Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Pokojowy St-292 A Czujnik Podłogowy - Jaki?

mico1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zakupiłem sterownik pokojowy Tech ST-292 v2. Ma on wejście na czujnik temp. podłogi. Postanowiłem wykorzystać czujnik który został mi z kompletu który miałem z kotłem. Wygląda on tak jak na zdjęciu:

post-52852-0-18179500-1506969786_thumb.jpg

Po podłączeniu wskazuje mi jednak jakąś kosmiczną wartość - ponad 70C. 

Teraz pytania:

1) czy trzeba jakiś specjalny czujnik opisany jako podłogowy? czym one się różnią? Na stronie Techa są co prawda one podzielone na odrębne kategorie (CWU/CO i podłoga) ale myślałem że termopara to termopara i nie ma znaczenia jaka. Myliłem się? Jeżeli tak to czym się kierować przy zakupie? o termopary są po 50 zł i po 10 zł :)
Aha, support Techa ma gdzieś klienta, nie raczyli odpisać na maila, a telefonu do nich brak.

1) Sterownik działa mi na nowych bateriach (2xAA) ledwie tydzień po czym kończy żywot!!! Czy to normalne? Przecież baterie wyjdą mnie więcej niż opał!

post-52852-0-18179500-1506969786_thumb.jpg

Opublikowano

Kolego każdy czujnik jest do czego innego. Inny do cwu, inny do temperatury podajnika itd. W tej obudowie są termistory które przy różnych temperaturach mają różną rezystancje. Jednym ze wzrostem temperaturu rezystancja spada a innym rośnie. Musisz zobaczyć w instrukcji tego regulatora jaki ma być czujnik, czyli jaka rezystancja przy odpowiedniej temperaturze i czy ma maleć czy rosnąć ze wzrostem temperatury. Jak to będziesz wiedział to możesz kupić w elektronicznym sklepie odpowiedni termistor, rozebrać czujnik i go przelutowac.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedź, czyli potrzebuję innego czujnika po prostu. 

A czy ktoś mi odpowie odnośnie czasu pracy sterownika ? Jak długo u Was wytrzymują baterie w sterowniku (zwłaszcza TECH)?

Opublikowano

Tez mam Techa St 292v3 tylko ze dopiero od ok miesiaca moze dwoch, jak narazie baterie pokazuje pelna a na ile starczy to w tym momencie nie wiem

Opublikowano

Nie wiem czego ty chcesz od wsparcia techa.

W piątek napisałem maila z opisem awarii/usterki sterownika pieca. Minęła nie cała godziną i oddzwonili do mnie bym uzupełnił zgłoszenie o zdjęcie potwierdzające problem i dowód zakupu pieca/sterownika.

W dziś ma przyjść sterownik (sztuka za sztukę).

Osobiście mam inny regulator pokojowy ale model co ty mają moi rodzice (wersja bezprzewodowa odległość od regulatora do czujnika to max 10m. Baterie starczają na 6-7 miesięcy. Wiec jaki tydzień trzymania? Baterie nie były przypadkiem marketowe do tego przeterminowane?

Opublikowano

Tez mam Techa St 292v3 tylko ze dopiero od ok miesiaca moze dwoch, jak narazie baterie pokazuje pelna a na ile starczy to w tym momencie nie wiem

Czyli od miesiąca jedziesz na dwóch bateriach? To nieźle. U mnie padają po tygodniu :( Masz podpięty czujnik podłogowy?

PS: Mam jednak ST-292 v3 (v2 jest bezprzewodowy przecież).

@Przemysław85:

Myślałem że to stare baterie, bo założyłem te co dostałem w komplecie, padły po tygodniu, dlatego kupiłem drugie Duracelle w sklepie, to samo.

A co do supportu to piszę jak było, zgłosiłem problem do działu technicznego ale nikt nie raczył odpisać. 

Opublikowano

Nie mam podpietego czujnika podlogowego. I jade na bateriach ktore byly w komplecie. Ja jesli dzwonie na infolinie do Techa to z kazdym problemem pomogli, doradzili. Jak narazie nie moge narzekac

Opublikowano

Mam dwa takie sterowniki i w obu nie widzialem problemu z bateriami. Oba pracuja na tych z kompletu i jak narazie maja caly czas pelna baterie na wyswietlaczu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.