Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka Kotła Na Dolne Spalanie. Prośba O Rady Czy Warto?

palaczRybnik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

To chyba daremne z tą przeróbką za dużo nie wiadomych a gwarancji nie ma że będzie dobrze i chyba pozostanę przy górniaku ale znów za bardzo go wyłożyłem szamotem :rolleyes:  i teraz trzeba trochę dłużej czekać aż się zagrzeje woda , z tego ewidentnie wychodzi że ten kocioł działa nie na przepływ ciepłych spalin tylko raczej na promieniowanie cieplne

Opublikowano

Zwiększ przelot gdyż tak zawęziłeś gardziel że ogrom gazów z zasypu nie mogła być zassana,wtedy waliła na kotłownię.Na razie zostaw szamot i powiększ gardziel albo zmniejsz powierzchnię rusztu.Wysokość palnika decyduje o wysokości warstwy żaru,wszystko ze sobą musi jakoś współgrać.Dysza palnika powinna stanowić 1/3 pow.rusztu lub 65%przekroju pierwszego wymiennika.

Gość berthold61
Opublikowano

Nie nie będę kombinował już z nim bo nie czuję nosem sukcesu trzeba sprawę przemyśleć albo używka pompa gruntowa albo typowy dobry dolniak masymalnej mocy 10kw ani grama więcej , ani zestawu podajnikowego nie da się założyć bo kolumbryna jest duża a piwnica 180cm

Opublikowano

Co byś nie wybrał to i tak będzie droga przez mękę,ale coś wybrać trzeba bo zamarzniesz.

Opublikowano

On ma dobry kocioł gs, który nie jednego dolniaka pokona.

Opublikowano

Po dłuższej przerwie wracam do tematu mojej przeróbki. Postanowiłem wykonać płytę z betonu BOS145 - zrobiłem to w 2 połówkach bo by mi nie weszło do kotła przez drzwi popielnika oto moje dzieło:
post-65550-0-82656400-1506107190_thumb.jpg

Czytaj komentarze kolegów naszły mnie wątpliwości czy dobrze robię bawiąc się w modyfikację, co prawda mam kocioł o ogromnym ruszcie bo 49x49cm więc pole do popisu jest. W zeszłym sezonie zmniejszyłem palenisko o połowę szamotem i popiołem i tak paliłem pół sezonu, gdy było -20 wieczorami to wtedy tylko było czuć, że w domu nieco chłodniej bo miałem jakoś około 19,5 - 20 stopni, a gdy mróz nie był taki silny to wtedy w przedziale od 21-22,5.

Zrobiłem odlew palnika z nastawieniem, że mój ruszt będzie miał wielkość 22x20cm i pod niego robiłem palnik. Wszystkie informacje zaczerpnąłem z sąsiedniego forum muratora. A oto moje dzieło.

post-65550-0-49147800-1506107216_thumb.jpg

post-65550-0-71165700-1506107224_thumb.jpg

post-65550-0-87937200-1506107231_thumb.jpg

Tutaj nieco skopałem sprawę ponieważ podczas wylewanie nie zastosowałem folii żeby mi wilgoć tak szybko nie uciekła i nieco mi się zaprawa wykruszyła być może za szybko wilgoć się ulotniła.

post-65550-0-77844100-1506107197_thumb.jpg

To takie białe to resztki styropianu, którego użyłem jako formę.

Wzorowałem się na palniku kolegi Dikij.Petia 

A teraz nieco o mnie - do ogrzania około 200m^2 dom lata 70 nowe okna, dom nie ocieplony, bojler 140L, piec typowy miałowiec monstrum 49x49 wysoki na 58cm (komora spalania) moc 25kW, paliwo jakim teraz dysponuje to groszek z chwałowic czy o ile się nie mylę węgiel 32.1, paliwo podstawowe jakim chciałbym palić to właśnie węgiel. W domu palone jest cały czas + dysponuje zaworem 4d. Aktualnie kocioł lata sobie na min 55 stopniach, a na dom idzie jakieś 39-40 stopni.

Opublikowano

berthold61

Jezeli masz wegiel  z marcela to tym bardziej powinienes spróbować palnika pionowego  bo to trudniejszy wegiel bardziej koksujacy .Ja spałem na takim palniku   typ 34,2 , marcel to  33.Pisałem kiedyś że można zbudować przedpalenisko i tam zabudować podajnik bez zadnej przeróbki kotła czy jego podnoszenia tylko wpuszcza sie do kotła gorące spaliny mozesz sobie do tego zabudowac np palnik SV 100 albo sv 200 byłby idealny sam sie zastanawiam czy tego nie zbudowac  :D

Gość berthold61
Opublikowano

Marcel w zasadzie mi się skończył , to była resztka teraz mam jakiś słomiany węgiel podobno z Ziemowita , możesz rozwinąć myśl z tym przedpalnikiem bo za bardzo nie jarzę o co chodzi , to wstawia się w miejsce drzwi ?

Opublikowano

Kolega ma na myśli rozwiązanie stosowane kiedyś do spalania trocin (retorta).Buduje się skrzynię wyłożoną szamotem,instalujesz do niej podajnik i spalasz całość paliwa w tej komorze,do kotła wprowadzane są tylko gorące spaliny z tej skrzyni.Kocioł pracuje wtedy tylko jako wymiennik ciepła i nieistotne jest jaki typ GS,DS.

Opublikowano

Wpisz sobie w przegladarke przedpalenisko to zobaczysz o co chodzi .Wiekszośc przedpalenisk jest pod trociny ale ty mozesz zrobic pod podajnik slimakowy .To gdzie wprowadzisz  spaliny gorace do kotła to juz sprawa indywidualna ,Ja bym wprowadził pod ruszt wodny np z boku kotła przez scianke otwór wyciąć .W przedpalenisku zrobic drzwiczki i popielnik a sv 200 pozwoli ci na poziomy wylot spalin .Całosc wystarczy zrobic z blachy 2mm w srodku wyłozyc płytkami szamotowymi 3cm na zewnatrz izolacja z wełny ,sa np juz gotowe z powłoka aluminiowa z jednej strony .Warto sobie zrobić na wyciety otwór w kotle od razu zaslepke przykrecana z uszczelka na okolczność demontażu przystawki można bez problemu zaślepic otwór i dalej użytkować kocioł  :D

Mozne ci wejdzie pod ruszt 270mm wysokosc 195 szerokosc http://technix.net.pl/p,17,podajnik_slimakowy_sv200.html

Mozesz tez sobie sam cos udłubac jak umiesz pomysłow jest sporo https://www.olx.pl/oferta/palnik-przystawka-do-pieca-kotla-co-na-pelet-pellet-CID628-IDmWCSi.html

To jest np jeden z moich palnikow obrotowy 

post-57460-0-43076000-1506155902_thumb.jpg

Opublikowano

Na pewno jest to dobry sposób na czyste spalanie każdego rodzaju opału,który da się transportować podajnikiem ślimakowym.Nie martwimy sie o zawieszanie opału,podawanie dodatkowego powietrza,pozostają tylko sprawy czasu podawania,przedmuchów i nastaw dmuchawy do czystego spalania.Tutaj układ z sondą poradzi sobie doskonale,trzeba miec tylko miejsce na dostawienie takiej przystawki.Kiedyś robiłem układy sterowania dla okolicznych użytkowników retort spalających trociny,nie jest to proste,ale po opanowaniu problemu daje spokój na długo.Dzisiaj jest dostęp do gotowych sterowników dających wszystkie możliwości sterowania pracą całości układu,kiedyś można było o tym tylko pomarzyć.

Gość berthold61
Opublikowano

Powiem że zainteresował mnie pomysł z tą przystawką ale jestem w tyle za rodzajami tych retort czy palników , jaki typ ? czy ktoś sprzedaje sensowne zestawy nie przekraczające przyzwoitej ceny

Opublikowano

Też nie mam już wiedzy na ten temat.Trzeba na bieżąco śledzić temat,za szybko zachodzą zmiany i pojawiają się nowe pomysły.Pewne problemy zostały już pokonane,jednak nadal można nadziać się na minę.Nie mam za dużo miejsca w kotłowni żeby wstawiać coś takiego,mogę jedynie pokusić się o mały podajnik lub dodatkowy sam zasobnik nad kotłem.Kiedyś ludzie brali ślimak od Bizona,spawali korytko,napęd i wystarczało,teraz palniki obrotowe to już inna liga.

Opublikowano

Takie przystawki/ podstawki były wielokrotnie na forum opisywane np tu  https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20669-przystawka-do-kot%C5%82a-zasypowego-wasze-opinie/

A jeden z naszych kolegów sam przerobił ogniwo zasypowe na palnik kostrzewy i ponoć mu już 2 sezony całkiem ładnie działa - głównie strona 5 z tematu  https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17882-palnik-na-pellet-w-kotle-w%C4%99glowym/page-5

Opublikowano

Jak będzie problem z węglem to pewnie większość z nas zacznie szukać takich rozwiązań zasilanych peletem.

Opublikowano

Problem bedzie z weglem taki ze bedzie w tej cenie co ekogroszek i nie bedzie sie opałacało szuflowac łopata bo nie bedzie taniej .Ja już mam przerobiony kocioł zasypowy na podajnik pare lat .To  jak wyjdzie cenowo taki zestaw to zalezy od nas samych srednio komplet  podajnik palnik zbiornik dmuchawa sterownik około 3 tys .Można zbudowac samemu ja kupiłem tylko rure slimak sterownik dmuchawa motoredukotr  reszte robiłem sam czyli palnik i zbiornik .Sam robiłem ze wzgledu na brak miejsca niska kotłownia i na te chwile nie było na rynku tak niskiego palnika jak mój 20cm wysoki retorta obrotwa  nawet rynnowe były wysokie .Kotła nie podnosiłem miałem popielnik wys 20cm i kolejne 20cm wpusiłem w podłoge podkopujac pod kotłem .Jak ktoś jest zainteresowany to wkleje wiecej fotek i opisze jak co zrobic 

post-57460-0-29955800-1506202040_thumb.jpg

Opublikowano

Kol.@marcus312,to taki  "pomysłowy,samodzielny Dobromir" ;),ma czym ciąć,spawać,być może toczyć i frezować oraz umiejętności połączone z wiedzą na temat spalania,więc robi wszystko we własnym zakresie.

Dla kolegów nie mających zaplecza technicznego lub braku umiejętności w tym kierunku są gotowe zestawy np. taki:

http://www.sklep-witkowski.pl/pl/zestawy-automatyki/38-zestaw-eco-12-19-kw.html#/41-panel_pokojowy-nie/46-strazak-nie/48-powiekszony_zbiornik-nie/51-kolor_zbiornika-niebieski/54-ramka_montazowa-pozioma/40-sterownik-timel_f

https://sprzedajemy.pl/podstawka-pod-kociol-viadrus-dakon-kotly-pleszewskie-zestaw-tomice-a1d299-nr25223737

Opublikowano

Do takiej prostej przebudowy kotła wystarczy zwykła kątówka ,spawarka ,albo migomat jakas wiertarka i troche umiejetności ale wiekszość je ma bo kazdy tam coś przy domu dłubie wiec można sobie poradzić .Ja przerabiałem z najtanszego zestawu na początku próbowąłem zbudowac palnik typu GREN bo był niski a o taki mi chodziło  jakoś się to tam paliło.Wybrałem zestaw który jak widać ma wlot paliwa duży ramka 360mm  jest to o tyle lepsze rozwiaznie że mniej narazamy sie na zawieszenie opału jak jest mokry szczególnie miał   :D

post-57460-0-51612200-1506242315_thumb.jpg

post-57460-0-16899700-1506242342_thumb.jpg

post-57460-0-09061200-1506242364_thumb.jpg

post-57460-0-08871800-1506242381_thumb.jpg

Opublikowano

Po tych nagonkach na węgiel,już bym się jednak nastawiał na inne paliwa typu pelet.Rozmiary podajnika i palnika tez są inne,łatwiejsze do zamontowania i ustawienia w małej kotłowni.

Opublikowano

Dokładnie też zaczynam myśleć o pelecie albo pompie ciepła w nedalekiej przyszłości  :D

Opublikowano

Jak węgiel na prawdę będzie w najbliższym czasie dla ekoświrów i rządzących "be",to równolegle ze wzrostem popytu przyjdzie czas na podwyżki pelletu i to dosyć radykalne,chociaż i na chwilę obecną ceny są b. wysokie z powodu zaporowych cen na usługi transportowe ok.25% wartości opału,następnie podrożeje nieuchronnie prąd i pozamiatane...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wracając do tematu mojej przeróbki. Dziś wymurowałem przegrodę. Nie sądziłem, że z tym tyle roboty będzie. Teraz tylko czekać na wyschnięcie i pierwsze testy.

Do zrobienie mam jeszcze wymurowanie w popielniku przegrody żeby do palnika dostarczać PW i teraz mam pytanie bo mam 2 możliwości:

• użyć dziur od dmuchawy i nią doprowadzać PW
  • wyciąć dziurę w popielniku i nią doprowadzać powietrze - niestety okazało się, że w moim piecu dość nisko jest płaszcz wodny więc nie mogę od tak sobie z boku popielnika wywiercić dziurę więc będę musiał z boku obok drzwiczek popielnika dziurę zrobić i rurą doprowadzić powietrze

A moje pytanie jest taki jaką średnicą rury powinienem doprowadzić powietrze? I które według was podejście lepsze wiercenie dziury czy użycie otworu dmuchawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.