jkazan Opublikowano 21 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Proszę o informację jaka jest zależność między krzywą grzewczą kotła a krzywą grzewczą mieszacza 1 i 2?Na mieszaczu 1 mam podłogówkę - krzywa grzewcza 0,4; przesuniecie krzywej grzewczej 0Na mieszaczu 2 mam grzejniki - krzywa grzewcza 1; przesuniecie krzywej grzewczej 0Na kotle wg instrukcji zalecana jest krzywa grzewcza od 1,8 do 4. Ktora krzywa grzewcza jest wazniejsza i jak k.g. mieszaczy wplywa na k.g.kotła? Pytam bo nie wiem kompletnie co ustawic dla kotla.Dom okolo 180 m2; strefa mieszkalna w calosci podlogowka; w garazach dwa grzejniki; w lazienkach 2 drabinki.Ogrzewanie na pellet. W domu jeszcze nikt nie bedzie mieszkac w tym roku.Pozdrawiam,Walterrr.
czoper75 Opublikowano 21 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 21 Grudnia 2017 napisz jaki masz kocioł i jaki sterownik
sambor Opublikowano 21 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zasadniczo krznaywa grzewcza na kotle musi być wyższa niż krzywa na mieszaczach. Ja zaczynałbym od krzywej na kotle = 2, jak temp powrotu jest OK to zostawić, jak za niska temp powrotu to podnieść o 0,1- 0,2.
jkazan Opublikowano 21 Grudnia 2017 Autor #4 Opublikowano 21 Grudnia 2017 napisz jaki masz kocioł i jaki sterownik Pellux 200 Touch Fuzzy Logic (to sterownik?)
jkazan Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autor #5 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zasadniczo krznaywa grzewcza na kotle musi być wyższa niż krzywa na mieszaczach. Ja zaczynałbym od krzywej na kotle = 2, jak temp powrotu jest OK to zostawić, jak za niska temp powrotu to podnieść o 0,1- 0,2. Nie mam ochrony powrotu / czujki ochrony powrotu i nie wiem jaka jest u mnie temperatura powrotu. W ustawieniach kotla mam wpisane: OCHRONA POWROTU: nie. PS Jaka jest zalecana temp powrotu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.