Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eko Duo 25Kw Ustawienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście mogę się mylić i jeśli tak jest proszę o sprostowanie/wytłumaczenie tego

Jeżeli na tej samej dawce paliwa do popielnika spada popiół, ale przy mniejszym nadmuchu piec dochodzi wolniej do zadanej (słaba sprawność), a przy większym nadmuchu dochodzi prędzej (lepsza sprawność) to gdzie jest większa strata? Tu należy też uwzględnić chemię spalin na wylocie do komina.

Opublikowano

Sorry ale nie kumam tego z popiołem spadającym. Czyli najlepiej walnąć dużo powietrza szybko złapana zadana?

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Najlepiej tak walić w piec, żeby roczna sprawność kotła była jak najwyższa ;)

Edytowane przez form
Opublikowano

Mała poprawka do tego co pisałem o ustawieniach, podawanie nie 5s a 4s, staryk po Twojej wczorajszej sugestii to zmieniłem a dopiero teraz zauważyłem, narazie jest OK, zobaczymy co będzie dalej, jak narazie bierze cały czas nowy węgiel

Opublikowano

ciesze sie ze sugestia byla trafna, a jak tam dzisiaj na froncie?

Opublikowano

To oby tak 3mac

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

I znowu wojuję z kociołkiem :) Wszystko było ładnie pięknie do czasu gdy temp. z końcem grudnia nie poszła w góre to mi się zachciało grzebać i obniżyłem zawór 4D i na układ z 45st poszło 42st. no i się zaczęło... Spieki, niedopały, przerzucanie... Grzebałem, grzebałem i temp. znowu spadła i wróciłem do 45st. na układ

Co najdziwniejsze przed korektami miałem 45st. na układ i podawanie 4s/27s

Teraz mam znowu 45st. na układ a jak ustawiłem powyższe podawanie to mi przewalił pół szuflady niedopalonych kalafiorów wielkości orzechów włoskich

Robię teraz próby i wydłużam przerwe, wczoraj miałem 31s i jeszcze troche niedopałów było, więc rano zmieniłem na 32s i czekam co będzie...

Opublikowano

I po coś grzebal :) a tak na serio to może Ci się otwory od napowietrzania zapchaly i za mało dmucha. Rozumiem że paliwa nie zmieniłeś?

Opublikowano

Paliwa nie zmieniałem, dmucha raczej dobrze, nie widzę jakiejś różnicy, całe palenisko się pali ładnie

A tak przy okazji to retortę czyści się jakoś w trakcie sezonu grzewczego ? Czy raz do roku latem to zrobić ?

Opublikowano

Pomóżcie, bo chyba mnie szlag trafi z tym ustawianiem;/

Czy jeśli podnoszę temp. na układ na zaworze 4D to co mam robić z ustawieniami ? Skracać przerwę podawania ?

Temp na zewn. spadła, od kilku dni walcze ze spiekami i niedopałem

Poniżej fotka po 12h palenia

post-74918-0-68307800-1516001487_thumb.jpg

Pełno takich spieków z niedopalonego węgla

post-74918-0-69879300-1516001687_thumb.jpg

Zadaną mam 58st., na układ idzie 50st., podawanie mam w tej chwili 4s/27s, nadmuch 55% (przesłona uchylona na 1cm), temp. dochodzi do 63-64st.

W momencie kiedy dojdzie do zadanej kopiec ma wysokość ok. 5cm ponad retortę

Opublikowano

Niestety sytuacja jest jeszcze gorsza po podniesieniu temp. na piecu do 65st., pomóżcie bo nie mam juz pomysłu co zmienić

Poniżej fotka z tego co wyciągnąłem po 10h palenia

post-74918-0-33138700-1516259383_thumb.jpg

Ogromne spieki niedopalonego węgla

Podniosłem na piecu temp. do 65st. bo się w ciągu ostatnich dni mocno ochłodziło

Podawanie mam cały czas 4s i tutaj ciągle manewruje pomiędzy 22 a 27 przerwy i ciągle taki sam efekt spieków

Piec pracuje ok. 10-12m po czym odpoczywa ok. 15m, temp. podchodzi do 70st. w podtrzymaniu, spalanie wzrosło ale z tym jestem w stanie się pogodzić

Wcześniej miałem nadmuch 55% - przesłona uchylona na 2cm 

Od 2 dni odsłoniłem przesłonę całkowicie i dałem nadmuch na 35%, sądziłem że wyeliminuję spieki

Wydaje mi się że retorta pali się lepiej niż na poprzednich ustawieniach

Mocniejszy wiatr na przesłonie dmucha jakby na 2/3 retory patrząc od środka

Teraz dmucha słabiej ale jakby pełniejszym podmuchem po całej powierzchni

Co z tego jak spieki są ogromne ;/

Może ktoś pomoże...

Opublikowano

mafik mam to samo w innym kotle na ekoenergii. 

Robiłem juz wszystko co mozliwe i niestety z tego co widze nic z tym nie da się zrobić.

Poprostu taki porządny węgiel nam sprzedali.. Jestem zły jak cholera :angry:

Opublikowano

Ale przy zadanej 58st. i na układ 45st. spalał mi się pięknie, ale zacząłem grzebać i regulować zaworek 4D i sie popieprzyło na maksa

Opublikowano

Mafiik a co się dzieje jak wydłużasz przerwe? Może jeszcze dłużej niż te 27 potrzeba

Opublikowano

Dzisiaj ustawiłem 30s przerwy i czekam do rana co będzie, obawiałem się że trudniej mu będzie dobić do zadanej, ale z tym nie ma problemu, fakt, trwa to kilkanaście "podań" dawki ale dobija i 15min w podtrzymaniu zostaje

Opublikowano

Noi pewnie będzie lepiej dopalal węgiel, a jeśli tak tzn ze wcześniej tylko dlatego dzialalo bo krótko pracował, a wypalal kopcac w podtrzymaniu

Opublikowano

Jest o niebo lepiej, jeszcze kilka niedopałów się trafiło, ale poza tym tylko żużlowe spieki które się rozpadają po zgnieceniu dłonią

Rano wydłużyłem jeszcze o 1s żeby przetestować czy to całkowicie wyeliminuje niedopały

Cały czas się bałem tak długiej przerwy w obawie że nie dobije, ale się myliłem, widocznie u mnie podawanie w granicach 1:8 jest najbardziej odpowiednie

Ze względu na to że na parterze mam jeszcze stare żeliwne grzejniki bez możliwości regulacji głowicą, zmuszony jestem regulować temp. na układ poprzez zawór 4D

Jeśli temp. na zewn. pójdzie w górę a tym samym zmniejszę temp. na układ na zaworze to w jaki sposób korygować nastawy ? Nie ruszać, wydłużać czy skracać podawanie?

Opublikowano

Poki kocioł sobie radzi nie ruszaj.. Najwyżej dłużej będzie dobijal.. Jak zmniejszysz na dom to mniej mocy potrzeba to spokojnie będzie dobijal

Opublikowano

A gdybym chciał zmniejszyć na dom to obniżyć na 4D czy zadaną? Bo może 65st jest za wysokie...

Opublikowano

4d poto go masz

Opublikowano

A powrót jaki masz?

Opublikowano

Bo to 65 to tylko powrót będziesz miał cieplejszy

Opublikowano

Obniżyłem na piecu na 62, wydłużyłem przerwe do 34 i jak narazie jest w porządku, na układ 3st. niżej poszło więc jest przyjemne 21-22