Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Prosta Do Bólu.

mariusz7924

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, potrzebuję pomocy przy przerobieniu instalacji w mieszkaniu. Przez jakieś 10 latek działało sobie ogrzewanie z kociołkiem 12Kw, 8 kaloryferów i zasobnikiem 120 litrów

wpiętym jak kaloryfer. Pompka z prostym sterownikiem, załanczającym ją przy temp. zadanej. Niestety, wielokrotnie były problemy z przerwami zasilania i  trzeba było szaleć przy kociołku

żeby nie wyleciał w powietrze.

Chcę zmienić instalację, podłanczając zbiornik CWU 300L (120 przy trójce małych sępów to problematycznie mało) Na grawitacji, dokładnie nad kociołkiem.

Ale w taki sposób żeby zasilanie na kaloryfery nie doiło zbiornika CWU.

Kociołek i kaloryfery na jednym poziomie, a zbiornik CWU piętro wyżej.

Zbiornik jest tak zbudowany że grzany jest cały zład a CWU grzana przepływowo wężownicą 2x25m miedzi 15mm.

Na dole zbiornika wężownica do solara.

Instalacja najlepiej prosta do bólu, bo nie chcę inwestować w stary domek. Obok powstaje już nowy, w starym nie ma miejsca na moją rodzinkę:)

Pózniej postaram się naszkicować co mi po głowie chodzi.

Opublikowano

A może po prostu zainwestuj w UPSa i pompę energooszczędna? Najmniej zabawy :-)

Duży bojler, nawet w grawitacji, nie zapewni spokoju w sytuacji awaryjnej...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Przepraszam że tak długo to trwało. Ale własnoręczna budowa domu potrafi zajmować naprawdę dużo czasu.

Nabazgrałem taki prosty schemat instalacji o jakiej myślałem. zobaczę czy uda się jakoś go pokazać.

7628d3ee1266736egen.jpg

Opublikowano

Do tej pory jest podobnie, tylko zbiornik cwu jest wpięty jak kaloryfer i ma delikatnie przymknięty zawór kulowy.

Czy po rozpaleniu kociołka, pójdzie to w grawitacji na rurkach chyba 28mm?

Zbiornik miałby być grzany grawitacyjnie, a pompka miała by brac wtedy gdy sterownik potrzebuje ją załączyc. Ale żeby nie doiła zbiornika cwu.

Prosiłbym o radę  lub najprostszy schemat dla laika (czyli dla mnie).

Zbiornik już zrobiłem, latem jakoś, jak czekałem na materiały budowlane.

Mam tam równolegle dwa razy 25mb rurki 15-ki.

cwu ma być grzana praepływowo od medium w układzie co.

Opublikowano

sambor. jak forum podpowiada, naczynie wzbiorcze z kotła bezpośrednio, 

baniak nad kociołkiem, zawór zwrotny- żeby pompka nie wyciągała zagrzanej wody z baniaka cwu.(przynajmniej tak myślę, zaznaczam że jestem laikiem)

Całość wody w baniaku ma być grzane a cwu ma przepływać tylko przez tą wężownicę z rurki miedzianej.

Opublikowano

Aaaa - wyrażenie zbiornik CWU mnie zmyliło :)

Po prostu bufor 300L z przepływowym grzaniem wody... Nie wiem czy będziesz zadowolony z efektu grzania wężownicy przy zbiorniku 300L...
Chcesz ustabilizować układ więc nie powinien chodzić na wys. temp. Podczas gdy ideą bufora i przepływowego grzania jest właśnie wysoka temp...

Opublikowano

Ma grzać do wysokich temperatur. Ma być więcej cwu niż do tej pory. (120l)

Pompka do co ma nie wychładzać zbiornika.

Miedziana przepływówka z powodu *** zakamienienia wody.

np. czajnik po ok trzech miesiącach ma ponad 5mm warstwę kamienia.

według niemieckiej skali twardości ponad 30 stopni. (testy akwarystyczne)

I ma dać więcej czasu na reakcję na brak energii el.

Nie muszę ustabilizować układu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.