Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Różna Temperatura Obiegów Za Sprzęgłem

Reinchardt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nawet jak PEX25 to za mało. Zasilania do rozdzielaczy z góry sprzęgła, powroty w dolnej części. Zawory zwrotne albo pod powrotem mieszaczy, albo na powrotach podłogówek przed sprzegłem. Jest trochę do przerobienia i jest to nieuniknione.

Opublikowano

Ja tak generalnie jestem zdania, że tę kotłownię robił partacz. Przecież, to nie ma prawa działać dobrze.

Do zweryfikowania czy to jest tylko sprzęgło, czy jakiś rozdzielacz. Sprzęgła zazwyczaj mają tylko 2 wyjścia, a tu są 4.

Zakręć sobie zawory do grzejników i zobacz czy poprawi się ogrzewanie parteru.

Opublikowano

Lepiej by było jakby dał sprzegło , 1x wejscie 1x wyjscie , na wyjściu kolektor i z kolektora odejścia na obwody 

Opublikowano

A jeszcze jedno pytanie czy w kotle kondensacyjnym zimny powrót nie jest pożądany ?  czy tam wogóle potrzebne jest sprzegło  skoro mamy dwa obwody niskotemperaturowe ?

Opublikowano

No dobrze rozumiem . A  nie można bez sprzęgła dać dodatkowej pompy która działała by kaskadowo z pompą kotła 

Opublikowano

Mozna...ale jedną np. za 4D a drugą dalej po 3D. W połączeniu ze zintegrowaną w kotle pompą tego nie widzę.

Opublikowano

Coś tam sie rozjaśniło. Odłączyłem pompę górnego obiegu i zamknąłem zasilanie. Sprzęgło wtedy zaczęło podawać ciepło na parter. Metodą prób i błędów skryzowałem na zaworach przepływ na pietro i temp. na parterze zrównała się z tą z pięta. Teraz pytanie czy uda się zrównoważyć temp pomieszczeń parter/piętro, skoro czujnik/regulator jest na parterze

Jeżeli chodzi o rury zasilenia to PEX po wierzchu 25mm.

EDIT:

A w takim wypadku nie dałoby coś przeniesienie pomp z rozdzielaczy na sprzęgło?

Opublikowano

Ja się zastanawiam jak mają grzać grzejniki jeżeli będąc za sprzęgłem nie mają własnej pompy obiegowej ...

Opublikowano

Ale jest grawitacja,

A tak na serio to jakby wszystko do kotłowni ściągnął to by było gorzej.

Więc niech na razie zostanie tak jak jest, ew mała pompa w każdym rozdzielaczu grzejnikowym uczyniła by cuda

Opublikowano

Małe pompki do obiegów grzejnikowych + wymiana sprzęgła na większej mocy i jego poprawne podłączenie.

Opublikowano

...... Panowie, na mój barani nos, to to sprzęgło jest dziwnej konstrukcji, czyli 2 w 1, sprzęgło plus rozdzielacz np.

Jakiej firmy jest to sprzęgło? jak są opisane krućce ?

I wszystkiego dobrego w Nowym Roku, zdrowia, zdrowia i jeszcze raz piniędzy dla nas wszystkich ;-)

Opublikowano

Podobne konstrukcyjnie jest do sprzęgieł BLH Afriso.

Dwa górne króćce to zasilanie, dwa dolne-powroty.

Opublikowano

I o to bój idzie, bo podłączenie, które jest obecnie wykonane, wygląda jak by to był rozdzielacz, choć w pionie.

Gołym okiem widać, że problem koncentruje się na tzw. sprzęgle....

Opublikowano

Bo połączenie jest złe - parami zasilanie/powrót na górze i dole. Dlatego nie jest dziwne, że problem jest jak w temacie.

Pytanie jeszcze z jaką wydajnością pracują pompy na poszczególnych obiegach.

Opublikowano

Dokładnie o to mi chodzi, bo jeśli to jest sprzęgło, to podłączenie jest złe,tylko, że pompy to jedno, jakie są parametry tego tzw. sprzęgła?

Coś to mocno tajemniczo wygląda ;-)

Opublikowano

O złym podłączeniu to pisałem koledze na poczatku tematu , o odpowiednich nastawach pompy również 

Opublikowano

Panowie i ja się cały czas zastsanawiam jak to z tym sprzęgłem, przestawiłem w między czasie tryb pracy kotła na pogodowy i wszystko prawie, że gra tylko te rózne temperatury zasileń. Nie bardzo jednak wychodzi kryzowanie zaworami w rozdzielaczu bo rotametry zaczynają pokazywać nie taki przepływ jak trzeba. 

Z tego co mi wiadomo to sprzęgło to finish a - http://www.finish-a.com.pl/oferta.php?subcat=120&maincat=1

Zastanawiam się, czy nie zacząć od najprostszej/najtańszej przeróbki czyli przepięcie tak jak pisaliście czyli Z/Z/P/P a jak to nie zadziała to spróbować zaślepić w sprzęgle środkowe króćce, zrobić jedną parę zas/powrót, później rozdzielić ją kolektorem. 

Generalnie mocno wkurzające jest to, że wydaje się worek kasy na instalacje, nad którą później samemu trzeba myślec:/

Opublikowano

Ale tam z założenia masz zasilanie obiegów o dwóch róznych temperaturach: grzejnikowego i podłogowego. U Ciebie są zasilane dwa obiegi podłogowe.

Opublikowano

Rozmawiałem dziś z instalatorem. A może by tak zupełnie wywalić to sprzęgło. Woda "goniona" pompą z pieca krążyła by tylko między rozdzielaczami. Bedzie to działało?

Opublikowano

Z tego co tam pisza to jest jakas zwrotnica a  nie sprzegło

Opublikowano

W sumie racja , ale patrząc na to co napisał producent tej zwrotnicy -sprzęgła  ma to słuzyć do zasilania dwóch obiegów , grzejnikowego i podłogowego , i pewnie obieg grzejnikowy podlącza sie do gornych króćców   Op do dolnych , bo na logikę patrząc  powrót wpiety do 2 króćca , schładza  zasilenie  3 króćca .

Myślę że jak podłączy zasilania do góry a powroty na dół to będzie miał jednakową temperaturę ze sprzęgła na rozdzielacze 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.