Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Na wstępie chciałbym nadmienić, że jestem "świeży" w temacie i szukam porady specjalistów w poprawnym ustawieniu pieca na ekogroszek 25kW ze sterownikiem OXI BORD 760. Przeszukałem wiele for dyskusyjnych i niestety temat nadal jest mi obcy. Poniżej podam wartości do poszczególnych parametrów jakie ustawiono mi od nowości. Domyślam się, że jest coś nie tak ponieważ w popiole jest bardzo dużo spieków.

Obecne ustawienia:

CZAS DMUCHAWY PODTRZYMANIA: 10 sek

WYDAJNOŚĆ DMUCHAWY W PODTRZYMANIU: 20%

WYPRZEDZENIE DMUCHAWY: 0 sek

WZROST WYDAJNOŚCI DMUCHAWY: 20%

CZAS OCZEKIWANIA: 10 min

WYDAJNOŚĆ DMUCHAWY: 55%

CZAS PODAWANIA: 12 sek

CZAS PAUZY PODAJNIKA: 40 sek

CZAS OCZEKIWANIA: 10 min

KROTNOŚĆ PODAWANIA: 2

TEMP. NA PIECU: 57 stopni

DMUCHAWA CZĘŚCIOWO ODSŁONIĘTA

Z góry dziękuje za pomoc i zainteresowanie tematem

Pozdrawiam

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

Masz OXI BORD 760, to dość młoda firma (brager), więc jeszcze mega dużo na rynku tego nie ma.

Podobną specyfikacje parametrów mają sterowniki marki Foster, właściciel firmy Brager produkujący OXI BORD wcześniej tam pracował

model 760 z tego co kojarzę ma kolorowy wyświetlacz i jest nieco bardziej rozbudowany

Do tego modelu można bodajże dołożyć moduł internetowy tej samej firmy

Nie wiem czy nie lepiej kontaktowac się z producentem kotła, który wyposaża kotły w ten typ sterownika

Edytowane przez Pieklorz
  • 2 lata później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

witam,

jestem zielony (pierwrszy kociol na eko groszek), zakupilem kociol ze terownikiem 760 ktory juz mial byc rozbudowany....niestety jak sie okazalo 2 zawory (na kaloryfery i na podogowe) to za duzo dla niego. dokupilem u nich cenra bord 100 kolejne niedopracowanie-wtyczka kabla tak zrobiona iz sterownik zamyka sie tylko na chama. Ale to jeszcze nic, po podlaczeniu okazuje ze sterownik  glowny jest wadliwy i zawor przesuwa tylko w jedna strone, z serwisem epopeja sie ciagnie miesiac.... a pan podlaczy tak a pan podlaczy siak, a jakie oprogramowanie a jaki numer seryny a jaki silownik  .Za kazdym razem razkrecajac i skrecajac na chama glowny sterowni skrzynka sie rozlatuje powoli... Choc z centra bord 100 dziala puki co w calym zekresie mozliwych polecen, chociaz jeszcze nie polaczylem termostatow pokojowych.  jak sie skonczy przepisywanie sie z serwisem sie odezwe....

Opublikowano

Mam ten sterownik ale do pieca ekogrosze 16 kw. Mam ustawiony czas podawania 10 sekund a czas przerwy na 80sekund a dmuchawa jest ustawiona na 20% i zauwazylem ze szybko sie nagrzewa ispala okolo 3/4 worka ekogroszku na dobe. Mysle ze nie jest zle. W domku przyjemnie cieplo. Dodam ze mam czujnik temp. zewnetrznej i sprawdza sie gdyz  czujnik pokojowy przy instalacji grawitacyjnej  nie jest wart bo wylacza tylko pompę nie steruje zaworem czterodroznym, temperatura sama cisnie sie do gory. Mam tylko problem bo gdy temperatura zewnetezna spada ponizej zera sterownik pokazuje mi 535st C na glownym ekranie. W bocznym pokazure prawidlowa temp. Nie wiem czym to jest spowodowane? Mial ktos taki problem? Pozdrawiam 

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

witam mam problem z ustawieniami oxi board 760 ciagle rozpalanie nowy pellet nie wiem o co chodzi wczesniejszy pellet od innego producenta npalil sie super tylko trzeba bylo test zrobic i wszystko hulalo masakra prosze o pomoc

Opublikowano

Witam posiadam piec 14 kV  dom 140m2

Sterownik oxi bord 740 

Ustawienia pieca  nastawa okres przejciowy 50 c okres typowej zimy 55 c

Czas podawania 10 s

Przerwa 80 s

Dmuchawa 10 %

Podtrzymanie 1 raz

Wzrost dmuchawy w podtrzymaniu 50 %

Strefa ogrzewanie podłogowe + grzejniki 

Spalanie 25kg na 24 h

Oczywiście po podłączeniu czujnika tem wew+zewnetrznej 

Tryp normalny podłogowy 

Spalanie 17 kg na 24 h

Zawór 4 drogowy ustawiony na  6 /7 %

Podłogówka skręcona na 4,5 biegu 

Chciałbym schodzić tem podłogowki nie bardzo wiem jak to zrobić myślę założyć siłownik na zawór podłogowy ale jak zrobić żeby czujnik tem pokojowej odczytywał zadana tem i zamykał zawór siłownikiem w tej chwili jest skręcony na 4,5 biegu a jest ich 9