Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba

arnow79

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Panowie właśnie zabrałem się za przeróbkę instalacji, problemem jest za niska temp. za zaworem 4-drożnym, i teraz nie wiem czy jeżeli dam pompę pomiędzy zaworem a kotłem czy wtedy będzie ok, czy wywalić w cholerę ten zawór i dać TZM plus może sprzęgło? z góry dzięki za podpowiedzi i poprawki na moim schemacie , pozdrawiam

post-5739-0-53986700-1505770250_thumb.jpg

Opublikowano

4d działa znośnie jak nie kręci nim żadna automatyka. Siłownik do wywalenia. Zamiast dodatkowej pompy lepiej puścić pompę cwu na stałe wyciągając np czujnik z zasobnika. Plusy to zawsze ciepła woda oraz stabilniejsza praca kotła i bez kosztów.

Opublikowano

CWU nie od zaworu 4D tylko bezpośrednio. Pompa na instalacje za zaworem 4D, czyli kocioł -> zawór -> pompa. Bez siłownika. Zawór powinien być podłączony: zasilanie z kotła -  zasilanie na instalację, powrót do kotła - powót z instalacji.Jak mała instalacja to może i spoko jak duża to jeszcze pompa kotłowa. 4D tak niestety ma, jak chcesz dogrzać powrót zrzucasz temp. z  zasilania instalacji.

Opublikowano

4d działa znośnie jak nie kręci nim żadna automatyka. Siłownik do wywalenia. Zamiast dodatkowej pompy lepiej puścić pompę cwu na stałe wyciągając np czujnik z zasobnika. Plusy to zawsze ciepła woda oraz stabilniejsza praca kotła i bez kosztów.

heh po co wywalałem cenne złotówki na sterowanie tym zaworem...dzięki za podpowiedź

Opublikowano

Patrząc na to okiem laika to może pompka od CWU wytwarza podciśnienie na wejściu zaworu i stąd w obiegu instalacji kręci się ta sama woda z grzejników nie dobierając ciepłej z kotla. Jest to fizycznie możliwe?

Pewnie problem ze spadkiem temp za zaworem pojawia się z chwilą gdy zaczyna działać CWU wiec załączenie CWU na stałe może nie pomóc.

Wydaje mi się ze pompa pchajaca wodę z kotła do zaworu zalatwila by sprawę ale chyba nie powinno się łączyć pompek w szeregu i może to nie najlepsze rozwiązanie ;) .

Opublikowano

Podnieś temp. na kotle lub tak jak pisał "papa..."

Opublikowano

coś słabo Panowie doradzacie, wywalam zawór 4 drożny i zakładam TZM termostatyczny esbe plus pompa obiegu kotłowego, o efektach pozwolę sobie napisać

ps. może jest ktoś chętny na zawór 4-drożny Afriso 1" GW plus siłownik Tech plus sterownik Tech ST-431 n, oddam cały komplet za pół ceny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.