weedrytro Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #26 Opublikowano 27 Listopada 2017 Warto zalozyc reduktor i zawor zwrotny? bo aktualnie prosto z sieci jest podlaczone dojscie zimnej wody A odplyw do kanalizacji nie ucierpi w stylu z tak goraca woda? A rzuc okiem jeszcze na napelnianie wody w instalacji,prawidlowo jest podlaczone? Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 27 Listopada 2017 #27 Opublikowano 27 Listopada 2017 A gdzie zbiornik przeponowy???!!! Musi być pierwszy od bojlera, jeszcze przed zaworem bezpieczeństwa. Przy 200 litrowym zbiorniku objętość wody przy podgrzaniu wzrośnie o co najmniej 8 litrów. Jak myślisz, o ile wzrośnie w nim ciśnienie?
weedrytro Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #28 Opublikowano 27 Listopada 2017 Zbiornik na gorze 18 litrowy a bojler 300l Odpowiedni zbiornik i w dobrym miejscu? Tam gdzie uzupelnianie wody w instalacji nie cofnie sie woda z kotla do rury od wody? do Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 27 Listopada 2017 #29 Opublikowano 27 Listopada 2017 Masz szczęście... ;) Nie cofnie bo masz ZZ.
odpowietrznik Opublikowano 27 Listopada 2017 #30 Opublikowano 27 Listopada 2017 Naczynie CO jest zamontowane w złym miejscu.Powinno być na powrocie przy kotle. Naczynie CWU też źle (załącznik)
weedrytro Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor #31 Opublikowano 27 Listopada 2017 To chociaz tyle ze to jest dobrze :) A co powiesz na temat tej pompy kotlowej w tym przypadku? Jak wlaczyc ciagle grzanie cwu? Z gory dzieki za wszystkie informacje :) Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 28 Listopada 2017 #32 Opublikowano 28 Listopada 2017 Hmmm naczynie czy źle / dobrze...Na samej górze źle bo łapie się na poduszkę powietrzną, ale swoją robotę zrobi. Minus taki, że siedzi na ciepłej wodzie. Z drugiej strony większość pojemników dopuszcza wodę do 70 stopni więc tu też tragedii nie ma.W miejscu pokazanym przez odpowietrznik jest lepiej, ale z kolei jak ktoś ma twardą wodę z własnej studni to cały osprzęt na zimnej wodzie lubi szybko zarastać... Fajnie jak można się wpiąć wtedy minimalnie wyżej bezpośrednio do bojlera... Tutaj wodociąg więc jak napisał odpowietrznik byłoby lepiej.
weedrytro Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor #33 Opublikowano 28 Listopada 2017 A zbiornik przeponowy Co? Tez ujdzie? Czy zle zamontowany? Wypowiesz sie na temat tej pompy kotlowej ? I o tym jak zrobic z tym ciaglym grzaniem Cwu? Dzieki za wszystkie informacje :) Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 28 Listopada 2017 #34 Opublikowano 28 Listopada 2017 O zbiorniku do CO napisali już mądrzejsi ode mnie i trzeba się ich słuchać!CWU na stałe:1. Wyciągasz czujnik z bojlera - masz 20 stopni na czujniku więc kocioł będzie chciał grzać non stop.2. Wpinasz pompę prosto do gniazdka (no może wtyczka by się przydała) :)Minusy są takie że ile na piecu - tyle pod prysznicem.Jednak jak to jest bojler 300L to fajnie stabilizuje kocioł.Pompa kotłowa też będzie działać. Tylko ze CWU na stałe możesz zrealizować już dziś i popatrzeć czy Ci taka opcja pasuje.
gmaj22 Opublikowano 28 Listopada 2017 #35 Opublikowano 28 Listopada 2017 Co do punktu 1/ Jeśli temperatura czujnika spadnie poniżej temp. załączenia pompy, to się i tak wyłączy. Znacznie lepiej jest "oszukać" czujnik kalibracją. Opcja #2 to dać czujnik cwu na powrót przed kotłem i jeśli chcesz mieć temp. powrotu np. 50 C ustawiasz temp.zadaną cwu 52 C i histerezę 2 stopnie. Wadą takiego rozwiązania jest cykliczna praca pompy (nie wszystkie pompy to lubią) oraz "piła" na wykresie powrotu (nie wszyscy użytkownicy to lubią ) :)
odpowietrznik Opublikowano 28 Listopada 2017 #36 Opublikowano 28 Listopada 2017 Naczynie przep.CO powinno być jednym z trzech zabezpieczeń kotła w układzie zamkniętym(dlatego lokalizacja przy kotle który ma chronić)Drugie to zawór schładzający,ale nie widzę trzeciego w postaci zaworu bezpieczeństwa powiedzmy 2bar który powinien być na zasilaniu kotła.A w ogóle producent dopuszcza ten kocioł do pracy w układzie zamkniętym?
weedrytro Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor #37 Opublikowano 28 Listopada 2017 Sprobuje najpierw tak jak podpowiadacie ze stalym obiegiem Cwu. Zobaczcie na zdjecie czy jesli bym zamontowal pompe kotlowa to ten zawor roznicowy nie przeszkadza w niczym w tym miejscu? Jaka pompe jak juz wybrać na kotlowa 25-40? Caly czas musi byc wpieta do gniazdka czy jak nia sterować? Pompa Co to 25-60 Dzieki za wszystkie podpowiedzi :) Kolego Odpowietrznik Zawor bezpieczeństwa jest na dole przy kotle jak będę po pracy to zrobie zdjecie. To naczynie przeponowe Co jest w bardzo zlym miejscu? Ono jest na powrocie ale 1.5 m od kotla Twoim zdaniem moze zostać czy trzeba przerabiac? Czy spełnia swoja funkcje w tym miejscu co jest? Nie wiem czy dopuszcza ale przy pierwszym uruchomieniu byl serwisant Tekli i wypelnil gwarancje. Montowal kociol instalator ze sklepu z certyfikatem przed znalezieniem tegp forum bylem zielony w tym tenacoe ale dzieki wam juz cos wiem. Z gory Dzieki za odpowiedz bo naprawde duzo mozna sie dowiedzieć:) Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
weedrytro Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor #39 Opublikowano 28 Listopada 2017 Tekla Draco Tytan II 4W Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 28 Listopada 2017 #40 Opublikowano 28 Listopada 2017 Naczynie ma być na powrocie przed kotłem - nie na powrocie czegoś tam. Najlepiej przy samym kotle.Jak tutaj:http://www.instalacjebudowlane.pl/obrazki2/schemat_podlaczenia_kotla_w_ukladzie_zamknietym_sas_210415.jpgAle jeśli jest tak jak tutaj to też swoją rolę spełni:http://www.instalator.pl/wp-content/uploads/2015/09/Foit202.jpg(Tak tak, zawory zwrotne są do d... na reszte nie patrze).Ze zdjęcia nie mam pojęcia gdzie jest...
weedrytro Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor #41 Opublikowano 28 Listopada 2017 Naczynie teraz jest na powrocie ale jeszcze przed zaworem 4d. Zawor roznicowy jest zaraz po prawej kolo manometru. Jesli bym zalozyl ta pompe kotlowa to nie bedzie przepychala przez ten zawor roznicowy? Wypowiesz sie na temat pompy? Jaka odpowiednia by byla i jak nia sterować? Czy na stale w prądzie? Dzieki za Twoje rady wszystkie :) Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 28 Listopada 2017 #42 Opublikowano 28 Listopada 2017 Czemu ma przepychać jak to całkiem inny obieg... Najwyżej będzie się domykać (a chyba po to tam jest) przy pracy pomp.Pompa 25-40, sterowanie zależy jak non stop powrót jest niedogrzany to na stałe do prądu - jak nie to jakiś sterownik różnicowy z czujnikami przed 4D na powrocie jeśli tam są wszystkie powroty spięte i za pompą kotłową.
weedrytro Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor #43 Opublikowano 28 Listopada 2017 Tu jest ten zawor bezpieczeństwa Shogun popatrz jak mam powrot Pompa na tej rurze od 4d na dol do kotla? Przeponowy zbiornik na Cwu ma temperature pracy do 99 stopni. Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
odpowietrznik Opublikowano 28 Listopada 2017 #44 Opublikowano 28 Listopada 2017 Pampa jak w załączniku.Zła lokalizacja zaworu bezpieczeństwa jak już wcześniej wspomniałem powinien być na zasilaniu. Tam gdzie jest aktualnie wkręcony to pewnie powinien być zawór spustowy z kotła.Ciekawe ile bar ma ten ZB
shogunzlasa Opublikowano 28 Listopada 2017 #45 Opublikowano 28 Listopada 2017 Odpowietrznik jak zwykle w zaawansowanym programie graficznym naniosl stosowne poprawki, chyba ma juz szablon :-D zawory czasem wstawiaja 2 jeden na zasilaniu, drugi na powrocie, co nie zmienia faktu ze zgodnie z norma jego miejsce jest na zasilaniu a raczej bezposrednio w kotle na gorze...
weedrytro Opublikowano 28 Listopada 2017 Autor #46 Opublikowano 28 Listopada 2017 Dzieki , Pompa juz wiem jak ma byc A popatrzcie na zdjecia Gdzie by mozna bylo dac obydwa naczynia Co i Cwu tak by bylo poprawnie tzn mozna gdzies poprowadzić rurki zeby naczynia nie przeszkadzaly? W ktorym miejscu zawor bezpieczenstwa i ile bar zamontować? Kociol nie ma innego wyjścia tylko zasilanie A te czesci ocynkowane nie przeszkadzaja? Tylko kotłownia jest ze stali reszta instalacji miedz Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
Zbyszko125 Opublikowano 28 Listopada 2017 #47 Opublikowano 28 Listopada 2017 A czy zawór 4D przypadkiem nie może być podłączony tak że zasilenie z kotła nie może być na wprost zasilenia instalacji? Zazwyczaj te wejścia 4D mają być pod katem 90 czyli zasilenie z kotła np z dołu a wyjście na instalacje z prawej lub lewej i analogicznie powrót do kotła i powrót z instalacji. Druga rzecz czy siłownik jest napewno 3 punktowy,a może jest dwu i tylko zamyka i otwiera nie ma pozycji pośredniej. 4 D nie zawsze ochroni powrót jeśli jest pocudowana instalacja, jak już to nie lepiej było dać sprzegłorozdzielacz i byłoby wiele prościej. I ochrona powrotu z pompą na powrocie do kotła, i zasilenie CWU, i obiegów grzewczych podłogi czy grzejników. Instalator zrobił gniota, fakt estetycznie, ale czy dobrze? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
weedrytro Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor #48 Opublikowano 29 Listopada 2017 Siłownik trzy punktowy Tak jak mowie ja sie nie znam a montowal instalator ze sklepu certyfikatem Teraz juz wiem ze moglo byc inaczej ale juz za pozno, trzeba poprawic to co jest i moze będzie w miare działać Kolego Odpowietrznik i kolego shogunzlasa wypowiecie sie na temat tych naczyn przeponowych w ktorym miejscu by je sac zeby było najlepiej i ten zawor bezpieczenstwa drugi na zasilaniu w ktorym miejscu? Z gory dzieki Za rady :) Wysłane z mojego LG-K500n przy użyciu Tapatalka
pafiik Opublikowano 29 Listopada 2017 #49 Opublikowano 29 Listopada 2017 Już wspominali, że ZB jak najbliżej kotła na zasilaniu. Zaś naczynie przeponowe C.O. na powrocie również pierwsze w kolejności od kotła - jak się mylę to mnie poprawcie. Daj znać później jak Ci się ten piec sprawuje. Pozdrawiam.
odpowietrznik Opublikowano 29 Listopada 2017 #50 Opublikowano 29 Listopada 2017 Chyba najmniej roboty z ZB w miejscu jak w załączniku.W dodatku można ciapnąć rury PP
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.