Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Duże Spalanie Dmuchawa Nonstop

Polegly

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z piecem elektromet 15 kw z sterownikiem st 480 oraz podajnikiem

Mianowicie chodzi o to że mój sterownik nie wyłącza dmuchawy chodzi non-stop spalanie ekogroszku (bo tym pale ) też ma wiele do życzenia ...spala dużo cały podajnik star za na mac 4 dni piec grzeje jakieś 110 m2 , dom jednorodzinny parterowy . Piec chodzi cały czas na PID ogrzewanie domu... dzwoniłem do producenta powiedział że dmuchawa musi cały czas chodzić można tylko jedynie wyłączyć PID ale wolę jeśli jest włączona wchodziłem w menu serwisowe ale niewiem gdzie tam przestawić ze by dmuchawa się wyłączala nie ma takiej opcji chyba nawet.Czy ktoś jest w stanie mi pomóc jakoś wyłączyć ta dmuchawa wtedy pewnie i spalanie węgla się zmniejszy

Opublikowano

No ok wiem że można wyłączyć tylko jak ustawić ustawienia chodzi mi o czas przerwy dmuchawy czas podtrzymania itd.

Opublikowano

Dodam że temperatura na piecu to 50 stopni tyle starczy i tak ciepło w domu jak niewiem

Opublikowano

Jakim groszkiem palisz?,nazwa,parametry,kopalnia itd.,nie spiekał się w dotychczasowych ustawieniach?

Spróbuję pomóc,ja palę ruskiem kal. 24MJ i ustawienia mam nast.:

czas podawania 6s

przerwa podawania 1min.

Dmuchawa 3 bieg z 12(ok. 30%)

przerwa w podtrzymaniu 15 min.

dmuchawa w podtrzymaniu ustawiona na 20s

krotność podawania w podtrzymaniu 2,czyli w podtrzymaniu co 30 min. podaje węgiel przez 6s.

musisz obserwować,czy dopala węgiel i czy nie zapada się kopczyk,ew. zmiany najwcześniej po kilku godz. pracy kotła

Opublikowano

Pałę groszkiem eko-gold kalorii niewiem ile ale najdroższy z składu za pół tony 500 zł węgiel się spieka robią się tzw.skamieliny w palenisku

...

Opublikowano

Najdroższy,nie znaczy najlepszy,widocznie to mocny węgiel na duże mrozy i niestety spiekający się.

Mogą być problemy ze spalaniem,możesz spróbować tych nastaw i porównać,zawsze można skorygować nastawy na podstawie popiołu i wyglądu palnika.

Wklej zdjęcia.

Opublikowano

Był u mnie majster od pieców ustawił piec

Czas podawania 12 sęk

Czas przerwy podawania 120 sęk

Czas pracy dmuchawy 10 sęk

Czas przerwy dmuchawy 10 min

Praca w podtrzymania 20 sęk

Przerwa podtrzymania 33 min

Opublikowano

Miałem jeszcze dopisać że teraz temperatura spada na kotle zamiast rosnąć ale z tym że nie ma spiekow

Opublikowano

Czy ten piec ma tak długo dochodzić do danej temperatury . Przedtem trwało to 2 minuty teraz 10 min i temperaryra nie rośnie ustala na 45 dmuchawa chodzi cały czas

Opublikowano

Dzwonilem do niego i powiedzial ze na tych ustawieniach piec musi chodizc nie mam zaworow termostatycznych i wszysyko idzie w dom mam zalozyc i wtedy ustawic jak on kazal i ponoc bedize dobrze a narazie musze jakos wyregulowac zeby chodzilo

Opublikowano

Zmniejszylem przerwe na 90 dodalem na 15 sek podawanie i temperatura na 49 skoczylo zaraz oraz palnik w zdjeciu

post-75123-0-83877200-1507904862_thumb.jpg

Opublikowano

Narazie temperatura w normie utrzymuje się 50 spadnie 2 stopnie i spowrotem podbija takze elegancko a wieczorem napisze czy spieki się robia

Opublikowano

Gdyby się zaczął spiekać popiół obniż trochę moc dmuchawy,wtedy ciut wolniej będzie dochodził do zadanej ale to w niczym nie przeszkadza.

Na ile masz teraz ustawioną dmuchawę?

Opublikowano

Dmuchawa ustawiona jest tak

Czas przerwy dmuchawy 10 min

Czas pracy nadmuchu 10 sęk

Tylko mam pytanie czemu tak szybko temperatura spada z 50 na 48 może ma za mało jeszcze podane na palnik ??

Opublikowano

Tym się w ogóle nie przejmuj,kocioł jak jest pewien czas w podtrzymaniu po ponownym załączeniu się w tryb pracy reaguje spadkiem temp. w pierwszych minutach pracy,dopiero później temp. zaczyna powoli wzrastać.

Nic już nie kombinuj z podawaniem opału,odczekaj kilka godz. i wtedy napisz jak wygląda popiół(zdjęcie)

O.K. właśnie doczytałem,że dmucha na 30%,jak będzie spiekać,za kilka godz.zmniejszysz na 25%.

Opublikowano

Jak nie ma głowic termostatycznych to trzeba przykrecic zawory na grzejnikach, nie wyobrazam sobie ze chodzi to na full otwartych kaloryferach  ;)  :D

Opublikowano

Zapomniałem dodać że mój dom nie ma wogole ocieplenia tylko sama cegła to dom powojenny wyremontowany w środku ale z zewnątrz jeszcze nie ocieplony ... Czy np. Jak podniose temperaturę na 55 i skręce grzejniki to spalanie sie mniejszy bo na 50 stopni w domu az tak cieplo strasznie nie jest .czy to dobre rozwiązanie ze by podnieść temperatura i skręcić lekko grzejniki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.