Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł W 5 Klasie Do Ogrzania 120M^2

Barbuletis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak większość z nas w najbliższym czasie będę musiał zmienić kocioł i prosił bym o opinie głównie jakiego nie polecacie żebym nie popełnił błędu przy zakupie kotła. Obawiam się problemu z przewymiarowaniem kotła, czytałem że palniki retortowe mają problemy z małymi mocami ?

Opublikowano

Sztoker+12kw

Skam PV 13kw

RBR-K 12kw

To kotły w 5 klasie godne uwagi za rozsądną cenę.

Opublikowano

Jak @zawijan odszedł na emeryturę to naraz wzrosła na rynku  liczba kotłów z klasą V oraz spadek jakości powietrza  ;)

Do ust ciśnie się - "zawijanie wróć na swoje stanowisko"  :D

Opublikowano

Powtarzam to któryś raz, spędzając x-godzin na testach twierdzę,że nie ma retorty, która w realu <20kW zrobi V-klasę

Nie mówię,że się nie da na stanowisku w labo, ale naciągnięte jest to na maxa niczym guma od majtek, pewnie się nad czymś takim też pochylę niebawem jak reszta.

Moim zdaniem do tych wymogów nieco inne palniki a wymiennik przy odpowiednim palniku wiele więcej skomplikowany być nie musi (co być może uda mi się do końca roku udowodnić)

Wracając do Skamp-PV 13-ki

zgodnie z 303-5:2012

100%mocy

emisja CO w mg/m3 - 22  (limit dla klasy V-ej wynosi 500mg/m3)

OGC - 6 (limit dla klasy V-ej wynosi 20mg/m3)

pył - 27mg/m3 (limit dla klasy V-ej wynosi 40mg/m3)

sprawność - 94,3% (limit dla mocy 13kW wynosi min.88,1%)

30%mocy

emisja CO w mg/m3 - 140

OGC - 4

pył - 33

sprawność- 93,8

efektywność energetyczna zgodnie z rozporządzeniem komisji europejskiej - B

sezonowa efektywność energetyczna ogrzewania pomieszczeń  - 86,7%

współczynnik EEI - 87

dane i atest na rynek niemiecki w przeliczeniu wg ich wymogów na 13%tlenu:

100%mocy

emisja CO w mg/m3 - 16,1

OGC - 4,3

Pył - 19,7

spr.-94,3

30%mocy

emisja CO w mg/m3 - 101,5

OGC - 3,0

Pył - 24,2

spr.93,8

Opublikowano

Mi tylko chodzi o to aby nie kupić jakiegoś bubla za nie małe pieniądze, najchętniej kupił bym kocioł zasypowy o mocy dostosowanej do mojego domu lub jakiś miałowiec z podajnikiem szufladowym ...

Opublikowano

Piszesz o kotle w 5 klasie,w tej klasie nie znajdziesz kotła szyfladowego a tym bardziej zasypowca. Jedynym zasypowcem w 5 klasie jakiego znam jest dolniak MPM,ale aby spełniał klasę 5 musi pracować z buforem.

Opublikowano

Jak wolisz zasypowy - to szukaj póki jeszcze możesz

Zwróć uwagę, czy mieszkasz na terenie, gdzie kotły <V-ej klasy trzeba do danego roku wymienić, czy jeszcze nic takiego Cię nie dotyczy

Jak możesz wybrać co chcesz- masz czas góra do końca czerwca 2018r

Od 1października nie można produkować kotłów <V-ej klasy, te zrobione można sprzedać do końca czerwca 2018r

Jak jesteś w gminie, gdzie jest nacisk na V-ta klase to pierwsze takie kotły zasypowe są, tu musisz wiedzieć,że one wszystkie przeszły badania tylko dlatego,że zgodnie z zapisami normy skorzystano z możliwości zbadania tylko 100%mocy dzięki zastosowaniu bufora. Taki atest jest zatem ważny tylko, gdy kocioł pracuje z buforem

tu zwrócić uwagę można na kotły w V-ej klasie:

1. EKO-WERY, moc 16,8kW, jest na węgiel i drewno, badania na węgiel kamienny sort OII (orzech), badania Instytut Energetyki łódź

2. Prosat Orlingo 200 o mocy 25kw na drewno, oczywiście też z buforem, badania Brno

3. Atmos DC 25 GS o mocy 25kW na drewno, tu jednak trzeba uważać, bo przez jakiś dziwny instytut doświadczalny przemysłu maszynowego zbadany i dostępne jest tylko tłumaczenie na język polski. Duży znak zapytania, oczywiście jednomocowy z buforem

4. Orlan Super na drewno, jak zwykle jednomocowy z buforem, moc 25kW, atest Brno

5. Defro HG, drewno, moc 23kW, oczywiście jednomocowy z buforem, badania Instytut Energetyki Łódź

Opublikowano

Piszesz o kotle w 5 klasie,w tej klasie nie znajdziesz kotła szyfladowego a tym bardziej zasypowca. Jedynym zasypowcem w 5 klasie jakiego znam jest dolniak MPM,ale aby spełniał klasę 5 musi pracować z buforem.

Otóż nie, MPM ma klase IV, on ma tylko emisje w klasie V-ej, ale sprawność klasa IV, więc całość jest w klasie IV-ej

Opublikowano

Sztoker+12kw

Skam PV 13kw

RBR-K 12kw

To kotły w 5 klasie godne uwagi za rozsądną cenę.

Ja także tak uważam.

Opublikowano

Jak wolisz zasypowy - to szukaj póki jeszcze możesz

Zwróć uwagę, czy mieszkasz na terenie, gdzie kotły <V-ej klasy trzeba do danego roku wymienić, czy jeszcze nic takiego Cię nie dotyczy

Jak możesz wybrać co chcesz- masz czas góra do końca czerwca 2018r

Od 1października nie można produkować kotłów <V-ej klasy, te zrobione można sprzedać do końca czerwca 2018r

Ciekaw jestem jak to będzie dopilnowane w praktyce.

Skąd wziąć zapasy magazynowe które to zapasy musi się sprzedać do czerwca 2018 skoro teraz wszystko schodzi na pniu i we wszystkich firmach oczekiwanie na kocioł od miesiąca do dwóch a i dłużej a produkować wszystkiego poniżej piątki nie można.

Opublikowano

Ciekaw jestem jak to będzie dopilnowane w praktyce. ,,,,

,,,, a produkować wszystkiego poniżej piątki nie można.

Części eksploatacyjne i zamienne, to chyba można będzie produkować, no nie ?.

Klamka do drzwiczek

Drzwiczki

Wycior

Łopatka 

Wymiennik ciepła

itp.

Opublikowano

Otóż nie, MPM ma klase IV, on ma tylko emisje w klasie V-ej, ale sprawność klasa IV, więc całość jest w klasie IV-ej

Pytanie czy "całość" w 5. kl. jest potrzebna? Dzięki sprawności w 4. klasie unika się modernizacji komina, bo nie ma zagrożenia kondensatem ze zbyt zimnych spalin. Rozporządzenie nakłada wymogi tylko na emisję. Różnie może być z lokalnymi uchwałami.

Opublikowano

Ale większość lokalnych ustawodawców będzie chciała iść przed szereg i być bardziej świętym od papieża. 

I w ten sposób wyleje wiele dzieci  z kąpielą   ( kotłow z rynku)

Opublikowano

Pytanie czy "całość" w 5. kl. jest potrzebna? Dzięki sprawności w 4. klasie unika się modernizacji komina, bo nie ma zagrożenia kondensatem ze zbyt zimnych spalin. Rozporządzenie nakłada wymogi tylko na emisję. Różnie może być z lokalnymi uchwałami.

Rozporządzenie oraz ustawa mówi o produkcji kotłów minimum w klasie V-ej od 1października, V-ka zgodnie z pn-en 303-5:2012

Tu nie ma wyjątków czy tłumaczenia,że mam emisje w V a sprawność w IV, bo to oznacza,że kocioł jest w IV-ej i produkować go nie można i tyle

Opublikowano

Wszystko ładne na papierze i medialne... dbanie oczystość powietrza itd itp. Ja jestem ciekawy co bedziemy robić, gdy zimą pozrywa linie energetyczne i bedziemy np. tydzień bez zasilania. W IV klasie mamy jeszcze możliwość rusztu awaryjnego. Przy V klasie to jedynie ognisko na środku salonu.

Opublikowano

Ten sam "problem" mają prądowcy, użytkownicy pomp ciepła, kotłów olejowych, gazowych.
Ja mam zasilanie awaryjne kocioł działa mi do 8h bez prądu, są agregaty... Kopcić nie musimy

Aaa tak dla jasności norma 303-5:2012 nie zabrania rusztu awaryjnego. To zabronił rząd słuchając takich a nie innych doradców. Bubel prawny ukulany my Polacy robić nie możemy ale zaimportować np z Czech możesz nawet bezklasowe ścierwo, tak rząd dba o interesy Polaków

już nie wspomnę np., że na terenie Czech, Słowacji, Węgier można sprzedawać i wprowadzać na rynek kotły w IV-ej klasie do 2022r, ale my Polacy na terenie RP produkować oraz wysyłać na export nie możemy <V-ej klasy.

Idąc dalej ten przykładowy MPM DS

http://www.mpm-kotly.pl/files/mpm/files/Certyfikaty/cert2.jpg

zwróć uwagę,że został wydany przez Państwowy, akredytowany instytut, zgodnie z obowiązującym prawem, z obowiązująca normą.

Państwowy atest pozwalający na produkcje i sprzedaż tego wyrobu wystawiony jest z datą ważności od 08.2016 do 08.2019

Zatem zgodnie z papierem wystawionym producent może go produkować i sprzedawać do 08.2019 a teraz inny "mosiądz" w rządzie tego zakazuje od 1października. Pytam zatem co z podstawową zasadą państwa prawa mówiącą,że nie działa ono wstecz? Rozumiem,że zabraniamy od 1października, ale do cholery jakies wyjątki muszą być, choćby takie,że okres przejściowy do producentów posiadających ważne świadectwa jest albo do zakończenia ich ważności albo do np. 2022r dla atestów wydanych zgodnie z norma 303-5:2012 bez wpisanego terminu ważności, jak w Czechach czy Węgrzech czy na Słowacji...

Opublikowano

Ciekaw jestem jak to będzie dopilnowane w praktyce.

Skąd wziąć zapasy magazynowe które to zapasy musi się sprzedać do czerwca 2018 skoro teraz wszystko schodzi na pniu i we wszystkich firmach oczekiwanie na kocioł od miesiąca do dwóch a i dłużej a produkować wszystkiego poniżej piątki nie można.

Nie we wszystkich - wiem kto ma jeszcze sporo stanów w magazynie ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czyli muszę szukać coś koło 12 - 13kW, pytanie ile za sezon grzewczy spalę ekogroszku ? W opisach kotłów znalazłem że min spalanie to 0,6 kg na godzinę czyli minumum ok 3 tony na sezon grzewczy jak by była łagodna zima, czy ktoś może się wypowiedzieć ile faktycznie schodzi na zimę przy taki kociołku w 5 klasie i ok 100m grzanej powierzchni w miarę nowym domu ?

Opublikowano

Nie znalazłeś raczej minimalnego spalania kotła, tylko dane z jakiegos poziomu mocy, tj z 30%mocy danego kotła

Tak to jest na badaniach, sa podawane dane emisji oraz spalania na mocy znamionowej oraz na 30%mocy

Najmniej kocioł przy dobrej instalacji spala latem, wykorzystanie stref, rodzina 2+1, prysznic można się mieścić w średnio 2,5 do 3,5kg / 24h

Opublikowano

U mnie kocioł 14kW na powierzchnię 140m2 za cały rok spalił 3,5tony.

To był pierwszy sezon grzewczy, nowy dom, ocieplony styro 12cm.

W domu temp. średnio 23°C.

Dom ustawiony większymi przeszkleniami do strony słonecznej.

Na lato, tylko grzane CWU to tak jak Pieklorz napisał.

Opublikowano

Ja chciałbym się zmieścić w 2t za sezon grzewczy.

Czy się uda zobaczymy ale na razie wygląda dość realnie, za październik ok 150kg (od 4paź), za listopad do dzisiaj ok 140kg.

Dom jak w profilu, wewnątrz 20.5-21.2, bez CWU bo jeszcze nie mieszkamy.

W garażu parę st niżej bo tam mam tymczasową Z-tkę i wychładza. W tym sezonie chodzi mi głównie o potwierdzenie OZC które wyszło bez CWU na poziomie ok 32GJ/sezon przy +20C wewnątrz i -22C (4 strefa). Być może te temperatury będą niewystarczające po przeprowadzce ale drugiej szansy na potwierdzenie juz nie będzie :D .

Ostatecznie potwierdziłem opał, mam 1t Bobrka + 1t Piekar.

Opublikowano

Sorry ze w tym temacie ale nie chciałem tworzyć nowego.

@Pieklorz, mam kilka pytań na pograniczu teorii i praktyki.

1.

W swojej instalacji mam możliwość regulacji delty na kotle poprzez odpowiednie obroty pompy na obiegu pierwotnym wymiennika płytowego. Wiadomo, ona jest zmienna w zależności od obciążenia ale coś tam mogę pokombinować.

I teraz zastanawiam się jaki wpływ na sprawność kotła i ogólnie pojętą ekonomię ma wielkość tej delty.

Najchętniej bym to sam sprawdził ale nie mam stanowiska badawczego :D a w domowej instalacji ze zmiennym obciążeniem cieplnym to nierealne.

2.

W swojej instalacji jestem w stanie zejść do 55C na kotle by zachować powrót powyżej 50C. Czy takie obniżenie może skutkować zwiększoną emisją, niepełnym spalaniem itp? Jeśli nie ma to znaczenia dla procesu spalania to czy niesie ze sobą jakieś oszczędności?

3.

Jaka powinna być odległość deflektora nad wiankiem by emisja była jak najmniejsza? Pewnie zależy to od typu węgla (wysokość płomienia), aktualnej mocy itp ale może są jakieś uniwersalne ustawienia?

Na pewno na stanowisku badawczym takie rzeczy przećwiczyłeś i jeśli to nie tajemnica handlowa to byłbym wdzięczny jakbyś coś skrobnął :D .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.