Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocena Schematu, Kocioł Na Pellet

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stefansky5,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam na piętrze, przy tej podłogówce 2 głowice, wyglądają jak termostaty od grzejników. Mam nadzieje, że są wpięte na powrocie (zapiankowane w ścianie, kiepski dostęp). 

@sambor

schemat jest ok? Pominąłem zawory odcinające i filtry. Coś powinienem jeszcze rozważyć zanim pokażę schemat instalatorowi? 

qw.png

Edytowane przez mobopx
Opublikowano

Te głowice to właśnie zawory RTL, czyli jest OK.

Nie wiem jak są długie pętle od podłogówki i ile ich jest?

Idzie o dobór zaw 3-D i pompy podłogówki - wg schematu 5

Pompa od grzejników - wg schematu 4 - 25/40, najlepiej z autoadaptem, na grzejnikach głowice termostatyczne.

Pozostałe pompy też 25/40

zaw ochrony powrotu - 8 wg schematu VTC lub odpowiednik z innej firmy

Opublikowano
40 minut temu, sambor napisał:

Nie wiem jak są długie pętle od podłogówki i ile ich jest?

mb. pętli nie jestem w stanie policzyć, ale powierzchnia ogrzewana tylko podłogówką to niespełna 60m2, rozdzielona na 5 obiegów (zdjęcie rozdzielni)

Nie wliczam w to wspomnianej podłogówki na piętrze, sterowanej RTLami (tam są 2 obiegi 8 + 5m2)

42 minuty temu, sambor napisał:

zaw ochrony powrotu - 8 wg schematu VTC lub odpowiednik z innej firmy

W innym wątku poruszany był problem odcięcia VTC z powodu zbyt niskiem temp zasilającej sprzęgło. Czy montaż zaw. odcinającego nad VTC (patrząc na schemat) coś pomoże, w razie problemów z uzyskaniem odpowiedniej temp? Padł w tym wątki taki pomysł, ale zgubiłem link... 

Godzinę temu, sambor napisał:

Zawór 3D z siłownikiem? To pieca mogę podpiąć 6 pomp i 2 mieszacze

@sambor dziękuje ?

1611661419261.jpg

Opublikowano

Na zdjęciu widać że masz podwójną regulację  - mieszacz na pompie + coś na kształt zaworów RTL, natomiast brak podstawowej rzeczy czyli rotametrów.

Ponadto taki rozdzielacz jest zasilany z instalacji grzejników.

Przepatrz tą instalację i sprawdź gdzie idzie rura od tego rozdzielacza?

To ważne , inaczej twój schemat kotłowni jest do bani, a rozdzielacz i tak trzeba przerobić.

Opublikowano (edytowane)

Aktualna kotłownia wygląda tak (mogłeś już widzieć ten dziwny schemat w innym wątku):

1.jpg.153b436cb09f4cff28925a38873218f5.jpg.00f2cc643925a246a2b1e99b2ec40d7e.jpg

W planach jest tak jak w poprzednim poście. Czyli kotłownia do generalnej przebudowy, ale wracając do Twoich pytań.

aktualnie:

- rury idące w sufit zasilają grzejniki + 2x podłoga (RTL) na piętrze.

- rury idące w podłogę zasilają tę rozdzielnię na podłogówkę ze zdjęcia + 3 grzejniki na parterze.

Piętra nie mogę zmodernizować, za to w kotłowni mogę praktycznie wszystko, dlatego po nowemu (zgodnie z nowym schematem):

- obieg 1 to grzejniki parter + grzejniki piętro + 2x podłogówka piętro (RTL),

- obieg 2 to tylko podłogówka parter (5 obiegów, 60m2). Mam świadomość, że rozdzielnia podłogówki, którą posiadam, będzie do przeróbki bądź wymiany.

Godzinę temu, sambor napisał:

To ważne , inaczej twój schemat kotłowni jest do bani, a rozdzielacz i tak trzeba przerobić.

Edytowane przez mobopx
Opublikowano

Największy problem będzie z rozdzieleniem podłogówki od grzejników na parterze, piętro zostanie tak jak jest.

W rozdzielaczu podłogówki wymieniasz cały rozdzielacz na prawidłowy z rotametrami, a np pompę zagospodarujesz wg potrzeb np na obieg CW.

Opublikowano
Teraz, sambor napisał:

Największy problem będzie z rozdzieleniem podłogówki od grzejników na parterze, piętro zostanie tak jak jest.

Od rur, które idą w podłogę przy kotle do rozdzielni podłogówki jest max 1,5m, gdzieś tam musi być odejście na te 3 grzejniki. Skucie kilku kafli przy takiej przebudowie nie będzie problemem chyba, że masz na myśli problemy techniczne z samym rozdzieleniem instalacji.

3 godziny temu, sambor napisał:

Jesteś w stanie podać jaki 3D i pompę brać pod uwagę dla podłogówki?

Czy siłownik na 3D będzie dobrym rozwiązaniem, skoro mam możliwość podłączenia sterowania pod piec?

Opublikowano

To musisz rozkuć zasilanie do pierwszego rozdzielacza i gdzieś tam rozdzielić obiegi - obieg grzejników podłączyć pod obieg piętra a podłogówkę pod mieszacz- wszystko wyjdzie po rozkuciu i zmierzeniu średnic rur zasilających, do podłogówki powinna być rura 3/4" czyli np Cu22.

Zawór z siłownikiem jest lepszym rozwiązaniem  dodatkowo powinien mieć Kvs ok 2 -2,5, ew min 1,6.

Jak robisz rurami 3/4" to zaw z takimi samymi przyłączami  + siłownik 120s lub więcej / 230V.

Wtedy kocioł musi mieć czujnik temp zewnętrznej i wg tej temp jest regulowania woda w instalacji mieszacza.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 9.04.2017 o 23:10, odpowietrznik napisał:

Sor przecież musi być sprzęgło aby oddzielić VTC od zaworów 3D na poszczególne obiegi.Zmęczenie materiału)

Dla siebie bym zrobił jak w załączniku)

post-32948-0-88155200-1491772547_thumb.jpg

Zawór zwrotny zawsze powinien być pomiędzy trójnikiem idącym do 3D a sprzęgłem? Zastanawiam się nad zakupem gotowej grupy pompowej do podłogówki, ale we wszystkich tego typu urządzeniach, Z.Z. wbudowany jest w Z.O przed tym trójnikiem (pomiędzy trójnikiem a podłogówką). Czy taki montaż ZZ zapewni prawidłowy przepływ i zapobiegnie "podbieraniu" wody ze sprzęgła?

7963_77303_Grupa_pompowa_PrimoTherm_180-