Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Podłogowe

radek19943

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie mam zamiar kupić kocioł dwu funkcyjny Viessman Vitodens 222f  i w całym domu ma być podłogówka chce ją zrobić sam czy będzie   potrzebny zawór trójdrożny ? i gdzie go zamontować dokładnie ? Pozdrawiam 

Opublikowano

Jak nie ograniczysz temperatury max kotła to Ci pójdzie na podłogę 50 stopni i więcej bo kocioł będzie co pewien czas podbijać temp :) wsadz zawór trojdrozny max 45stopni a wy pseudo 'fachofcy' idźcie palić słomę w ogniskach :)))

Opublikowano

Jak nie ograniczysz temperatury max kotła to Ci pójdzie na podłogę 50 stopni i więcej bo kocioł będzie co pewien czas podbijać temp :) wsadz zawór trojdrozny max 45stopni a wy pseudo 'fachofcy' idźcie palić słomę w ogniskach :)))

Oj chłopie skąd Ty takie teorie bierzesz? Ręce opadają o.O
Opublikowano

Po pierwsze to kocioł występuje łącznie w 8 wersjach o różnych zakresach mocy i sposobach sterowania. Warto by było aby autor określił który chce mieć. Jak już określisz moc kotła i sposób sterowania to zapomnij o tym co wypisywano powyżej. To wszystko nie jest takie proste jak się co niektórym wydaje.Ogólnie to kotły sterowane stałotemperaturowo są przeznaczone do instalacji grzejnikowych a sterowane pogodowo do instalacji mieszanych i podłogowych. Teraz dochodzimy do kolejnej sprawy czyli wielkości instalacji. Ktoś tu napisał żeby zrobić jeden obieg bez mieszacza,..... i można sobie narobić problemów bo teraz trzeba wziąć pod uwagę wersję mocy kotła i wydajność zamontowanej w nim pompy. Instalacje wykonane na jednym obiegu grzewczym są trudne do regulacji hydraulicznej i regulacji temperatury. Zaraz co niektórzy będą krzyczeć że sprzęgło hydrauliczne i divicony są drogie. No są ale jak chcesz mieć instalację która będzie działać poprawnie i będzie sterowalna to trzeba te pieniądze wydać. A  trzeba też wydać na całą elektronikę. A wszystko to trzeba kupić wraz z kotłem bo niestety sterownik pogodowy nie współpracuje z "obcymi" urządzeniami.

Opublikowano

Myślę że domek autora tematu nie jest np.hotelem lecz pewnie zwykły dom jednorodzinny i w takowym przy jednym obiegu grzewczym nie ma sensu podział na dwie strefy grzewcze i co się z tym wiąże stosowania diviconów.Owszem przy dwóch obiegach wysoko i niskotemp tak.

Wystarczy podać temp. na jeden obieg z pogodówki+regulacja na rotametrach pętli w poszczególnych pomieszczeniach ale to tylko moje zdanie.

Opublikowano

2 obiegi zawsze lepsze niż jeden... Jeśli to parter i poddasze to już zależy od ocieplenia i jak kto podłogówkę rozstawił. Jak na poddaszu kiepsko z ociepleniem lub rzadko z pętlami to lepiej mieć 2 obiegi i puścić wyżej temp na całe poddasze...
Z drugiej strony jeśli mamy mieć sprzęgło to i trzecia pompka i 2x3D tak w oczy nie biją...

Opublikowano

Bez urazy - ale błądzisz we mgle. Chcesz zrobić sam podłogówkę a nie masz za wiele o tym pojęcia - rozumiem, że jest forum i masa materiałów i można się doszkolić, ale to nie trwa kilka chwil, robisz 2 posty i do dzieła.
Chcesz spędzić następne x-lat w domu to pasuje tego nie spieprzyć.
Tu nie wystarczy rozciągnąć rurki na pałę - jeśli chcesz osiągnąć komfort cieplny, wyższą temp. w łazience - to wymaga obliczeń albo chociaż zdrowego rozsądku i doświadczenia...

Jak chcesz być zadowolony z ogrzewania - zamów projekt...

Opublikowano

Przy 100m2 do ogrzania robiłbym bezpośrednio z kotła.Pętle do ok.80mb,dobór odpowiedniej średnicy rur do rozdzielacza jednym słowem powinno się poczynić odpowiednie obliczenia  .Kocioł mający pogodówkę(czyli +czujnik zewn.) i jak było już wspomniane modulujący od niższej mocy,jeden rozdzielacz wystarczy  z rotametrami i tyle w temacie 

Opublikowano

Popieram jak wyżej - tylko pasuje sprawdzić czy nie ma dużej różnicy w zapotrzebowaniu na pomieszczeniach i czy dać gdzieś gęściej pętle dla danej temp... Forumowicz krisgie obliczał to sobie na jakiś programach PURMO (SDG OZC) i sobie chwali...

Opublikowano

Jakbym wiedział wcześniej to pewnie oddał bym to projektantowi (OZC).

Liczenia w 3D(dupy), większość materiałów trzeba było zdefiniować bo moich raczej nie było, pomiary powierzchni robiłem co do centymetra itp...

SDG jest mało dokładne (ale pewnie wystarczające), zwykle pokazuje większe zapotrzebowanie ale w dolnej łazience mi niedoszacowało, dlatego porównywałem obydwa programy by z głową to było i żeby nie machać za bardzo rozstawami rur tylko bardziej przepływami (w granicach rozsądku na ile pozwolą pompy, średnice rur, zakres rotametrów itp... i nie przekroczyć temperatury podłogi) bo jednak łatwiej układać co 10/15/20 niż 12.5/17.5/22.5 :D

Każdemu bym polecał by to jednak przeliczyć, jeśli ktoś nie ma zaparcia albo się boi samemu to dać projektantowi zarobić.

Opublikowano

Kolego zrób sobie jeden obieg , prosto z  kotła zasil rozdzielacz , rozdizelacz kup markowy z dobrymi ratometrami zaworami itp .

Do sterowania strefowego założysz sobie siłowniki i termostaty Salusa , ostatnio taki system zakladalem w domku parterowym 80m2 , 9 pętli  , 6 pomieszczen w kazdym termostat  , własciciel nie ma żadnego problemu z utrzymaniem rzadanej temp w kazdym z pomieszczen , kocioł  kondensacyjny ustawiony na 35* , 

Opublikowano

Jaki sens jest puszczać w obieg 35st C i później dla dławić termostatem w pomieszczeniu. To nie lepiej pościc wodę z zasilania o niższej temperaturze?

Opublikowano

Jaki sens jest puszczać w obieg 35st C i później dla dławić termostatem w pomieszczeniu. To nie lepiej pościc wodę z zasilania o niższej temperaturze?

Nie zawsze jednakowa temp. czynnika jest w stanie  dogrzać pomieszczenia według preferencji użytkownika , np w łazience chcemy 24* , w  salonie 23 , a w sypialni 21 , do tego dochodzi jesczcze z czego mamy podłoge wykonaną , straty cieplne w danym pomieszczeniu ( ilosc okien itp , półnoć połodnie )

O ile czasami da sie wyregulować przepływami   to na pewno nie  zrobimy tego tak dokładnie jak termostat , który załącza i rozłącza dana pętle , dlatego przy sterowaniu strefowym najlepiej dobrać temp czynnika tak aby  dogrzał do rządanej temp pomieszczenie w którym chcemy miec nacieplej , w reszcie pomieszczen temp obnizy termostat .

Tak ja to widzę 

Opublikowano

Dlatego fajnie jest mieć projekt - jak nie - dajemy grzejnik łazienkowy dla pewności, poddasze rzucamy na osobny rozdzielacz gdzie można dać wyższą temp.
Temp. początkowa daje duże pole do popisu - przy gęstej pętli osiągniemy jak pisze sambor - 28 stopni i odpowiednią moc - gdzie tam do 40tki którą można rzucić na podłogę - jak np pętla jest mniej gęsto... Termostaty i sterowanie wewnętrzne można zawsze dołożyć więc ja to traktuję jako rezerwę...

Opublikowano

Koledzy sporkal sie ktos z takim zjawiskiem w rorametrach? Otóż dwa z 6 nie sa wypelnione woda a jeden nie do konca. Niby podloga grzeje, nie zauważyłem jakiś chodniejszych punktów, te czerwone wskazniki też na równym poziomie ale czy tak powinno byc?

post-66718-0-44603100-1512077253_thumb.jpg

post-66718-0-08895200-1512077277_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.