Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę Schemtu

brovar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam proszę o ocenę schematu i podpowiedzi odnośnie :

1 Schemat ma dwa obiegi podłogówki  góra dół oczywiście w 3d będzie siłownik sterowany pogodowo kżdy obieg bęzie sterowany osobnym regultorem pogodowym ze względów różnych temp na dole i górze 

2. W domu będą 3 grzejniki jak na schemacie i teraz pojwia się pytanie gdzie je wpiąć czy można je wpiąć przed sprzęgło czy jednak za sprzęgło i dać dodatkową pompę lecz wtedy pojawia się problem sterowaniem bo będą 3 obiegi.

Jak wychodzi lepiej cenowo osobno dobrać zawór 3d pompę czy kupić gotowe zestawy pompowe.

Jaki piec byłby najlepszy i najtańszym rozwiązaniem do tych obiegów 2 lub 3 

Paliwo Gazowe

post-75980-0-33271000-1515773745_thumb.png

Opublikowano

Brak schematu

Opublikowano

Tak się nie da na zasadzie "na dwoje babka wróżyła)trzeba się zdecydować jaki będzie rodzaj kotła bo to wszystko zmienia.

Inaczej będzie przy kotle gazowym a inaczej na paliwo stałe a w grę wchodzą nie małe pieniądze.

Przy kotle gazowym grzejniki muszą być za sprzęgłem.

Np.weźmy kocioł Immergas może średnia półka,sam kociołek jest w przystępnej cenie ale już sterowanie do niego to masakra cenowa(przy twoim układzie podejrzewam ze sterowanie droższe od samego kotła)Trzeba tzw.Dima do regulacji trzema obiegami(załącznik)

post-32948-0-06365700-1515774985_thumb.jpg

Opublikowano

ok powiedzmy że to będzie villant z dwoma obiegami a ten trzeci tj te grzejniki to tak dodatkowo ale czy jak za sprzęgłem to na osobnej pompie? narazie będzie robiona instalcja się wszystkie rury od obiegów będą w kotłowni reszta będzie późńiej więc chcę dorady na etapi tym podstaowwyme

Opublikowano

no wiem:) zastanwiam się gdyby rzeczywiśćie te grzejniki wpiąć do któregoś obiegu ale bez pompy czy to będzie działać albo jak je wpiąć mając tylko dwa obiegi

Opublikowano

Za sprzęgłem+osobna pompa. Cudu nie stworzysz

Opublikowano

czyli najlepiej żeby był to normalny 3 obieg w całej instalacji albo poprostu podłogówka gór dół zrobić jako jeden obieg i grzejniki jako drugi.

A który z piecy ma najtańsze rozwiązania z 3 obiegami??

Opublikowano

Nie ma czegoś takiego.

To rozwiązanie które chcesz mieć może być: drogie, bardzo drogie lub jeszcze droższe.

Jak będzie tańsze w instalacji to odbije się na eksploatacji  - tu nic nie wykombinujesz -tani kocioł  niema lub ma drogą i na dodatek "pokopaną" automatykę 

Drogi kocioł ma tą automatykę tańszą lecz sam kocioł jest droższy.

Najdroższy jest Vieśmak + droga automatyka.

Tańszy jest burdelus, niezły jest Wolf lub Vaillant.

Coś ma deDietrich, ale on chyba 3 obiegów tanio nie obsłuży.

Jak ja robię to namawiam na Wolfa- na nim wszystko można ustawić w miarę sensownie i w sumie niedrogo.

Jakość kotła bdb

Jak chcesz tanio to Termet + protezy na sterowaniu zestykami zwiernymi.

Natomiast schemat hydrauliczny zawsze będzie ten sam.

Opublikowano

+sprzęgło+ 2moduły mieszacza tzw. MM-y po kilkaset zł +3pompy + 2x3D + sterownik BM-2 to nie będzie tania instalacja)+kocioł pewnie z 7tyś ale będziesz miał to co chcesz i będzie działać)Sam kocioł z najwyższej półki dokładnie CGB-2,montowałem)

Opublikowano

Powiem tak wolf nie jest głupi ciężko mi się połapać z tymi oznaczeniami ale z vaillantem tez było ciężko n początku a jaki piec jaki model wolfa kupił 24 kw czyli ten schemt będzie najodpowiedniejszy prawda dla 2 ze zmieszaniem i jednego grzejnikowego obiegu
??

Opublikowano

hm a który to chemat w de ditrich ponieważ w instrukcji widzę tylko grzejniki i podłogówkę czyli 2 obiegi ?? i to sterownik w piecu ma tkie możliwości

Opublikowano

Schemat będzie taki sam jak dla kotłów innych producentów(do schematu producenta dorysujesz sobie ręcznie trzeci obieg z mieszaczem :) )MCA rzeczywiście obsłuży 3obiegi:1bezpośredni i dwa z mieszaczem tylko trzeba dokupić dla drugiego obiegu z mieszaczem płytkę elektron.+czujnik zaworu miesz. pakiet AD249 którą wpina się w kocioł cena katalog 440 PLN

+zdalne  sterowanie iSystem  pakiet AD 285 cena katalog.510PLN.Dochodzi do tego "problem" doboru mocy kotła co wiąże się zapotrzebowaniem budynku na ciepło i z wielkością zasobnika co zazwyczaj nie idzie w parze.

Kociołki De Dietrich nie mają rewelacyjnej mocy minimalnej.W danych technicznych kotła nie pisze z jaką mocą grzeje CWU 

np.MCA 15kW(najmniejszy) ma moc minimalną na CO 3,4kW  a kolejny MCA 24kW ma już moc min.5,6kW

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.