brovar Opublikowano 12 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Witam proszę o ocenę schematu i podpowiedzi odnośnie : 1 Schemat ma dwa obiegi podłogówki góra dół oczywiście w 3d będzie siłownik sterowany pogodowo kżdy obieg bęzie sterowany osobnym regultorem pogodowym ze względów różnych temp na dole i górze 2. W domu będą 3 grzejniki jak na schemacie i teraz pojwia się pytanie gdzie je wpiąć czy można je wpiąć przed sprzęgło czy jednak za sprzęgło i dać dodatkową pompę lecz wtedy pojawia się problem sterowaniem bo będą 3 obiegi. Jak wychodzi lepiej cenowo osobno dobrać zawór 3d pompę czy kupić gotowe zestawy pompowe. Jaki piec byłby najlepszy i najtańszym rozwiązaniem do tych obiegów 2 lub 3 Paliwo Gazowe
brovar Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor #4 Opublikowano 12 Stycznia 2018 sorki nie dodało się już poprawiłem i dodałem że to kocioł gazowy ale kto wie w przyszłośmi może być na paliwo stałe zobaczymy
odpowietrznik Opublikowano 12 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Tak się nie da na zasadzie "na dwoje babka wróżyła)trzeba się zdecydować jaki będzie rodzaj kotła bo to wszystko zmienia. Inaczej będzie przy kotle gazowym a inaczej na paliwo stałe a w grę wchodzą nie małe pieniądze. Przy kotle gazowym grzejniki muszą być za sprzęgłem. Np.weźmy kocioł Immergas może średnia półka,sam kociołek jest w przystępnej cenie ale już sterowanie do niego to masakra cenowa(przy twoim układzie podejrzewam ze sterowanie droższe od samego kotła)Trzeba tzw.Dima do regulacji trzema obiegami(załącznik)
brovar Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor #6 Opublikowano 12 Stycznia 2018 ok powiedzmy że to będzie villant z dwoma obiegami a ten trzeci tj te grzejniki to tak dodatkowo ale czy jak za sprzęgłem to na osobnej pompie? narazie będzie robiona instalcja się wszystkie rury od obiegów będą w kotłowni reszta będzie późńiej więc chcę dorady na etapi tym podstaowwyme
sambor Opublikowano 12 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 12 Stycznia 2018 O vaillancie toś cały grudzień tłukł temat i co już sie zmnienia?
brovar Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor #8 Opublikowano 12 Stycznia 2018 no wiem:) zastanwiam się gdyby rzeczywiśćie te grzejniki wpiąć do któregoś obiegu ale bez pompy czy to będzie działać albo jak je wpiąć mając tylko dwa obiegi
brovar Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor #9 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Pomoże mi ktoś grze wpiąć w tym układzie te 3 grzejniki :)
hajtaler428 Opublikowano 12 Stycznia 2018 #10 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Za sprzęgłem+osobna pompa. Cudu nie stworzysz
brovar Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor #11 Opublikowano 12 Stycznia 2018 czyli najlepiej żeby był to normalny 3 obieg w całej instalacji albo poprostu podłogówka gór dół zrobić jako jeden obieg i grzejniki jako drugi. A który z piecy ma najtańsze rozwiązania z 3 obiegami??
sambor Opublikowano 12 Stycznia 2018 #12 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Nie ma czegoś takiego. To rozwiązanie które chcesz mieć może być: drogie, bardzo drogie lub jeszcze droższe. Jak będzie tańsze w instalacji to odbije się na eksploatacji - tu nic nie wykombinujesz -tani kocioł niema lub ma drogą i na dodatek "pokopaną" automatykę Drogi kocioł ma tą automatykę tańszą lecz sam kocioł jest droższy. Najdroższy jest Vieśmak + droga automatyka. Tańszy jest burdelus, niezły jest Wolf lub Vaillant. Coś ma deDietrich, ale on chyba 3 obiegów tanio nie obsłuży. Jak ja robię to namawiam na Wolfa- na nim wszystko można ustawić w miarę sensownie i w sumie niedrogo. Jakość kotła bdb Jak chcesz tanio to Termet + protezy na sterowaniu zestykami zwiernymi. Natomiast schemat hydrauliczny zawsze będzie ten sam.
brovar Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor #13 Opublikowano 12 Stycznia 2018 le co byś polecał njbrdziej na 3 obiegi?? wolfa
brovar Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor #14 Opublikowano 12 Stycznia 2018 sambor http://www.wolf-polska.pl/fileadmin/content/PL/Do_pobrania/Schematy/schemat_technologiczny-_kociol_kondensacyjny-002_CGB_CSW_PL.pdf to jest chyba ten schemat który właśńie potrzebuje:)
odpowietrznik Opublikowano 12 Stycznia 2018 #15 Opublikowano 12 Stycznia 2018 +sprzęgło+ 2moduły mieszacza tzw. MM-y po kilkaset zł +3pompy + 2x3D + sterownik BM-2 to nie będzie tania instalacja)+kocioł pewnie z 7tyś ale będziesz miał to co chcesz i będzie działać)Sam kocioł z najwyższej półki dokładnie CGB-2,montowałem)
sambor Opublikowano 12 Stycznia 2018 #16 Opublikowano 12 Stycznia 2018 To stary schemat, bez obsługi sprzęgła a w nowym jest też bez sprzęgła lub z - jak kto potrzebuje Czy ze sprzęgłem czy bez to trzeba policzyć inaczej się nie da. 47-52-014-002.pdf
brovar Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor #17 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Powiem tak wolf nie jest głupi ciężko mi się połapać z tymi oznaczeniami ale z vaillantem tez było ciężko n początku a jaki piec jaki model wolfa kupił 24 kw czyli ten schemt będzie najodpowiedniejszy prawda dla 2 ze zmieszaniem i jednego grzejnikowego obiegu??
sambor Opublikowano 12 Stycznia 2018 #18 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Już ci pisałem że hydraulika jest taka sama Zmieniają się pudełka z elektroniką
Charon Opublikowano 12 Stycznia 2018 #19 Opublikowano 12 Stycznia 2018 De Dietrich MCA Inovens obsłuży 2 mieszacze plus jeden bezposredni. Koszt ok. 7 tys plus czujniki. pompa do grzejników za sprzęgłem
brovar Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor #20 Opublikowano 13 Stycznia 2018 hm a który to chemat w de ditrich ponieważ w instrukcji widzę tylko grzejniki i podłogówkę czyli 2 obiegi ?? i to sterownik w piecu ma tkie możliwości
odpowietrznik Opublikowano 13 Stycznia 2018 #21 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Schemat będzie taki sam jak dla kotłów innych producentów(do schematu producenta dorysujesz sobie ręcznie trzeci obieg z mieszaczem :) )MCA rzeczywiście obsłuży 3obiegi:1bezpośredni i dwa z mieszaczem tylko trzeba dokupić dla drugiego obiegu z mieszaczem płytkę elektron.+czujnik zaworu miesz. pakiet AD249 którą wpina się w kocioł cena katalog 440 PLN +zdalne sterowanie iSystem pakiet AD 285 cena katalog.510PLN.Dochodzi do tego "problem" doboru mocy kotła co wiąże się zapotrzebowaniem budynku na ciepło i z wielkością zasobnika co zazwyczaj nie idzie w parze. Kociołki De Dietrich nie mają rewelacyjnej mocy minimalnej.W danych technicznych kotła nie pisze z jaką mocą grzeje CWU np.MCA 15kW(najmniejszy) ma moc minimalną na CO 3,4kW a kolejny MCA 24kW ma już moc min.5,6kW
brovar Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor #22 Opublikowano 13 Stycznia 2018 czyli wolfik tdo tego bęzie najlepszy :) czyż nie tak
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.