Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dwa Grzejniki Podłączone Z Jednego Wyjścia Rozdzielacza I Pex 16- Problem

bubel500

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Brakuje mi już pomysłów :) Ale przyszło mi jeszcze do głowy, czy po tym, jak staje się zimny, próbowałeś go odpowietrzac?

Opublikowano

tak, odpowietrzałem już kilka razy, ale bez skutku, myślę jeszcze uciąć pexa i wstawić ten łazienkowy obok tego dużego, może coś to da :)

Opublikowano

Daj pompę na wyższy bieg na próbę- zmienia to coś?

Opublikowano

Co prawda ten pierwszy grzeje, ale sprawdż filtr przed pompą i walnij kilka razy kluczem w zawór zwrotny na c.o.

Opublikowano

w całym domu wszystkie grzeją bardzo dobrze, rozdzielacz jest na 14 grzejników i jest tyle grzejników podłączony każdy pod swój obwód, no ale nie spodziewałem się że ten pokój będzie niedogrzany :/

Opublikowano

Zapomniałem, że rozdzielacz masz.... To szukaj rozwiązania przy nim. Próbuj dławić delikatnie zaworami przy rozdzielaczu powrotu grzejniki parteru.Dław najpierw przepływ do tych, które grzeją bardzo dobrze. Wszystkie są na PEX 16? Nawet te w szeregu jeden za drugim?

A jak to nie pomoże, to sprawdż drożność PEXa do tego nieszczęsnego grzejnika. Od tego należało zacząć, a nie od doooopy strony :)

Opublikowano

Cała instalaca CO ma około 2 miesięcy od założenia, więc raczej nic nie zapchane, każdy grzejnik jest połączony pexem 16 do rozdzielacza, każdy ma swój obwód, 

Trochę pozmieniałem, teraz to wygląda tak: 

10248364_DSCF0051.JPG10248366_DSCF0049.JPG10248365_DSCF0050.JPG

Na razie grzeje, zobaczymy jak będzie rano, jeśli to nie zadziała, to mam pomysł na takie coś

Trójnik zaślepić, a podłączyć grzejniki tak jak na tym zdjęciu, to mogłoby się udać? 

P.S pexy będą schowane pod podłogę :)

10248421_DSCF0051.JPG

Opublikowano

Ależ one są równolegle podłączone, tylko jeden jest na długich gałązkach.

Opublikowano

Jak 2 grzejnik wpięty równolegle nie grzeje , to wpiąć go szeregowo i musi grzać :)

Opublikowano

Spróbuj tak. Wtedy ten drugi będzie miał mniejsze opory przepływu.

post-51897-0-60145300-1512899709_thumb.png

Opublikowano

mogę spróbować tak, ale jeśli nie zadziała, to tak jak ja narysowałem mogłoby być? 

Opublikowano

W zasadzie jest to podobnie, tylko powrót wpięty jest z drugiej strony grzejnika.

Opublikowano

znaczy wiesz, bo jak bym podłączył tak jak rysowałem, to zasilanie i powrót nie szło by z trójnika, tylko jakby ten mały był przedłużeniem drugiego, mogłoby to zadziałać :) 

Opublikowano

Po pierwsze na takim PEX-sie to i 2  grzejniki dwupłytowe po 1 m bez problemu zadziałają.

Czyli ten mały  ( 1 - płytowy ) też musi zadziała, łaski nie robi.

Do miejsca na odpowietrznik nie podłączaj, gdyż będzie bardzo słabo grzał ten duży.

Ja bym proponował przykręcić grzejniki bliżej pompy - parter.

Ponadto gdzie jest naczynie od tej instalacji i jak jest wpięta pompa CO?

Opublikowano

"Ponadto gdzie jest naczynie od tej instalacji i jak jest wpięta pompa CO?"

Że tez na to nie wpadłem...Zaraz okaże się, że pompa na powrocie, a naczynie 2m nad grzejnikiem. 

Dziękuję @sambor za pochylenie się nad tematem :)

Opublikowano

Się okaże, a może i się nie okaże :P

Pompa jest na zasilaniu, a spód naczynia wzbiorczego jest ponad 1m nad najwyżej położonym grzejnikiem (mierzone od spodu naczynia wyrównawczego do góry najwyżej położonego grzejnika ) System CO otwarty.  Zbiornik umieszczony jakieś 5-6 m wyżej od pompy i pieca :)

Opublikowano

Jeżeli naczynie jest na tej samej rurze zasilającej co grzejniki to powinien być zasobnik ponad 2,5m nad grzejnikami a nie tylko 1m - tak niski montaż naczynia  może być przyczyną braku ciśnienia dyspozycyjnego pompy na tym poziomie.

Opublikowano

Wprawdzie norma mówi o 0,3 m, ale jak wiadomo są też inne "niuanse". Zastanawia mnie tylko, ze ten większy grzejnik, będący przecież na tym samym poziomie, nie ma problemów z grzaniem. Ciśnienie więc wydaje się być wystarczające. 

Opublikowano

W poście #32 podawałem sposób, jak przepływy na górę zwiększyć, tylko nie wiem, czy kolega z niego skorzystał. 

Opublikowano

I to jest chyba najrozsądniejsze rozwiązanie. PEX16 nie jest przecież z gumy i żeby zwiększyć przepływ, musimy zwiększyć prędkość/ciśnienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.