Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Logika Działania Automatyki Buderusa

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, czy jak odłączę czujnik temp zewnętrznej od kotła, ale zostawię sterownik rc310 i ustawie regulację wg.temp pomieszczenia to kocioł będzie działał on/off z temperatura zasilania taka jaka sam ustawie?

Jak ustawie zredukuje wg temp pomieszczenia z czujnikiem zewnętrznym to kocioł pracuje jak chce ale nie osiąga zadanej ten sam dalej reguluje temperaturę 

Opublikowano

Czyli jak ustawię regulacja wg pomieszczenia to sterownik i tak dawkuje sobie temp zasilania i jak osiągnie np o 1stopien więcej to się wyłączy i będzie czekał aż spadnie temperatura pomieszczenia?

kolejna sprawa co daje charakterystyka PID czy coś zmieniać w tym ? 

Tc100 sterownik ma opcje wyłączenia sterowania pogodowki czyli jak wyłączę to działa jak rc310 z sterowaniem wg pomieszczenia ? Myślę nad zmianą z rc310 na tc100 i patrzę plusy i minusy jednego i drugiego 

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 28.03.2021 o 20:20, koklet94 napisał(a):

Hejka mam takie pytanie

otóż w historii usterek często pojawia się błąd nr 2964 ale trwa minute. To coś poważnego? 

CC407F46-85A4-4178-AD81-E3094BFCE29F.jpeg

I rozwiązałaś problem, bo mam to samo?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam 🙂 Mam problem z przegrzewaniem pomieszczenia. Piec działa według temperatury w pomieszczeniu. Problem polega na tym że wszystko fajnie działa w pewnych widełkach. Zadana 21c, spadnie temperatura do 20,8c to piec ładnie moduluje, ale jak tylko spadnie do 20,7c zaczyna systematycznie zwiększać moc do maksymalnej ustawionej. Ok wszystko by bylo ok jakby doszedł do 21c i zjechał z mocą, ale on grzeje aż do 21,3c z pełną mocą...Wołałbym żeby od 21c praktycznie zjechał na minimum i próbował tylko utrzymać tą temperaturę. Da się to poprawić przy grzaniu według temperatury pomieszczenia ?

Opublikowano

Mam moduł MM100 i chyba wtedy nie ma wyboru regulacji mocą, tylko zasialniem. Charakterystyka PID mam "wolno" (podłogówka), także też to brałem pod uwagę. Maks temperaturę na podłogę ustawiłem na 37c. Brakuje mi już pomysłu dlaczego tak się dzieje

Opublikowano (edytowane)

Przegrzewanie o 0,3°C to jeszcze nie tragedia. Po przekroczeniu 21,3°C wyłącza grzanie, czy zmniejsza moc? Próbowałeś ograniczyć moc maksymalną? 

Edytowane przez h3nio
Opublikowano (edytowane)

Jak osiągnie 21,3 zmniejsza w końcu moc do minimum czyli 11%, ale problemem jest to że jak cwu się włączy to po nagrzaniu wody nie uruchamia ogrzewania bo stwierdza że jest dogrzane i nawet na minimum nie puszcza ogrzewania a podłoga stygnie...Gdyby nie przekraczał 21c to po nagrzaniu wody cwu normalnie się odpali 

Edytowane przez sPiDeeK
Opublikowano (edytowane)

Ustawilem z punktem początkowym, na razie rewelka po 3h ! Patrzac ze na strzal to ustawilem, spalanie smieszne a ciepło. Dzięki 

Edytowane przez sPiDeeK
Opublikowano

Jeszcze pytanie. Może mi ktoś odpowiedzieć na jakiej zasadzie działa Priorytet c.w.u. ? Chciałbym go wyłączyć bo w serwisówce jest taka opcja, ale niestety ja nie mam takiej opcji, podejrzewam że nie jest spełniony jakiś warunek któy na to pozwala. Mam dwa moduły mm100, może to być przez to ?