Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Buderus Gb072 - Zmiana Mocy Grzewczej Poniżej 3,3Kw ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam Buderus GB072  14kW i w menu  serwisowym (menu2) można ograniczyć moc grzewczą na potrzeby CO do wartości 3,3kW - czyli jak podaje się w danych technicznych kotła.

Teraz pytanie- czy jest jakiś tajemniczy sposób, aby obejść te ograniczenie i obniżyć moc maksymalną poniżej te 3,3kW?

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podobno wszystkie piece GB072 są takie same i różnią się tylko kluczami KIM ale w Twoim przypadku masz najmniejszą wersję i chyba już nic nie da się zrobić. Ja mam 24kW i zastanawiam się czy nie da się poprzez zmianę tego klucza KIM zmienić na wersję 14kW bo teraz moc minimalną mam na 7,8kW i wydaje mi się że czasami jest to za dużo... Może ktoś potwierdzić czy taka operacja jest do wykonania??

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Temat zmiany mocy w GB072 zgłębiony. Niestety nie jest tak łatwo. Zmiana mocy wiąże się ze zmianą:

- KIMa (koszt ok 65zł)

- sterownika pieca BC20 - sterownik niestety wydaje się taki sam w każdym BUDERUSie ale niestety "przyucza" się mocy i trzeba go wymienić (koszt ok 1100-1200zł)

- przy zmianie pomiędzy 14kW - 20/24kW trzeba zmienić też palnik bo w 14kW jest mniejszy (koszt ok 400zł)

Więc jak ktoś ma źle dobrany GB072 to zmiana jest możliwa, ale nie tania... Co zyskujemy??

GB072-14 (modulacja 3,3kW-14kW)
GB072-20 (modulacja 5,2kW-20kW)
GB072-24 (modulacja 7,3kW-24kW)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Temat zmiany mocy w GB072 zgłębiony. Niestety nie jest tak łatwo. Zmiana mocy wiąże się ze zmianą:

- KIMa (koszt ok 65zł)

- sterownika pieca BC20 - sterownik niestety wydaje się taki sam w każdym BUDERUSie ale niestety "przyucza" się mocy i trzeba go wymienić (koszt ok 1100-1200zł)

- przy zmianie pomiędzy 14kW - 20/24kW trzeba zmienić też palnik bo w 14kW jest mniejszy (koszt ok 400zł)

Więc jak ktoś ma źle dobrany GB072 to zmiana jest możliwa, ale nie tania... Co zyskujemy??

GB072-14 (modulacja 3,3kW-14kW)

GB072-20 (modulacja 5,2kW-20kW)

GB072-24 (modulacja 7,3kW-24kW)

Witam .

DJ z jaką mocą  % na wyświetlaczu pieca startuje Twój Buderus po zmianach dokonanych w piecu?

Chodzi o moment zapłonu i chwilę póżniej.

Edytowane przez dariusz23a
Opublikowano

W momencie zapłonu pokazało mi 59% (nie wiem czy to miarodajne bo chwilę trwa wejście w menu i17) i po chwili spada do mocy minimalnej 23%.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki DJ za odpowiedż. Mam przewymiarowany kocioł ,chcę również dokonać zmiany w dół do 14KW.

Tym samym utwierdzasz mnie że nie jest prawdą info które gdzieś wyczytałem że kocioł startuje z mocy minimalnej  i moduluje w górę.

U mnie podobnie, jest to wartość podchodząca pod  60% a mam 24KW choć ograniczone do minimum dla CO.

Wynika że opłacalna jest zmiana (lub poprawny dobór mocy przed montażem kotła) w celu obniżenia minimalnej dla zakresu modulacji.

Mój piec schodzi zawsze do  minimalnej (31%) po odpaleniu i stąd wniosek że stara się zejść jeszcze niżej ale ma za wysoką moc dla minimum.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

chyba 31% a nie 11% bo wtedy pewnie byś nic nie chciał zmieniać :D

Opublikowano

Tak oczywiście-poprawiłem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki DJ za odpowiedż. Mam przewymiarowany kocioł ,chcę również dokonać zmiany w dół do 14KW.

Tym samym utwierdzasz mnie że nie jest prawdą info które gdzieś wyczytałem że kocioł startuje z mocy minimalnej  i moduluje w górę.

U mnie podobnie, jest to wartość podchodząca pod  60% a mam 24KW choć ograniczone do minimum dla CO.

Wynika że opłacalna jest zmiana (lub poprawny dobór mocy przed montażem kotła) w celu obniżenia minimalnej dla zakresu modulacji.

Mój piec schodzi zawsze do  minimalnej (31%) po odpaleniu i stąd wniosek że stara się zejść jeszcze niżej ale ma za wysoką moc dla minimum.

Witam,jestem przed zakupem kotła ile masz m2 domu?

nowy  dom 110m2+garaż34m2+10m2 kotłownia w całym domu będzie podłogówka garaż 2 grzejnik okna 3 szybowe 7 komorowe ciepły montaż,ciepłe parapety,solbet 24cm+20cm styropianu grafitowego,dom paterowy poddasze nieużytkowe ,jak moc kotła na gaz hydraulik proponuje  gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem na wodę 120L moc 24KW czy ten kocioł nie będzie za duży?

Opublikowano

Myślę ze bedzie za duży (dla gazowej instalacji).Moje dane domu w stopce.Duże moce kotła to dla  dwu funkcyjnych gdzie odbiór ciepłej wody użytkowej jest w momencie odpalenia kotła dla CWU i w celu komfortu oraz zapewnienia dostatecznej ilości ciepłej wody wskazana jest duża moc aby pokryć zapotrzebowanie w danej chwili.Na potrzeby CO nie są potrzebne takie moce.Dom masz nie duży ,dobrze ocieplony.

W tym momencie gdy mam dom "zagrzany" zapotrzebowanie na uzupełnienie ciepła jest minialne ale mój kocioł nie schodzi poniżej 31% z 24KW tj ( 7.4KW) bo ma taki dolny poziom modulacji ,dlatego chcę go po sezonie grzewczym odchudzić do 14KW zejść z modulacją w dół i tym samym obniżyć taktowanie kotła.

Opublikowano (edytowane)

Witam,dzieki za odpowiedz jest jeszcze Bunderus 20kw myslę że taki chyba będzie ok,czy tez za duży?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam mam prośbę buduje dom 244m2 w tym jest już garaż 74m2 z 2grzejnikami po za tym w całym domu ogrzewanie podłogowe, sciany 24 cm solbet typ 500 i 20 styropianu grafitowego,okna 3szybowe 5komorowe, ciepły montaż, parter bez poddasza użytkowego i piwnicy czy kocioł Buderus GB 072 24kw nie będzie za duży??? Bo taki jest mi proponowany przez hydraulika i zasobnik wody 120l wody 2 dorosłych i 2 dzieci 2 i 5 lat ???