Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Kominem

boas43

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mieszkam w domku pietrowym z lat 80-tych i posiadam od 9 lat piec zasypowy na miał. Niestety w tym roku na piętrze podczas palenia jest wyczuwalna woń spalenizny/dymu a czujnik dymu w pokoju, przez który przechodzi przewód kominowy wykazuje duże steżenie i uruchamia się alarm. Żadnych plam mokrych i wykwitów nie ma, ściana nie jest spekana czyli uważam że komin także nie jest rozszczelniony. Jako winowajcę podejrzewam przechodzenie spalin przez spoiny w cegłach .....

Teraz standardowe pytanie :

-  czy zmienić kanał spalinowy, ale to wiaże się z przeróbka czopucha pieca i wykuciem otworu w kotłowni w piwnicy - komin ma 3 kanały

- czy zastosować wkład kominowy ale jaki - ze stali ?

Opublikowano

Raczej nie poniewaz jak przytkne nos do ściany tam gdzie idzie kanał spalinowy to czuję "swąd" .

W celach testu przyłożyłem czujnik podczas pracy dmuchawy w miejsce gdzie jest ten kanał i odczyt stezenia gazów wzrósł. Jak dmuchawa przestała pracować to steżenie opadało.

Opublikowano

Temat jak jeden z wielu na forum.

Niska temperatura spalin i taki efekt będzie się nasilał.

Edit

Chyba że masz gdzieś przeciek w górnej części. Z wyczystki woda się nie sączu?

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Zdecydowałem się na wkład kominowy.

Z jakiej firmy polecacie kupić wkład kominowy żaroodorny do pieca miałowego. Na allegro jest tego mnówstwo ale wolałbym cos kupić porządnego ze sprawdzonej firmy

Opublikowano

Jeśli na lata to jedynie ceramika i lub cały nowy komin systemowy.

Rozpoznaj temat jakie są koszta rozwiercenia i wsadzenia wkłady ceramicznego.

Osobiście przy budowie domu kupiłem komin systemowy ok 3k zł  (fi200 7m wysokości). Jak budowlanka nie jest ci obca to taki komin postawiasz sam i wyjdzie taniej niż wkłady. Tylko też musisz przestrzegać zaleceń producenta bo taki komin służył latami.

W jednym i w drugim przypadku będzie niesamowity bałagan ale z racji że weszły przepisy odnośnie kotłów to i tak będziesz skazany na wymianę kotła do 202x roku na klasę 5. A ten zasypowiec też nie wiadomo ile pociągnie. 

Generalnie inwestycja w komin jest nieunikniona.

Opublikowano

Dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Zdecydowałem się na wkład kominowy.

Z jakiej firmy polecacie kupić wkład kominowy żaroodorny do pieca miałowego. Na allegro jest tego mnówstwo ale wolałbym cos kupić porządnego ze sprawdzonej firmy

Ja zakupiłem wkład ze stali i po weekendzie będzie montowany. Jak coś to odezwij się na PW jak będzie cię coś interesowało!
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A propos czujników dymu i czadu, to co polecacie? W necie jest tego cała masa, w sumie to nie wiem czym one się różnią, mają jakieś minimalne różnice w dokładności, ale na ile to jest prawda to nie wiem. Skłaniam się ku czemuś markowemu raczej np gerda.pl/czujniki-co-dymu-i-gazu.html ewentualnie coś innego, nie mam za bardzo pojęcia co jest dobre i by nie przepłacać jakoś za markę nadzwyczajnie.

Opublikowano

Tak jak pisał kolega @Przemysław85, przemyśl tą inwestycję pod kątem przyszłej wymiany kotła na inne źródło ciepła.

Najlepsze rozwiązanie, ceramika lub komin systemowy, doraźnie możesz zastosować wkład ze stali, ale ten nie wiadomo ile pociągnie i czy nie dokona żywota przed końcem Twojego zasypowca...tak czy inaczej wkład Cię nie minie...tak już całkiem prowizorycznie możesz kanał przeszlamować masą SKD która uszczelni Ci wszystkie szczeliny i na jakiś czas będzie spokój....ale to już tak naprawdę oszczędnościowo...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.