Gość berthold61 Opublikowano 28 Czerwca 2017 #26 Opublikowano 28 Czerwca 2017 za dwa woreczki 5-cio kilowe przesyłka 50 zł chciało by się powiedzieć idiota albo kombinator
pigeon8 Opublikowano 5 Lipca 2017 #27 Opublikowano 5 Lipca 2017 A może zamiast pchać się w dolniaka to pójść w tą stronę http://www.slawex.pl/pl/shop_item/337/kociol-co-kwf-klasa-4.html#prettyPhoto
Gość witek1234 Opublikowano 5 Lipca 2017 #28 Opublikowano 5 Lipca 2017 Producent coś tam gędzi o nadmuchu w standardzie ale nigdzie nie pisze jaki sterownik itp. No oczywiście można zadzwonić i dopytać o szczegóły ale byłbym ostrożny i sceptyczny.
Gość berthold61 Opublikowano 5 Lipca 2017 #29 Opublikowano 5 Lipca 2017 No muszę się pochwalić że przegrody już wylane i sobie schną , wylane to trochę na wyrost stwierdzenie bo ta konsystencja to raczej prawie sucha ot ledwo zwilżona , w sobotę próby
Gość berthold61 Opublikowano 6 Lipca 2017 #30 Opublikowano 6 Lipca 2017 No i po chwaleniu tylko *** , ta mikstura jest do niczego , korund-górkal 70 , to normalnie popękało podczas rozbierania płyt osb , zalałem dziś od nowa ale z dużą ilością wody bo to co oni podali to prawie półsuche i przypominało pumeks
palaczRybnik Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor #31 Opublikowano 9 Lipca 2017 A czy kolega dokonał może dokumentacji fotograficznej? Chętnie bym zobaczył jak to wygląda. I od razu pytanko czy mieszankę podczas wylewanie wibrowałeś (młotkiem, wiertarką)?
Gość berthold61 Opublikowano 9 Lipca 2017 #32 Opublikowano 9 Lipca 2017 zdjęcia zrobię a ubijałem młotkiem poprzez deskę ale co z tego wyjdzie sam nie wiem , teraz wiem że jak bym jeszcze raz to cała góra z grubej blachy a sam dół na wys 4 szamotów to robiłbym z szamotów na płasko
Gość berthold61 Opublikowano 10 Lipca 2017 #33 Opublikowano 10 Lipca 2017 zdjęcia zrobię a ubijałem młotkiem poprzez deskę ale co z tego wyjdzie sam nie wiem , teraz wiem że jak bym jeszcze raz to cała góra z grubej blachy a sam dół na wys 4 szamotów to robiłbym z szamotów na płasko
drewniak Opublikowano 10 Lipca 2017 #34 Opublikowano 10 Lipca 2017 No rewelacja, pięknie to wygląda .
SONY23 Opublikowano 11 Lipca 2017 #35 Opublikowano 11 Lipca 2017 Teraz zostaw to gdzieś w przewiewnym miejscu na kilka dni niech spokojnie wyschnie. Szybkie potraktowanie ogniem i b. wysoką temp. może tylko zaszkodzić.
Gość berthold61 Opublikowano 11 Lipca 2017 #36 Opublikowano 11 Lipca 2017 zostawię to do soboty , podobno potem trzeba to wygrzać w temp ok 120 st przez 1 godz aby pozbyć się wody więc potraktuję to palnikiem gazowym
palaczRybnik Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor #37 Opublikowano 11 Lipca 2017 @berthold61 piękny odlew, elegancko wyszedł :) teraz tylko czekać na wyschnięcie i można montować :)A czy kolega pochwali się w jaki sposób wyszło tak fajnie? Za pierwszym razem wspominałeś, że się pokruszyło. Jakie zmiany zostały w technice odlewu zrobione podczas drugiego podejścia. Co okazało się kluczowe? A z ciekawości bym miał jeszcze jedno pytanie. Ile materiału zużyłeś na odlew? Mniej więcej w kg jak byś mógł powiedzieć to byłbym wdzięczny.
Gość berthold61 Opublikowano 11 Lipca 2017 #38 Opublikowano 11 Lipca 2017 Mnie się wydaje że za mało wody w tym było , pisali aby dać do betonu korundowego około 8 % to wychodziło niespełna 1 litr na 12-3 litrów suchego i jak to wlałem do suchego to po wymieszaniu wiele się to nie zmieniło a do tego ciepło jak diabli więc pewnie jeszcze połowa odparowała , teraz dowaliłem wody na maxa zobaczymy , fachmani twierdzą że dużo wody w betonie go osłabia no ale
izynek Opublikowano 11 Lipca 2017 #39 Opublikowano 11 Lipca 2017 Moim zdaniem suche wsypuje się zawsze do odpowiedniej ilości wody.
Gość berthold61 Opublikowano 11 Lipca 2017 #40 Opublikowano 11 Lipca 2017 No panowie nie wytrzymałem i założyłem tą przegrodę i pierwsze odpalenie poszło bez jąknięcia ale nieciekawie to trochę wygląda bo nie mogę dać powietrza głównego za dużo , maksymalna szczelina w klapce popielnika to 1 cm inaczej dymi rozetką w drzwiach zasypowych oczywiście rozetka otwarta na maxa i wydaje się że tego powietrza jest za mało , jak dałem podłogówkę na 50 stopni to kocioł z biedą dociągał do tych 55 stopni co by świadczyło że kocioł dosyć mocno ograniczyłem mocowo szczeliną ale to wydaje mi się że powinno wystarczyć mocowo bo po dłuższym wygrzaniu ok 1 doby wystarczy dać na zasilanie podłogi 30-35 st lub nawet mniej a sam kocioł trzymać na 60 stopni , tylko teraz jest problem z tym dymem i do głowy przychodzą mi dwa pomysły 1 dać rurę jedną lub dwie czyli wezyry ale nie wiem czy one potrafią zebrać ten dym z nad paleniska jak otworzy się bardziej miarkownik 2 wyciąć kontówką otwór w drzwiach zasypowych na większy i tam dorobić klapkę pod miarkownik bo obecna rozetka podaje za mało powietrza aby spalać na wzór kotła wery , najlepiej jak bym mógł doprowadzić powietrze dopalające ale w tym kotle to paskudne utrudnienie z powodu rusztu wodnego szczelina ok 2 cm a wylewanie nowej płyty nie wchodzi w rachubę bo jedne 200 zł już poszło a drugie mi się nie uśmiecha skoro za 500 można kupić używane p2ar
drewniak Opublikowano 11 Lipca 2017 #41 Opublikowano 11 Lipca 2017 To dymi się a Ty chcesz powiększać otwór w drzwiach zasypowych ? Zamknij tą rozetkę i daj PP tylko dołem a przy drewnie środkiem . A blacha przed palnikiem jest ? i ruszt zasłonięty za przegrodą ? Może przez ten wielki wymiennik spaliny są zimne i ciąg słabnie i pojawia się dym.
sambor Opublikowano 11 Lipca 2017 #42 Opublikowano 11 Lipca 2017 Kolega @drewniak dobrze pisze. Polać mu.
Gość berthold61 Opublikowano 11 Lipca 2017 #43 Opublikowano 11 Lipca 2017 ciąg jest dobry bo huczy elegancko , jak podaje powietrza klapką popielnika to rozetką wali dym jak diabli bo ona szczelna nie jest , więc lepiej wychodzi jak podaję powietrze tą rozetką a ta klapka w popielniku musi być przymknięta na max 1 cm jak otworzę więcej to piec prawie odlatuje ale ten dym z rozetki to tragedia , nie wiem czy wezyr by tyle dymu z góry odebrał ? na drewnie musi być duużo powietrza to zauważyłem ale drewno mnie nie interesuje a węglem paliłem tylko ok 2 kg więc mało wiem a w chałupie już było piekło albo albo jakoś szczelnie zamknąć tą rozetkę ale obawiam się że ten dym by nawet uszczelkami wychodził dodam że z komina nic nie dymi
sambor Opublikowano 11 Lipca 2017 #44 Opublikowano 11 Lipca 2017 A nie pomyślałeś, że tego dymu jest po prostu za dużo i nie nadąża się spalić, więc ucieka bokami z kotła.
Gość berthold61 Opublikowano 12 Lipca 2017 #45 Opublikowano 12 Lipca 2017 Pomyślałem no ale co z nim zrobić by go, mniej było ? pewnie węgiel też swoje robi z Marcela , jak myślisz wezyr jest w stanie to ściągnąć ? wiem że najkorzystniej i wygodniej byłoby podanie powietrza głównego klapką popielnika bo wtedy jest istna burza ognia ale wali dymem przez rozetkę w zasypowych , dlatego kombinowałem aby na wzór kotła wery podawać powietrze główne tylko zasypowymi a zamknięta klapa popielnika tylko teraz jak tym sterować skoro na maksymalnie otwartej rozetce idzie tak na styk i zimą może być tego za mało to raz a dwa to brak możliwości zamontowania miarkownika , nie wiem co tu wymyśleć aby było dobrze ?
heso Opublikowano 12 Lipca 2017 #46 Opublikowano 12 Lipca 2017 drewniak zadał Ci pytania w sprawie rusztu, może napisz o tym?
SONY23 Opublikowano 12 Lipca 2017 #47 Opublikowano 12 Lipca 2017 Teraz nadchodzi czas na próbę charakteru... Walczę do zwycięstwa, czy podwijam ogon i wycofuję się na "z góry upatrzone pozycje"... Trzymam kciuki za wytrwałość. Wszystko moim zdaniem jest kwestią regulacji i drobnych poprawek.
Gość berthold61 Opublikowano 12 Lipca 2017 #48 Opublikowano 12 Lipca 2017 Nie wiem jeszcze o co chodzi z tym rusztem ? jest przegroda i w otwór palnika wciśnięty cienki klin na szerokość palnika i wysokość 17 cm stoi na ruszcie i oparty o plecy kotła , szczelina w palniku między tym klinem to ok 5 cm na całą szerokość palnika , co jeszcze trzeba zrobić bo ja dolniaka na oczy nie widziałem , spróbuję jeszcze tą przegrodę odciągnąć ok 2-4 cm od tyłu do przodu bo mam taką możliwość może to coś pomoże oraz dam jakąś rurę fi 6cm ala wezyr , bo narazie to czarno to widzę zwykłe przepalenie ale trzeba siedzieć w piwnicy cały czas
SONY23 Opublikowano 12 Lipca 2017 #49 Opublikowano 12 Lipca 2017 Wezyry raczej zbędne. Wrzuć fotkę z wnętrza kotła z naciskiem na widok wlotu do palnika i rusztu przed nim. Wtedy może coś podpowiemy...
Gość berthold61 Opublikowano 13 Lipca 2017 #50 Opublikowano 13 Lipca 2017 No to wrzucam fotki i dodaję że nigdy nie widziałem na oczy dolniaka widok z tyłu a tu już w kotle i widokiem na ruszt i palnik a tu widoczny ten klin
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.