Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Mocy Pieca Na C.w.u

Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś testował palenie tylko na C.W.U na małej mocy.czy spalanie byłoby mniejsze gdybym tak ustawił czas podawania i pauzy,i sile nadmuchu żeby tylko się zażyło po prostu moc na styk,czyli prawie non stop piec byłby w trybie praca,czy było by oszczędniej ze spalaniem..DZIEKUJE.....

Opublikowano

Testowałem przez tydzień na sterowniku Timel SKZP-02 moc skręcona do 35% w najlepszym możliwym układzie zjadał 4.4kg groszku, ale modulacji mocy nie dało się uzyskać za żadne skarby, pracował 20 minut i odstawiał sie w czuwanie na jakieś 2 godziny.

Podobno na samo podtrzymanie żaru kocioł potrzebuje około 2kg na dobę.

Opublikowano

2 kg na dobę u mnie szło na podtrzymanie + CWU latem przy ekogroszku Wesoła, na samo podtrzymanie wystarczy 1 kg, osiągałem wtedy ok. 40% sprawności.

Poniżej pewnego progu dmuchawa traci spręż a nawet jak da się specjalną np. DC o dużym sprężu przy małej wydajności to niewiele niżej się zejdzie z mocą bo palnik kiepsko dopala węgiel a spaliny słabo oddają ciepło ścianom wymiennika - lecą za wolno i jest ich za mało więc lecą środkiem przekroju i niewiele ich omywa ściany.

Lepiej ustawić próg mocy minimalnej na pewnym poziomie a poniżej niech wchodzi w podtrzymanie.

Przy standardowym palniku okrągłym Pancerpol PPS 25 i wymienniku 1,8 m2 z półkami poziomymi taki próg jest na poziomie 3-4 kW i niżej nie ma sensu schodzić bo sprawność kotła leci na łeb i praca na siłę z niższą mocą nie ma sensu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.