Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam

Panowie właśnie zabrałem się za przeróbkę instalacji, problemem jest za niska temp. za zaworem 4-drożnym, i teraz nie wiem czy jeżeli dam pompę pomiędzy zaworem a kotłem czy wtedy będzie ok, czy wywalić w cholerę ten zawór i dać TZM plus może sprzęgło? z góry dzięki za podpowiedzi i poprawki na moim schemacie , pozdrawiam

post-5739-0-53986700-1505770250_thumb.jpg

Edytowane przez arnow79
Opublikowano

4d działa znośnie jak nie kręci nim żadna automatyka. Siłownik do wywalenia. Zamiast dodatkowej pompy lepiej puścić pompę cwu na stałe wyciągając np czujnik z zasobnika. Plusy to zawsze ciepła woda oraz stabilniejsza praca kotła i bez kosztów.

Opublikowano

CWU nie od zaworu 4D tylko bezpośrednio. Pompa na instalacje za zaworem 4D, czyli kocioł -> zawór -> pompa. Bez siłownika. Zawór powinien być podłączony: zasilanie z kotła -  zasilanie na instalację, powrót do kotła - powót z instalacji.Jak mała instalacja to może i spoko jak duża to jeszcze pompa kotłowa. 4D tak niestety ma, jak chcesz dogrzać powrót zrzucasz temp. z  zasilania instalacji.

Opublikowano (edytowane)

przecież jest pompa za zaworem, zawór też jest podłączony prawidłowo, nie o to pytałem

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

4d działa znośnie jak nie kręci nim żadna automatyka. Siłownik do wywalenia. Zamiast dodatkowej pompy lepiej puścić pompę cwu na stałe wyciągając np czujnik z zasobnika. Plusy to zawsze ciepła woda oraz stabilniejsza praca kotła i bez kosztów.

heh po co wywalałem cenne złotówki na sterowanie tym zaworem...dzięki za podpowiedź

Opublikowano

Patrząc na to okiem laika to może pompka od CWU wytwarza podciśnienie na wejściu zaworu i stąd w obiegu instalacji kręci się ta sama woda z grzejników nie dobierając ciepłej z kotla. Jest to fizycznie możliwe?

Pewnie problem ze spadkiem temp za zaworem pojawia się z chwilą gdy zaczyna działać CWU wiec załączenie CWU na stałe może nie pomóc.

Wydaje mi się ze pompa pchajaca wodę z kotła do zaworu zalatwila by sprawę ale chyba nie powinno się łączyć pompek w szeregu i może to nie najlepsze rozwiązanie ;) .

Opublikowano

Podnieś temp. na kotle lub tak jak pisał "papa..."

Opublikowano

coś słabo Panowie doradzacie, wywalam zawór 4 drożny i zakładam TZM termostatyczny esbe plus pompa obiegu kotłowego, o efektach pozwolę sobie napisać

ps. może jest ktoś chętny na zawór 4-drożny Afriso 1" GW plus siłownik Tech plus sterownik Tech ST-431 n, oddam cały komplet za pół ceny