Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Witkowski Carbon 5 16Kw Platinium Plum Ecomax920P1

rymar71

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

proszę05c050425770f5628476519d792b5a36.jpgae398cfd7478cc80bcec9f8176b30078.jpg

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Interesuje mnie, czy masz na stałe otwartą klapkę zaznaczoną zieloną strzałką.

post-75343-0-61610900-1517258679_thumb.jpg

Opublikowano

rano jak wrócę z pracy zobaczę i dam ci znać

Opublikowano

z położenia w jakim jest wnioskuje że jest otwarta n.maxa4bf6e0914ecd87acbd5aad150766ef76.jpg

Opublikowano

Rymar wpada ci piec w nadzór ? Nie mogę opanować besti by nie wpadala w nadzór

Opublikowano

Sprawdziłem w historii danych i w ciągu tygodnia był w nadzorze dwa razy.

Opublikowano

powoli zaczyna brakować mi pomysłów jeśli chodzi o nadzór , już minimalnie zjeżdżam z parametrami w modulacji .bb685689b4c3314940b7359b5b0ffac8.jpg

Opublikowano

I co ? Pomaga korekta modulacji ?

Ja teraz zmagam się ze spiekami, teraz przyszły mrozy, to zwiększyłem moc i lekko więcej wiatru. Zawsze coś z tym kotłem. Ech życie...

Opublikowano

zmieniłem ekogroszek na pieklorz 27 z Chwałowic jadę na takich ustawieniach i powiem ci że od 6 dni zero spiekow ładnie się dopala i nie staje w nadzorze. Trochę zimny komin przy max pracy 120 temp spalin Powoli dobija sobie do zadanej przy max pracy kotła 0,7 kg/h.2af08bba7a1cf03ea73948b6381d5a8a.jpge82f05fc21acd803719fdeb618bbc6cc.jpg

044f740f5de8a1f60ba00e638d17fb9c.jpg

Opublikowano

Super to wygląda. Gdzie zamawiałeś groszek ?

Opublikowano

http://www.sklad-szczepanski.pl/

Opublikowano

Dzięki. A jaka jest cena? Bo nie widzę na ich stronie.

Opublikowano

płaciłem za worek 23,80

Opublikowano

Kupiłem z KWK Wesoła. Zobaczymy efekty.

Opublikowano

daj znać jestem ciekaw.

Opublikowano

Jak na teraz, to tragedia. Brakuje mi w nastawach wydużenia czasu nadmuchu. To wysokokaloryczny groszek i go nie dopala.

Opublikowano

niech dłużej polerzy na palenisku , też na początku tak miałem podawaniem do minimum zjezdzalem.

Opublikowano

Na szczęście kupiłem 100 kg na próbę. Ale już lepiej pali po kilku korektach, Jednak groszek do 27000 kJ/kg jest najlepszy. Ten ma od 29000 do 31000 kJ/kg. Jeszcze walczę  :wacko:

Opublikowano

to trochę dużo ma fakt dlatego mi lepiej spala bo ma do 27

Opublikowano

Z moich doswiadczeń z piecem MF i sterownikiem wynika iż sterownik przychodzi z ustawieniami  nie do konkretnego pieca , po drugie instrukcja sterownika  błednie opisuje funkcje w modulacji palnika odnośnie FL trzeba samemu ( lub z pomocą internetu np. tego forum) dojść  jakie parametry wpływają na prace pieca.

Sterownik Pluma eco max 860p1-t jest zbyt zawiły dla przeciętnego użytkownika z racji błędów w instrukcji.

W instrukcji odnośnie trybu FL napisano ,że regulator automatycznie decyduje o mocy palnika  co jest zbyt smiałym stwierdzeniem.

Brak takiego ustawienia menu , w którym byłyby zebrane parametry które można zmieniać w trybie FL a które maja wpływ na spalanie.

Opublikowano

Tak naprawdę nikt ci nie napiszę jak masz ustawiać piec , każda kubatura dom do ogrzewania czy instalacja różnią się od siebie . Wiem sam po sobie ile czasu spędzałem w piwnicy by wogole zrozumiem jak pracuje kocioł nie wspominając o zrozumieniu instalacji i jak to współgra razem że sobą tym bardziej że jestem początkującym palaczem lecz drugi sezon poznawania MF i zaczynam doceniać Pluma i jego sterownik wiadomo brakuje niektórych opcji które bym dołożył do sterownika ale cóż wymyślili sobie taki sterownik a instrukcja nawet najlepiej napisana nie odda tego jak każdy użytkownik nie zainteresuje się i nie bedzie próbował sam zmieniać .Jeśli chodzi o FL według mnie jest zauważalna płynna modulacji mocy wystarczy pozmieniac każde moce FL lub procentowe wartości nadmuchu.

Jest opcja korekta podawania w FL i fajnie działa widać zauważalne zmiany w podawaniu i spalaniu na /h

jesli z 20 zejdziesz -20 w strumieniu paliwa widać podawanie mniejsze ale opcja jedna z wielu by ograniczyć spalanie jak dla mnie osobiście kaloryczność paliwa , moc kotła i wykonanie testu podajnika to faktycznie kluczowe opcje by walczyć z mniejszym spalaniem .

Zgadzam się z kolegą jak dla mnie była to czarna magia jak zobaczyłem opcję kotła sterownika i całej reszty w życiu tyle czasu nie spędziłem w piwnicy jak po zakupie tego kotła, instrukcja lakoniczna mało zrozumiała całkowicie inne opcje niż przy innych sterownikach korekty wprowadzane muszą być często przemyślane bo modulacja następuje po długim czasie ale cóż wszystko jest do ogarnięcia ja akurat jestem zadowolony bo zrozumiałem jak to działa być może zaczynam rozumieć i wdzie tego efekty .

Opublikowano

Wszystko się zgadza  , ale to nie rola użytkownika by prowadzić badania sterownika na kotle.Producent kotła  nie dokłada starań aby parametry sterownika były zgodne z kotłem( na ustawieniach fabrycznych  kocioł smart eko plus MF palił jak smok, wchodził w podtrzymanie lub w chłodzenie). Nie testowałem zmian parametrów a,b,c , ale mój sterownik słabo reguluje na zmiany obciążenia doprowadzając kocioł  do dużych spadków temperatury. Próbuję to poprawic.

Opublikowano

Obawiam się że to się nie zmieni wypuszczają kocioł wygrają oprogramowanie na sterownik z głowy człowiek ma sobie radzić sam , w moim przypadku było to samo groszek pochłaniał jak smok .Fajnie że jest następny użytkownik można powymieniac się doświadczeniem. Czym palisz jaki masz kocioł .

Opublikowano

mój kocioł to  smart eko plus firmy metal Fach o mocy 25 kW z sterownikiem ecomax 860, ple okogroszkiem powiedzmy groszkiem jakieś 23 -26 MJ. Na załączonych foto (piec nie ma dostepu do sieci) parametry jakimi jade, instalacja z cwu, zawór 4d, sterowanie pogodowe tak kotła jak i zaworu,  z tym ze kocioł jest ograniczony tem 64-69. zużycie na ten czas ok 30 kg na dobę .

Pozdrawiam

post-77570-0-94150200-1518466805_thumb.jpg

post-77570-0-84309800-1518466808_thumb.jpg

post-77570-0-59759500-1518466811_thumb.jpg

Opublikowano

rozumiem że chcesz ograniczyć spalanie ? kocioł na pogodówce ci nie wariuje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.