esme Opublikowano 5 Listopada 2017 #1 Opublikowano 5 Listopada 2017 Witam. Niedawno została zrobiona u mnie nowa kotłownia wraz z wymianą pieca i zasobnika. Cała instalacja C.O. działa prawidłowo ale problem wystepuje w chwili zamontowania pompki c.w.u. Grzejniki były ciepłe i wszysko działało bez zarzutu jednak woda użytkowa była na poziomie 38-40st. Postanowiłem zamontować pompkę cwu aby wymusic obieg na węzownicy bojlera i od tego czasu powtał problem. mam cały czas zimną wodę (wczesniej letnia). Zamontowałem na zasilaniu węzownicy w kolejności zawór zamykający, filtr, pompkę cyrkulacyjną, zawór zwrotny i zawór zamykający. Mam równiez zawór4drogowy ale on słuzy tj do zasilania grzejników i zabezpieczenia pieca. Poniżej podaje schemat i proszę o pomoc co zostało zrobione nie tak i jak to zmienić.
161os037 Opublikowano 5 Listopada 2017 #2 Opublikowano 5 Listopada 2017 Witam , kolego jeśli masz tak zrobiona instalację jak przedstawiłeś to przyczyna Twoich kłopotów może być zawór 4d jest źle zamontowany, bo porównując masz podobną instalację do mojej (zdjęcie poniżej mojej instalacji) u mnie jest ok i wszystk jest ok. Załączam jeszcze foto że strony Afriso z prawidłowym montażem zawór 4d. Poza tym piszesz o pompie cyrkulacyjnej a chyba chodźi o pompę C.W.U ...ładujaca zbiornik - bojler. Pompa cyrkulacyjna to co innego Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
161os037 Opublikowano 5 Listopada 2017 #3 Opublikowano 5 Listopada 2017 Zawór 4d Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 5 Listopada 2017 #4 Opublikowano 5 Listopada 2017 Zawór 4-d nie ma nic wspólnego z grzaniem CW, pewnie jest zapowietrzony bojler. A swoją drogą 4D jest źle założony
odpowietrznik Opublikowano 5 Listopada 2017 #5 Opublikowano 5 Listopada 2017 Instalacja niebezpieczna.Podejrzewam że ten kocioł Defro nie może pracować w układzie zamkniętym.
161os037 Opublikowano 5 Listopada 2017 #6 Opublikowano 5 Listopada 2017 Jeśli chodzi o moją instalację, bo sugerujesz się zdjęciem które zamieściłem to mam instalację otwartą , zbiornik wyrównawczy jest na poddaszu samobójca nie jestem...chciałem zwrócić uwagę autorowi wątku na źle zamontowany zawór 4d. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
esme Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor #7 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zawór 4-d nie ma nic wspólnego z grzaniem CW, pewnie jest zapowietrzony bojler. A swoją drogą 4D jest źle założony bojler został odpowietrzony poprzez śrubunki, oraz na zasilaniu jest odpowietrzony automatyczny. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
esme Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor #8 Opublikowano 6 Listopada 2017 dokładnie wygląda to tak. wejście z pieca jest po lewej stronie zaworu 4d u góry jest cały bypas i zasilanie grzejników po prawej powroty z grzejnika a od dołu powroty z pieca i bojlera zasilanie bojlera jest z przed zaworem 4d Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
esme Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor #9 Opublikowano 6 Listopada 2017 coś takiego Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
konopka Opublikowano 6 Listopada 2017 #10 Opublikowano 6 Listopada 2017 Ja bym sprawdził zamontowanie pompy i zaworu zwrotnego,zdarzają się różne przypadki
Gość mak Opublikowano 6 Listopada 2017 #11 Opublikowano 6 Listopada 2017 Zawór 4d Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Zamieściłeś to zdjęcie jako przykład jak nie powinno się montować kotła. Podłączenie spalinowe jest ....boskie, a naczynie nawet jak jest na strychu to nic nie zabezpiecza coś takiego Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka To co na zdjęciu nie ma nic wspólnego z załączonym schematem. Tu nie ma pompy ładowania cwu, ani żadnego odpowietrznika. Brak zabezpieczenia podgrzewacza, o zabezpieczeniu kotła nie ma co wspominać bo nawet jak jest to jest wykonane błednie
161os037 Opublikowano 6 Listopada 2017 #12 Opublikowano 6 Listopada 2017 Kolego "mak " napisałeś ...Zamieściłeś to zdjęcie jako przykład jak nie powinno się montować kotła. Podłączenie spalinowe jest ....boskie, a naczynie nawet jak jest na strychu to nic nie zabezpiecza...możesz podać konkretny o co ci chodzi ? Dlaczego u mnie podłączenie kotła z kominem jest niewłaściwe i dlaczego naczynie wyrównawcze i tak nic niezabezpiecza?...a to zdjęcie schematu ze strony Afriso też jest złym przykładem? Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 6 Listopada 2017 #13 Opublikowano 6 Listopada 2017 dokładnie wygląda to tak. wejście z pieca jest po lewej stronie zaworu 4d u góry jest cały bypas i zasilanie grzejników po prawej powroty z grzejnika a od dołu powroty z pieca i bojlera zasilanie bojlera jest z przed zaworem 4d Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Hee makarena. Wejście z pieca to może być do narnii - piszmy tak by inni zrozumieli - co to jest powrót z pieca? W sensie DO pieca / kotła? Zawór 4D nie działa na krzyż - popraw schemat by działał tak jak opisałeś. Na rysunku widać zasilanie od dołu tu piszesz od lewej...
esme Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor #14 Opublikowano 6 Listopada 2017 Przesyłam wam zdjęcie z dokładnym opisem co i jak. Dodam jeszcze że bojler nie jest zapowietrzony (węzownica) gdyz w najwyższym punkcie zasilania bojlera jest automat. Czy moze być przyczyną to że cała instalacja jest wykonana z PP fi32 a ostatnie zamontowanie pompki C.W.U jest zdławione na 1/2cala??? rura jest 32 potem zawór zamykający, filtr, i pompka , za nia zawór zwrotny i zawór zamykający, potem znowu przechodzi na 32. Czy to nie jest problemem?
sambor Opublikowano 6 Listopada 2017 #15 Opublikowano 6 Listopada 2017 Jak to ta pompa od grzania CW? Czy przypadkiem nie pompa od cyrkulacji ?
sambor Opublikowano 6 Listopada 2017 #17 Opublikowano 6 Listopada 2017 To mamy winnego, to pompa do cyrkulacji a nie do obiegu grzewczego. Powinna być zwykła 25/40
esme Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor #18 Opublikowano 6 Listopada 2017 To mamy winnego, to pompa do cyrkulacji a nie do obiegu grzewczego. Powinna być zwykła 25/40 czyli zmienić na zwykłą i bedzie działało??? ta za słaba jest?
esme Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor #19 Opublikowano 6 Listopada 2017 sugerowałem się tym obrazkiem. http://kotly-plonka.pl/wp-content/uploads/2014/12/zawor-cztero-drogowy.jpg
kiminero Opublikowano 6 Listopada 2017 #20 Opublikowano 6 Listopada 2017 sugerowałem się tym obrazkiem A tym się nie sugerowałeś?
esme Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor #21 Opublikowano 6 Listopada 2017 tzn że co? bo nie rozumiem??? przeciez ja nie mam tam odejścia na zbiornik wyrównawczy.
kiminero Opublikowano 6 Listopada 2017 #22 Opublikowano 6 Listopada 2017 Czyli się nie sugerowałeś. Jak masz inaczej, to masz źle, ale to nie dotyczy problemu zimnego powrotu boilera. Zamień pompę na obiegową 25-40, a tą Omnigenę zaprzęgnij do roboty w cyrkulacji CWU (jeśli jest).
sambor Opublikowano 6 Listopada 2017 #23 Opublikowano 6 Listopada 2017 Ale powiem, że takiego rozwiązania z pompą cyrkulacyjną to bym się nie spodziewał, a trochę siedzę w tym interesie
esme Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor #24 Opublikowano 6 Listopada 2017 rozumiem że zmiana pompy CWU na zwykłą 25-40 wyeliminuje problem z zimną wodą??? Do kolegi kiminero: dlaczego mam żle??? skoro wszystko działa (poza wodą) chodzi ci zapewne o wpięcie zbiornika wyrównawczego? nie mam cyrkulacji więc pompa pójdzie na sprzedaż.
kiminero Opublikowano 6 Listopada 2017 #25 Opublikowano 6 Listopada 2017 To, że coś działa nie oznacza, że jest prawidłowo zbudowane. Naczynie jest źle wpięte, a całości dopełnia ten zawór odcinający nad kotłem. ...ale działa i dopóki nic się nie wydarzy, to będziesz się upierał, że jest "dobrze".
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.