odpowietrznik Opublikowano 15 Sierpnia 2018 #101 Opublikowano 15 Sierpnia 2018 Chyba że łazienka bez okna to jakaś tam szansa jest)Jeżeli to rura PEX fi.26 to mała dla 10pętli.Rura PEX tej średnicy ma ściankę 3mm co odpowiada rurze CU fi.22.Kocioł kondensacyjny powinien współpracować z zaworem 3D z siłownikiem do tego zewnętrzny czujnik pogodowy i sterowanie wg.krzywych grzewczych.Nie powinny być stosowane zawory 3D termostatyczne z ręczną nastawą temp.
cmatix Opublikowano 16 Sierpnia 2018 #102 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 7 godzin temu, odpowietrznik napisał: Dolna łazienka bez okna wewnętrzna, górna już w poddaszu. Generalnie najbardziej chciałbym uprościć instalacje do kotła, trójnika, rozdzielaczy , ale nie wiem gdzie i jak wpiąć ten kaloryfer garażowy. Który może sie okazać że będzie grzał tylko w duże mrozy. No i czy bać sie nieogrzewanego garażu nad którym jest ogrzewanie podłogowe i też nie zawsze może być ogrzewane bo to na razie pomieszczenie techniczne i będzie odcięte drzwiami.
Ravanson Opublikowano 29 Sierpnia 2018 #103 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Kotłownia Termet&Biawar nabiera finalnego kształtu ;) Mam pytanie do was, jaka powinna być wykonana procedura wygrzania podłogowki przed układaniem paneli. Podadzka robiona w kwietniu, budynek wietrzony całe lato.
odpowietrznik Opublikowano 29 Sierpnia 2018 #104 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Suszenie jastrychu zgodnie z wykresem w załączniku.Niektóre kotły mają program do suszenia jastrychu dzięki któremu ten proces odbywa się automatycznie,niestety Termet tej funkcji nie posiada więc musisz zrobić to samo tylko ręcznie zmieniać temp.Czyli startujesz od temp.25st.przez pierwsze 2dni potem dźwigasz przez kolejne dni o 5st i tak do max.temp.50st(przez 2dni)i tak samo stopniowo zjeżdżasz w dół.Jak widać na załączonym obrazku trwa to przez 2tygodnie.Tak na marginesie tam gdzie robiłem OP w całym domu znajomi byli zmuszeni już mieszkać.Ponieważ było lato to się ugotowali przy tym wygrzewaniu;)
sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2018 #105 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 2 godziny temu, Ravanson napisał: Kotłownia Termet&Biawar nabiera finalnego kształtu ;) Niestety jest duży błąd w tej kotłowni, będzie problem.
Ravanson Opublikowano 29 Sierpnia 2018 #106 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Dzięki za wykres. Możesz napisać co jest błędem i z czym będzie problem ? Dzięki.
sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2018 #107 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Kocioł jest za wysoko czyli brak spadku rury dymowej w stronę kotła i odprowadzenia skroplin z komina do kotła Brak odprowadzenia kondensatu z kotła do kanalizacji
teres Opublikowano 29 Sierpnia 2018 #108 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Ja tam spadek widzę patrząc na pustaki. Odprowadzenie kondensatu też się pewnie pojawi.
Ravanson Opublikowano 29 Sierpnia 2018 #109 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Spadek sprawdzę jeszcze dokładnie, natomiast odpływ kondensatu z pieca jest podłączony szara rura, widać ją na zdjęciu. Za zasobnikiem jest wstawiony syfon.
sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2018 #110 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Sprawdź ewentualnie popraw ten spadek powinien być min 3stopnie Co do odpływu to coś tam jest może faktycznie jest dobrze, ale nie podoba mi się to wykonanie
HAN Opublikowano 14 Listopada 2018 #111 Opublikowano 14 Listopada 2018 obiecane zdjęcie.. hmm gazowy na krótkim obiegu do wymiennika płytowego- chyba lepiej bym zrobił odwrotnie tzn. duży obieg CO dać po stronie gazowego a na małym podłączyć węglaka i zamknąć instalację... (czuję że więcej będzie grzania na gazie) ale i tak nie jest źle.. pozdrawiam i dziękuję za zawsze dobre rady
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.