Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, potrzebuję pomocy przy przerobieniu instalacji w mieszkaniu. Przez jakieś 10 latek działało sobie ogrzewanie z kociołkiem 12Kw, 8 kaloryferów i zasobnikiem 120 litrów

wpiętym jak kaloryfer. Pompka z prostym sterownikiem, załanczającym ją przy temp. zadanej. Niestety, wielokrotnie były problemy z przerwami zasilania i  trzeba było szaleć przy kociołku

żeby nie wyleciał w powietrze.

Chcę zmienić instalację, podłanczając zbiornik CWU 300L (120 przy trójce małych sępów to problematycznie mało) Na grawitacji, dokładnie nad kociołkiem.

Ale w taki sposób żeby zasilanie na kaloryfery nie doiło zbiornika CWU.

Kociołek i kaloryfery na jednym poziomie, a zbiornik CWU piętro wyżej.

Zbiornik jest tak zbudowany że grzany jest cały zład a CWU grzana przepływowo wężownicą 2x25m miedzi 15mm.

Na dole zbiornika wężownica do solara.

Instalacja najlepiej prosta do bólu, bo nie chcę inwestować w stary domek. Obok powstaje już nowy, w starym nie ma miejsca na moją rodzinkę:)

Pózniej postaram się naszkicować co mi po głowie chodzi.

Opublikowano

A może po prostu zainwestuj w UPSa i pompę energooszczędna? Najmniej zabawy :-)

Duży bojler, nawet w grawitacji, nie zapewni spokoju w sytuacji awaryjnej...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Przepraszam że tak długo to trwało. Ale własnoręczna budowa domu potrafi zajmować naprawdę dużo czasu.

Nabazgrałem taki prosty schemat instalacji o jakiej myślałem. zobaczę czy uda się jakoś go pokazać.

7628d3ee1266736egen.jpg

Opublikowano (edytowane)

Do tej pory jest podobnie, tylko zbiornik cwu jest wpięty jak kaloryfer i ma delikatnie przymknięty zawór kulowy.

Czy po rozpaleniu kociołka, pójdzie to w grawitacji na rurkach chyba 28mm?

Zbiornik miałby być grzany grawitacyjnie, a pompka miała by brac wtedy gdy sterownik potrzebuje ją załączyc. Ale żeby nie doiła zbiornika cwu.

Prosiłbym o radę  lub najprostszy schemat dla laika (czyli dla mnie).

Zbiornik już zrobiłem, latem jakoś, jak czekałem na materiały budowlane.

Mam tam równolegle dwa razy 25mb rurki 15-ki.

cwu ma być grzana praepływowo od medium w układzie co.

Edytowane przez mariusz7924
Opublikowano

sambor. jak forum podpowiada, naczynie wzbiorcze z kotła bezpośrednio, 

baniak nad kociołkiem, zawór zwrotny- żeby pompka nie wyciągała zagrzanej wody z baniaka cwu.(przynajmniej tak myślę, zaznaczam że jestem laikiem)

Całość wody w baniaku ma być grzane a cwu ma przepływać tylko przez tą wężownicę z rurki miedzianej.

Opublikowano

Aaaa - wyrażenie zbiornik CWU mnie zmyliło :)

Po prostu bufor 300L z przepływowym grzaniem wody... Nie wiem czy będziesz zadowolony z efektu grzania wężownicy przy zbiorniku 300L...
Chcesz ustabilizować układ więc nie powinien chodzić na wys. temp. Podczas gdy ideą bufora i przepływowego grzania jest właśnie wysoka temp...

Opublikowano (edytowane)

Ma grzać do wysokich temperatur. Ma być więcej cwu niż do tej pory. (120l)

Pompka do co ma nie wychładzać zbiornika.

Miedziana przepływówka z powodu *** zakamienienia wody.

np. czajnik po ok trzech miesiącach ma ponad 5mm warstwę kamienia.

według niemieckiej skali twardości ponad 30 stopni. (testy akwarystyczne)

I ma dać więcej czasu na reakcję na brak energii el.

Nie muszę ustabilizować układu.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów