Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Lazar 15Kw Instalacja Na 3D Czy 4D

nimrrod

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jestem na etapie przymiarki do zakupu kotła Lazar SmartFire 15 na pellet. Budynek nowo wybudowany. Parter ogrzewanie podłogowe. Piętro grzejniki. Instalacja sprowadzona do osobnych rozdzielaczy w kotłowni. Nie ma jeszcze instalacji c.o i c.w.u w kotłowni, tak więc nic nie ogranicza w jej poprawnym wykonaniu.

Szukałem informacji na rożnych portalach. Na tym forum jest wiele schematów instalacji które miały by i u mnie zastosowanie. Przykładowy schemat który na tym forum znalazłem:

post-76480-0-37425200-1512766460_thumb.jpg

W kotle Lazar SmartFire ochrona powrotu jest wbudowana i realizowana poprzez zestaw hydrauliczny TV kit. Na schemacie który wkleiłem, obwód na podłogówkę i grzejniki jest zrobiony na zaworach mieszających 3D. Instalator który był u mnie na "wizji lokalnej kotłowni" zaproponował zamiast mieszaczy 3D oryginalny Lazarowski zestaw hydrauliczny dla 2 obiegow z 2 zaworami 4D, siłownikami i pompami. Jak na foto niżej. 

post-76480-0-36304300-1512767018_thumb.jpg

Jakie są plusy i minusy zaworów 3D i 4D? Na których radzicie instalacje wykonać i dlaczego.

Druga sprawa to sprzęgło hydrauliczne. Z tego co czytałem powinienem je założyć do instalacji. Instalator twierdzi ze zbyteczne. Ma racje?

Trzecia sprawa to będzie instalacja w układzie zamkniętym. Trzeba stosować do kotła wężownice schładzającą lub inne "schładzające zabezpieczenie"? Instalator twierdzi ze nie ma potrzeby bo kocioł ma zabezpieczenia ze nie dopuści do zagotowania wody.

Co Wy na to?

Opublikowano

Chcesz mieć dobrze to zrób to na sprzęgle.Zadnych 4D tylko 3D Schemat producenta w załączniku.

Co do zabezpieczenia w postaci zaworu schładzającego to kiedyś dzwoniłem do Lazara w tej sprawie,konsultant twierdził że nie trzeba,no nie wiem to nie jest zgodne z normą.No ale naczynie przepon.i zawór bezpieczeństwa musi być

post-32948-0-81444900-1512768662_thumb.jpg

Opublikowano

Podobnie mówi instalator. Żadnych 3D tylko 4D 

Dlatego pytałem jaka jest różnica w działaniu jednych i drugich. Dlaczego 4D a nie 3D lub odwrotnie. Jakieś argumenty?

Opublikowano

Otóż to. Lazar chce dobrze i go popieram w kwestii fabrycznego kit zestawu z 3D, ale to połowa sukcesu. Na "plecach" tego kociołka powinno "wisieć" jeszcze sprzęgło, a za nim to hulaj dusza. 

P.S.

Trochę instalatora rozumiem, bo 4D to takie quasi sprzęgło (tutaj x3). W wersji Lazara z tym rozdzielaczem, to już w ogóle będzie miał gotowca i generalnie będzie działać.

Opublikowano

Zapytam:  w pierwszym poście jest pokazany rozdzielacz sinusoidalny?(sądząc po wyprowadzeniach)

Opublikowano

Co do zabezpieczenia w postaci zaworu schładzającego to kiedyś dzwoniłem do Lazara w tej sprawie,konsultant twierdził że nie trzeba,no nie wiem to nie jest zgodne z normą.No ale naczynie przepon.i zawór bezpieczeństwa musi być

Naczynie, ZB oczywiście że będą. 

W wersji Lazara z tym rozdzielaczem, to już w ogóle będzie miał gotowca i generalnie będzie działać.

Działać to działa bo widziałem wykonaną instalacje właśnie na tym zestawie.

Tylko ile ten gotowiec będzie kosztował)Sugeruje sprzęgło rozdzielacz jak w załączniku.Do niego odpowiednio dobrane zaw.3D z siłownikiem i pompy.Sterowanie pogodowe

Gotowy zestaw na dwa obiegi (stalowy rozdzielacz, odpowietrznik, termo-manometr, zb, 2x 4D z siłownikami, 2x pompa) Około 2200pln

Składany z części samemu na zaw 3D koszt prawie taki sam.

Zapytam:  w pierwszym poście jest pokazany rozdzielacz sinusoidalny?(sądząc po wyprowadzeniach)

Ja nie jestem w temacie więc nie wiem.

Opublikowano

Przyjrzałem się siłownikom przy tym rozdzielaczu- to chyba Vexve- solidna fińska firma. A taki rozdzielacz to w zasadzie zintegrowane sprzęgło.

Opublikowano

Widocznie z tym pomyliłem: 

post-51897-0-45891400-1512773535_thumb.png

Opublikowano

Masz racje. Są podobne.

Czyli wychodzi na to, że w tej sytuacji z kotłem i wbudowaną fabrycznie ochroną powrotu nie ma zastrzeżeń co do 2 obwodów instalacji na zaworach 4D z siłownikami i pompą? 

Dodam, że podłogówka będzie sterowana czujnikiem pogodowym. Cały parter jest otwarty i nie ma opcji sterowania temp w każdym pomieszczeniu.

Natomiast grzejniki na pietrze będą miały głowice termostatyczne. Jest sens dawać na ten obwód zawór 4D z siłownikiem?

Jeszcze jedno pytanie. Planuje dać wymiennik c.w.u 240l. Przez myśl przeszedł mi też zbiornik multiwalentny 500/200

Jest sens?

Opublikowano

Dwa ostatnie pytania:

Obwód grzejnikowy - nie 4D a 3D, pod warunkiem, że kocioł będziesz prowadził na wysokiej temperaturze, czyli ok.70-75 C. Wtedy jej obniżenie na grzejniki jak najbardziej wskazane. Resztę "załatwią" termostaty.

Podobnie podłogówka: czy mieszacz 3D, czy pompowy - po decyzji j/w.

Ale tu decyzję musisz podjąć dopiero po tym, jak jednoznacznie zadecydujesz, co będzie "przy kotle": sprzęgło, bufor czy rozdzielacz.

Zbiornik biwalentny/multiwalentny - tu decyzja również w zależności, czy planujesz dodatkowe żródło ciepła, np. solary.

Opublikowano

Ponieważ funkcję ochrony powrotu masz zintegrowaną z kotłem. A zawór 3D lepiej zapanuje nad temperaturą za nim.

Opublikowano

zawór 3D lepiej zapanuje nad temperaturą za nim.

Sory, ale to nie jest uzasadnienie. To samo piszą o 4D bez logicznego wytłumaczenia. Ile osób tyle wersji i niby każdy ma racje.

Opublikowano

Jeden lubi w barszczu grzyba, inny zaś dwa grzyby :)

Opublikowano

Jak jest już ochrona powrotu na zaw 3D to dodanie za tym zaw 4D nie wymaga sprzęgła

Po prostu zaw 4D równoważy przepływy i pełni rolę sprzęgła

Czyli jak w tym przypadku kotła Lazar SmartFire 15 gdzie ochrona powrotu jest realizowana za pomocą wbudowanego zestawu z zaworem termostatycznym nie potrzebuje sprzęgła hydraulicznego? To jedyna odpowiedz w temacie ze wskazaniem co robi w danym układzie zawór 4D(równoważy przepływy i pełni rolę sprzęgła) Wychodzi na to, że "mój" instalator wie co robi. On twierdzi, że sprzęgło jest zbyteczne, ale proponuje własnie na zaworach mieszających 4D to zrobić.

Opublikowano

Do tego tez zmierzałem, pytając na początku, czy to rozdzielacz sinusoidalny. Bo on również pełni rolę sprzęgła.

Jego ( 4 D ) działanie rozumiem w ten sposób:

post-51897-0-07631700-1512834210_thumb.png

Opublikowano

Rzeczywiście te rozdzielacze jeśli są termicznie rozdzielone (dwukomorowe) nie mogą pełnić funkcji sprzęgła. Ale spotkałem się gdzieś z rozwiązaniem, że ta przegroda jest ażurowa. Jak znajdę, to tutaj zamieszczę.

PS: Mam...Nazwałbym to "sprzęgłomieszacz" :) Przyznaję, że nie z tego kościoła dzwonów słuchałem :) Przegroda nie jest falista.

post-51897-0-76604400-1512841785_thumb.png

Opublikowano

A jednak.... Dobrze jest być na bieżąco :) W moim przykładzie jest ażurowa płyta, w Twoim- otwory sprzęgające komory. Moim zdaniem ażur zapewnia lepsze przemieszanie strug niż otwory.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.