zadanej dla kotła

Nie, po prostu zwolni, aby temperaturę zadaną utrzymać.

> Jak należy interpretować parametr2  "Int.temp. (blok.cyklu)"? 

Załóżmy, że ten parametr jest ustawiony na -6stC. Jeżeli temperatura realizowana na piecu/sprzęgle przekroczy o 6stC temperaturę zadaną (mimo, że piec zszedł do mocy minimalnej), to piec się wyłączy.

> Warunek załączenia/wyłączenia grzania CWU?

U mnie jest ustawione na 60stC. Grzanie się włącza jak temperatura zajedzie poniżej 55stC i wyłącza jak osiągnie 60stC (po czym temperatura przeważnie dalej rośnie do ok. 61,5stC). Zawsze tak się dzieje od momentu instalacji baniaka. Parametry na ustawienie innej histerezy niż 5stC nie znalazłem.

> Wybór temperatury zadanej dla pieca i obiegów grzewczych w trybie regulacji wg. temperatury zewnętrznej?Decyduje o tym oczywiście krzywa grzewcza lecz patrząc na temperaturę zadaną dla pieca to jest ona zawsze wyższa niż temperatura zadana dla konkretnego obiegu na tłoczeniu pompy lecz czy istnieje gdzieś parametr, który decyduje o ile wyższa ma być temperatura zadana dla kotła?

Jeżeli masz sprzęgło, to "temperatura zadana dla pieca" nie dotyczy wyjścia z pieca, tylko temperatury na sprzęgle. Temperatura zadana sprzęgła, to jest maksymalna temperatura zadana obiegów + 5stC (parametr: Podn. zaworu miesz). Aby utrzymać temperaturę zadaną na sprzęgle mój piec bardzo często mocno daje po garach, a potem zwalnia, jak już nie trzeba.

Moim zdaniem piec ma swoją logikę działania, aby z temperatury powrotu uzyskać temperaturę zadaną pieca/sprzęgła. Ta logika jest dynamiczna, tzn: moim zdaniem on się trochę "uczy", zmienia logikę w miarę działania. Do fajnie widać było, jak dodałem drugi obwód i sprzęgło. Na początku próbował działać po staremu, a po kilku dniach jego działanie uległo zmianie i uspokojeniu. Dostosował się do nowych warunków. Oczywiście to tylko moje wrażenie.

Warunek osiągnięcia temperatury zadanej dla konkretnego obiegu grzewczego powinien objawiać się wyłączeniem pompy obiegowej z danej grupy pompowej

Moim zdaniem: nie. Moje pompy działają non-stop o ile nie ma podgrzewania cwu. Oczywiście to nie znaczy, że nie ma takich warunków przy których pompa się nie wyłaczy. Wyobrażam sobie, że gdybym żądaną temperaturę w pokoju z 21stC zmienił na 10stC, to mieszacz by zszedł do 0% a potem wyłączyłaby się pompa. Spróbuj...

zawsze wyższy parametr istnieje w obiegu gdzie steruje nim RC200

A parametry są jota-w-jotę takie same, np: krzywe grzania, wpływ pomieszczenia? Jeszcze może być inna wersja oprogramowania... ?

Edytowane przez gbbsoft
Opublikowano
39 minut temu, gbbsoft napisał:

> Warunek załączenia/wyłączenia grzania CWU?

U mnie jest ustawione na 60stC. Grzanie się włącza jak temperatura zajedzie poniżej 55stC i wyłącza jak osiągnie 60stC (po czym temperatura przeważnie dalej rośnie do ok. 61,5stC). Zawsze tak się dzieje od momentu instalacji baniaka. Parametry na ustawienie innej histerezy niż 5stC nie znalazłem.

=>U mnie te przeregulowanie "w górę" raczej ma związek z samą bezwładnością procesu ponieważ w momencie w którym następuję grzanie CWU piec podbija temperaturę grzania + 30C aby szybciej nagrzać zasobnik więc przy objętości 150l temperatura potrafi wzrosnąć do ok. 50-55C mimo iż mam mam nastawę 41C. Ok czyli w tym wypadku nie ma parametru związanego z histerezą.

> Wybór temperatury zadanej dla pieca i obiegów grzewczych w trybie regulacji wg. temperatury zewnętrznej?Decyduje o tym oczywiście krzywa grzewcza lecz patrząc na temperaturę zadaną dla pieca to jest ona zawsze wyższa niż temperatura zadana dla konkretnego obiegu na tłoczeniu pompy lecz czy istnieje gdzieś parametr, który decyduje o ile wyższa ma być temperatura zadana dla kotła?

Jeżeli masz sprzęgło, to "temperatura zadana dla pieca" nie dotyczy wyjścia z pieca, tylko temperatury na sprzęgle. Temperatura zadana sprzęgła, to jest maksymalna temperatura zadana obiegów + 5stC (parametr: Podn. zaworu miesz). Aby utrzymać temperaturę zadaną na sprzęgle mój piec bardzo często mocno daje po garach, a potem zwalnia, jak już nie trzeba.

Moim zdaniem piec ma swoją logikę działania, aby z temperatury powrotu uzyskać temperaturę zadaną pieca/sprzęgła. Ta logika jest dynamiczna, tzn: moim zdaniem on się trochę "uczy", zmienia logikę w miarę działania. Do fajnie widać było, jak dodałem drugi obwód i sprzęgło. Na początku próbował działać po staremu, a po kilku dniach jego działanie uległo zmianie i uspokojeniu. Dostosował się do nowych warunków. Oczywiście to tylko moje wrażenie.

=>Posiadam sprzęgło-rozdzielacz w układzie lecz nie posiadam czujnika temperatury sprzęgła i w tym wypadku woda o zadanej temperaturze z wyjścia kotła trafia bezpośrednio na układ. Myślę, że posiadanie w tym przypadku czujnika sprzęgła nie spowodowałoby optymalizacji działania układu pod kątem energochłonności. 

Warunek osiągnięcia temperatury zadanej dla konkretnego obiegu grzewczego powinien objawiać się wyłączeniem pompy obiegowej z danej grupy pompowej

Moim zdaniem: nie. Moje pompy działają non-stop o ile nie ma podgrzewania cwu. Oczywiście to nie znaczy, że nie ma takich warunków przy których pompa się nie wyłaczy. Wyobrażam sobie, że gdybym żądaną temperaturę w pokoju z 21stC zmienił na 10stC, to mieszacz by zszedł do 0% a potem wyłączyłaby się pompa. Spróbuj...

=>Poruszono kwestia przez Ciebie z mieszczaczem może mieć wpływ. Będę obserwował działanie pomp.

zawsze wyższy parametr istnieje w obiegu gdzie steruje nim RC200

A parametry są jota-w-jotę takie same, np: krzywe grzania, wpływ pomieszczenia? Jeszcze może być inna wersja oprogramowania... ?

=>Dla każdego obiegu na czas testów mam ustawione te same parametry dlatego dziwi mnie, że w takie sposób to pracuje i zapewne ma tutaj wpływ logika samego RC200.

Bardzo dziękuje za odpowiedzi i nie zaprzestaje testowania/rozgryzania logiki działania automatyki Buderusa a najchętniej to bym dorwał programistę tego regulatora bo uważam, że sama instrukcja jak i wiedza serwisantów daje sporo do życzenia.
Gdy pojawią się inne pytania lub moje spostrzeżenia na pewno podzielę się z Wami.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, gbbsoft napisał:

Na ten parametr ma też wpływ tryb oszczędny pompy 

Edytowane przez zip20
Opublikowano

ja mam pompę od podłogówki w grupach pompowych podłączoną pod listwę TECH, która ma zasilanie dedykowane do tego urządzenia. Jak wszystkie obwody są zamknięte, pompa jest wyłączona. Z kolei pompą grzejnikową steruje piec i chodzi niemal bez przerwy

Opublikowano
11 minut temu, zip20 napisał:

Na ten parametr ma też wpływ tryb oszczędny pompy 

Tylko tryb oszczędny pompy dotyczy pompy c.o. w kotle  i ten tryb jest dostępny gdy mamy wybraną regulację wg. temperatury pomieszczenia.
Mnie bardziej chodziło o pracę pomp obiegowych jeżeli mamy dostępną opcję z MM100.
Tutaj nie za bardzo mamy wpływ na działanie pomp(y) obiegowych oprócz wyboru jej/ich biegu lub charakterystyki pracy.

Opublikowano

Na niemieckiej stronie Buderusa jest opis systemu Logamatic EMS (oczywiscie pdf po niemiecku). Nie spodziewajcie się tam jednak odpowiedzi na wszytskie pytania, tym niemniej jest też opisana logika sterowaniem palnika. Jeśli ktoś nie zna niemieckiego, to pomoże obiektyw google trybie tłumacza... Nie znalazłem tam np. rozszerzonego opisu działania np. wpływu pomieszczenia, który w tym wątku został pięknie rozłożony na czynniki pierwsze i wreszcie można przewidzieć jego działanie. Przy przeglądaniu mozna sie wspomagać pdfami z polskiej strony, o systemach 4000 i 5000. Może wypowie się tu jakiś branzowiec czy w Buderusie sa jakieś dodatkowe materiały na temat tego systemu tylko dla instalatorów, czy tylko ogólnodostępna instrukcja instalatora i własne doświadczenie. 

Opublikowano

czy w Buderusie sa jakieś dodatkowe materiały na temat tego systemu tylko dla instalatorów

A po co im taka instrukcja? Instalator może poświęcić Ci może z pół godziny na ustawienie parametrów. Ja ustawiałem piec rok. Który instalator poświęci ci tyle czasu?

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie pompy wyłączają się dość często, piętro według temperatury pomieszczania (tryb oszczędny pompy) i według mnie ten tryb wpływa na pompę obiegową nie na tą w kotle (testowałem i tak się zachowuje ). Co do obiegu podłogówki (krzywa grzewcza) pompa też  się wyłącza ale dużo rzadziej,  jeśli temperatura w pomieszczaniu przebije znacznie temperaturę zdaną 1,5 -2 stopnie C

Edytowane przez zip20
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie,

Napiszcie proszę jeszcze czym charakteryzują się te dwie pozycje w menu serwisowym"

1. "Podaj górną granicę maksymalnej mocy cieplnej"

2. "podaj maks. moc cieplną"

w czym tkwi zasadnicza różnica?