HAN Opublikowano 20 Maja 2018 #76 Opublikowano 20 Maja 2018 wiadomo - dzięki ale mi raczej zależało na opiniach użytkowników co do samej marki Immergas lub termet- ceny są podobne ew. inny (tu patrzyłem na niską moc minimalną)
odpowietrznik Opublikowano 20 Maja 2018 #77 Opublikowano 20 Maja 2018 Z dwóch wymienionych wybrałbym Termeta chociażby dlatego że ma tańsze części jeżeli chodzi o ewentualny serwis.Wymiennik ze stali nierdzewnej.Prosta obsługa sterownika.
sambor Opublikowano 20 Maja 2018 #78 Opublikowano 20 Maja 2018 A moc minimalna przy samych grzejnikach to sprawa drugorzędna, wystarczy termostat pokojowy w najzimniejszym pomieszczeniu
HAN Opublikowano 20 Maja 2018 #79 Opublikowano 20 Maja 2018 ok cenne uwagi więc Termet----- a teraz mają kotły Silver czy Gold? (Silver tańszy odrobinę- warto dopłacać do gold?)
HAN Opublikowano 20 Maja 2018 #81 Opublikowano 20 Maja 2018 Dzięki kolego do jesieni pewnie będzie zamontowany- to co teraz robią z cenami węgla to przechodzi ludzkie pojęcie i nie mam już na to nerwów, co roku loteria z opałem
HAN Opublikowano 24 Maja 2018 #82 Opublikowano 24 Maja 2018 ekhem jako zasobnik CWU można wykorzystać istniejący bojler dwupłaszczowy? (jak tak to będzie wpięty tylko do kotła gazowego- kasuję podłączenie do węglaka) a może za bardzo sknerzę ... i kupić zasobnik dostosowany? (no ale dokupić zawsze można..)
sambor Opublikowano 24 Maja 2018 #83 Opublikowano 24 Maja 2018 Kocioł gazowy nie powinien współpracować z bojlerem dwupłaszczowym. Jak chcesz grzać CW z dwóch źródeł ciepła to kup zasobnik stojący z dwoma wężownicami.
Ravanson Opublikowano 24 Maja 2018 #84 Opublikowano 24 Maja 2018 41 minut temu, sambor napisał: Kocioł gazowy nie powinien współpracować z bojlerem dwupłaszczowym. Są jakieś problemy z takim zasobnikiem ? Dlaczego nie powinien współpracować z kotłem gazowym. Chciałem zastosować taki do Termeta http://www.kospel.pl/pl/produkty/wymienniki-i-zasobniki-cwu/sp-termo-s.html
sambor Opublikowano 24 Maja 2018 #85 Opublikowano 24 Maja 2018 Jak już koniecznie chcesz płaszczowy to musi być w montażu pionowym w poziomym to np termet wprost nie zaleca a inni podobnie. Ale twoja wola.
HAN Opublikowano 27 Maja 2018 #86 Opublikowano 27 Maja 2018 zgodnie z sugestią będę zamawiał dedykowany zasobnik CWU.. namawiają na pogodówkę- warto? dwaj instalatorzy i dwie opinie... heh (dzięki Samborku na Ciebie zawsze można liczyć)
sambor Opublikowano 27 Maja 2018 #87 Opublikowano 27 Maja 2018 Czujnik zewnętrzny też daje oszczędności, warto go mieć.
odpowietrznik Opublikowano 27 Maja 2018 #88 Opublikowano 27 Maja 2018 Zasobnik wcale nie musi być dedykowany.Każdy zasobnik z wężownicą spiralną spełni swoją funkcję.Polecam Biawar Quattro Duża wydajność,małe straty postojowe
HAN Opublikowano 27 Maja 2018 #89 Opublikowano 27 Maja 2018 Termetowskie z zestawu gorsze? pewnie trzeba by 150l? (4 w domu i 2 łazienki)
teres Opublikowano 27 Maja 2018 #90 Opublikowano 27 Maja 2018 Podłogówka według mnie dużo lepsza niż grzejniki. Gorsze nie są, ale często wychodzą drożej (jak prawie wszystkie dedykowane) niż zasobniki innych firm.
HAN Opublikowano 22 Czerwca 2018 #92 Opublikowano 22 Czerwca 2018 witam już zamontowane jak uruchomię będą zdjęcia.. tylko brak komina- czy potrzeba jakiegoś kwitka od kominiarza po zamontowaniu komina? koleś se wycenił komin na ponad 2,5 koła a na necie widziałem max 1500zł- chyba włożę sobie sam filozofii w tym nie ma..
Ksieciunio Opublikowano 22 Czerwca 2018 #93 Opublikowano 22 Czerwca 2018 Jaka wysokosc tego komina, ze taka cena ?
HAN Opublikowano 23 Czerwca 2018 #94 Opublikowano 23 Czerwca 2018 9m ale wyceniłem u znajomego za niecałe 700zł (pojedyńcza rura spalinowa- nawiew z pomieszczenia kotłowni- jest nawiew do pomieszczenia) fi 60
Ksieciunio Opublikowano 23 Czerwca 2018 #95 Opublikowano 23 Czerwca 2018 To cena znacznie lepsza od poprzedniej. Ja czekam na koniniarza i opinie, ciekawe co zaproponuje.
cmatix Opublikowano 15 Sierpnia 2018 #96 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 W dniu 22.06.2018 o 22:01, HAN napisał: witam już zamontowane jak uruchomię będą zdjęcia.. Witam Wiec zamontowałeś tą instalacje na samym piecu czy dokładałeś pompe i sprzęgło. Je jestem na etapie montażu kotłowni i nie wiem w końcu jaką instalacje założyć. Będe miał piec Imergassa lub może skusze si e na tego Termeta. mam 10 pętli pietro i 8 na parterze + kaloryfer garaż. 1300m rurki 16mm.
odpowietrznik Opublikowano 15 Sierpnia 2018 #97 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Jedyny grzejnik tylko w garażu przy całym domu w podłogówce to błąd.Było zrobić cały dom w podłogówce wtedy w łazience grzejniki drabinkowy elektryczny.Jak jest podłączony ten grzejnik w garażu tzn.idą osobne rury do niego?jest grzejnik drabinkowy w łazience a jeżeli tak to jak podłączony?Jezeli OP i grzejniki(garaż,drabinka)są na osobnych rurach to chcąc zrobić dwa obiegi grzewcze wysoko i niskotemp.to trzeba kocioł który ma możliwość sterowania dwoma obiegami a Immergas ma tą opcją bardzo drogo(tzw.DIM) z kolei Termet ma to niezbyt dopracowane i pewnie tez nie tanie(moduł SIM-2Z) Jedyne co jest pewne to to że konieczne będzie sprzęgło przy 18tu obiegach a co dalej zależy...
cmatix Opublikowano 15 Sierpnia 2018 #98 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 2 godziny temu, odpowietrznik napisał: Jedyny grzejnik tylko w garażu przy całym domu w podłogówce to błąd.Było zrobić cały dom w podłogówce wtedy w łazience grzejniki drabinkowy elektryczny.Jak jest podłączony ten grzejnik w garażu tzn.idą osobne rury do niego?jest grzejnik drabinkowy w łazience a jeżeli tak to jak podłączony? A wiec grzejnik na swoje wyprowadzenie do kotłowni. Miały też być w łazienkach drabinki ale z nich już zrezygnowałem ( wyjścia zostaną zaślepione. Miało być tak że z pieca bezpośrednio są podpięte łazienkowce i garaż pożniej 2 rozdzielacze i nie pamietam czy za czy przed rozdzielaczami 2 zestawy mieszające i oczywiście przez rozdzielaczami sprzęgło. Chce uprościć maksymalnie instalacje i dlatego zrezygnowałem z dradinkowych w łazienkach ( podkręce przepływ na łazienkach). Szkoda że kaloryfer w garażu nie podpiołem pod rozdzielacz wtedy bym go przemiarował i by było ok. A teraz nie wiem jak go podpiąć by czasem mógł podnieść temeperature gdy w zimie będą mocniejsze mrozy a ja będe coś chciał w garażu robić. Na dodatek nad garażem mam ogrzewanie podłogowe i boje się czy jak garaż nie będzie ogrzewany to czy nie będzie dawało w kość rurką z wodą w tym pomieszczeniu.
odpowietrznik Opublikowano 15 Sierpnia 2018 #99 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 1)Jeszcze mi się nie zdarzyło aby sama podłogówka ogrzała łazienkę w większe mrozy i na niewiele ci się wtedy zda jak to mówisz "podkręcenie przepływów w łazienkach" a podkręcisz temp.zasilania to wtedy przekroczysz dopuszczalną temp na podłogę w innych pomieszczeniach 2)Wcale nie szkoda że nie podłączyłeś grzejnika pod rozdzielacz podłogówki bo tak nie powinno się robić.To są dwa różne systemy pracujące na zupełnie innych parametrach:inna temp.zasilania,inna różnica pomiędzy zasilaniem i powrotem,inna prędkość przepływu itd.Podłączając te dwa systemy do jednego rozdzielacza można być pewnym że jeden z nich nie będzie pracował prawidłowo. 3)Nie wiem co masz na myśli mówiąc zestawy mieszające ale żebyś się nie wepchał w grupy pompowe przeznaczone dla kotłów na paliwo stałe bo takie sytuacje były już opisywane tu na forum Tak na marginesie ciekawe jakie masz średnice rur do rozdzielaczy i długości pętli niestety kolejna instalacja robiona bez projektu
cmatix Opublikowano 15 Sierpnia 2018 #100 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Grubość rur prawdopodobnie 26. Dwie pętle po ok 95m , Cztery po 85m, reszta pętli dużo mniejsze by były podzielone na pomieszczenia ( łazienki po 3,8 m2, korytarzyki i wiatrołap oraz mały pokoik 12 m2). Sugerujesz że mając łazienke na poddaszy nie będzie szansy ogrzać jej w mrozy. Z tymi grupami co masz na myśli. Mają to być zestawy z pompą i zaworem trojnogowym mieszającym
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.