Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Krzywa Grzewcza Kotła A Mieszacza 1 I 2 - Jaka Zalezność?

jkazan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o informację jaka jest zależność między krzywą grzewczą kotła a krzywą grzewczą mieszacza 1 i 2?

Na mieszaczu 1 mam podłogówkę - krzywa grzewcza 0,4; przesuniecie krzywej grzewczej 0
Na mieszaczu 2 mam grzejniki - krzywa grzewcza 1; przesuniecie krzywej grzewczej 0
Na kotle wg instrukcji zalecana jest krzywa grzewcza od 1,8 do 4. 

Ktora krzywa grzewcza jest wazniejsza i jak k.g. mieszaczy wplywa na k.g.kotła? Pytam bo nie wiem kompletnie co ustawic dla kotla.

Dom okolo 180 m2; strefa mieszkalna w calosci podlogowka; w garazach dwa grzejniki; w lazienkach 2 drabinki.
Ogrzewanie na pellet. W domu jeszcze nikt nie bedzie mieszkac w tym roku.

Pozdrawiam,
Walterrr.

Opublikowano

Zasadniczo krznaywa grzewcza na kotle musi być wyższa niż krzywa na mieszaczach.

Ja zaczynałbym od krzywej na kotle = 2, jak temp powrotu jest OK to zostawić, jak za niska temp powrotu to podnieść o 0,1- 0,2.

Opublikowano

napisz jaki masz kocioł i jaki sterownik

Pellux 200 Touch

Fuzzy Logic (to sterownik?)

Opublikowano

Zasadniczo krznaywa grzewcza na kotle musi być wyższa niż krzywa na mieszaczach.

Ja zaczynałbym od krzywej na kotle = 2, jak temp powrotu jest OK to zostawić, jak za niska temp powrotu to podnieść o 0,1- 0,2.

Nie mam ochrony powrotu / czujki ochrony powrotu i nie wiem jaka jest u mnie temperatura powrotu.

W ustawieniach kotla mam wpisane: OCHRONA POWROTU: nie.

PS Jaka jest zalecana temp powrotu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.