Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co/cwu

kamil141

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich 

Panowie proszę o pomoc w kwestii poprawności wykonania instalacji, w zasadzie przerobienia istniejącej na potrzeby nowego kociołka 

poniżej wklejam schemat instalacji jaki chcę zrobić u siebie, z małą różnicą mianowicie zamiast zbiornika wyrównawczego będzie zamontowane na powrocie 

naczynie przeponowe.

proszę o poradę czy tak zrobiona instalacja będzie właściwie funkcjonowała

pozdrawiam

Kamil

post-73774-0-03990500-1502352831_thumb.jpg

Opublikowano

Cześć Sambor

zawór 4d - myślałem o 1" - takiej grubości jest rura nad piecem - będzie ok?

czy takie zmodyfikowane zabezpieczenie wystarczy ( kocioł jaki będzie do tego podłączony to lekko przewymiarowany pelleciak 15KW firmy Kotstal z palnikiem Ecomat)

w zasadzie do istniejącej instalacji dołożę zawór 4d i drugi obieg do ogrzania CWU pozostała część została by po wcześniejszym kotle

pozdrawiam

Opublikowano

zaw 4-D 1" pracujący tylko na grawitacji to mało, powinien być 6/4" lub pompa na powrocie kotła wspomagająca obieg kotłowy - wtedy wystarczy 1"

Oczywiście wywalasz ten zaw różnicowy - po co on?

Opublikowano

zawór różnicowy jest w obecnej instalacji ale jak jest zbędny to go wywalę

w sumie to na grawitacji nigdy mi instalacja nie była w stanie pociągnąć także faktycznie nie jest potrzebny

czyli zawór musi mieć większy przepływ 6/4', ale mogę założyć redukcje i wyprowadzić z niego już rury 1" ( powrót i kawałek zasilania, do rozdzielaczy idzie chyba 1/2" plastik)

czy w takim razie bez zaworu różnicowego pompka może być zamontowana bez żadnego obejścia tak jak jest to przy CWU ?

Opublikowano

Cały obieg kotłowy - z kotła do zaw 4-D i z powrotem do kotła powinien być o średnicy 6/4"

Jak nie dajesz zaw różnicowego to pompę montujesz na prost, w miejsce zaworu różnicowego.

Pewniejszą instalację będziesz miał jak zamiast zwiększania przekroju wstawisz na powrocie z 4-D pompę.

Opublikowano

jak trzeba to wymienię ten obieg na większą średnicę tu nie powinno być problemu reszta na pompki pójdzie 1"

nadmienię jeszcze że dom niewielki 106m2 praktycznie bez podłogówki ( tylko łazienka i korytarzyk)

reszta to grzejniki

Opublikowano

Ta różnica nie jest taka mała a wręcz ogromna.Zamieniając naczynie wyrównawcze na przeponowe instalacja nie będzie już pracować w  układzie otwartym lecz zamkniętym.Do pracy w układzie zamkniętym wymagane jest oprócz naczynia przeponowego urządzenie do odprowadzenia nadmiaru ciepła czyli zawór schładzający np. DBV Regulusa albo odpowiednik SYR 5057 (cena x3) lub wężownica schładzajaca +zawór bezpieczeństwa

Opublikowano

Po co ci do kotła z podajnikiem instalacja schładzająca?

Wymaga tego polska norma i zdrowy rozsądek.
Opublikowano

Nie wiem @papciu czy ty tą normę widziałeś na oczy , już nie mówiąc o jej przeczytaniu ze zrozumieniem, ale się kolego mylisz.

Jest w niej taki punkt wymagań wyposażenia kotła:

4.3.8.4 Urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła.

W punkcie tym jest wymóg aby temp wody w wymienniku kotła nie przekroczyła 110C.

W kotłach zasypowych to się może zrobić bez problemu, ale w kotłach z podajnikiem tylko w przypadku dodatkowego rusztu awaryjnego na którym w sposób niekontrolowany można spalać śmieci.

I teraz podaj mi jak w kotle na pellet , gdzie dawka jest rzędu 30-50 g powstanie np po zaniku napięcia tak duża ilość ciepła,

która spowoduje że będzie 110C na wymienniku kotła

Podobnie dotyczy to innych kotłów z podajnikiem.

Opublikowano

Sambor

W kotle Sasa wystarczy taka sytuacja :

- temperatura podajnika przekracza temp alarmową

- następuje awaryjny zrzut rozpalonego pelletu do popielnik

- na ten rozpalony pellet spada "normalny" pellet

- wichura odcina prąd

Przerabiałem w/w sytuacje :)

Opublikowano

Rozpatrujesz tylko jeden przypadek kotła pelletowego, gdzie niekontrolowany wzrost temperatury kotła nie ma prawa wystąpić. W pozostałych sytuacjach jest to możliwe.

Opublikowano

O tym czy wzrost temp może nastąpić decyduje nie użytkownik a producent i jak podaje że kocioł może pracować w układzie zamkniętym a nie daje wbudowanej wężownicy, to jest ona niepotrzebna.

Ponadto w tym temacie nie rozważamy ogólnie kotłów, tylko konkretny z palnikiem wrzutkowym.

Opublikowano

W kotłach zasypowych to się może zrobić bez problemu, ale w kotłach z podajnikiem tylko w przypadku dodatkowego rusztu awaryjnego na którym w sposób niekontrolowany można spalać śmieci.

Przed takimi sytuacjami ustawodawca wprowadził to obostrzenie.
Opublikowano

Jak taki jesteś ustawolubny to wiedz, że kotły pracujące w układzie otwartym czasem tą dopuszczalną temp wymiennika przekraczają  i co wtedy?

A  ponadto klepanie w kółko - norma taka czy ćmaka bez przeczytania i zrozumienia tej normy jest śmieszne.

Np kotły kl 5 na pellet w większości modeli nie posiadają wężownic schładzających i mają się dobrze.

Opublikowano

Witam

Panowie czy tak podłączony powrót od podgrzewania CWU zda egzamin ( powrót wpięty przed zaworem 4d ) jak na załączonym schemacie

pozdrawiam

post-73774-0-79761500-1502739704_thumb.jpg

Opublikowano

ok

dzięki Panowie muszę to poprawić :)

czy tak jak teraz zaznaczyłem wystarczy czy musi być bliżej wyjścia z pieca  ?

post-73774-0-41687500-1502743276_thumb.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

może komuś się przyda

powyższy schemat + wskazówki mistrzów tego fachu- działa jak należy !!

zastosowany zawór 4d 11/4" Goshe jest trochę inny od pozostałych konstrukcji jakie oglądałem - pokrętłem nie można kręcić dookoła, klapka opiera się o środkowe ścianki,mimo że jest zastosowany mniejszy niż powinien i według mnie ma mniejszy przekrój wewnętrzny jak pozostałe tego typu konstrukcje spełnia swoje zadanie 

jeszcze raz dziękuje za pomoc :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.