Xunil Opublikowano 1 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Na wstępie witam wszystkich. Naleze do tych mniej zamożnych a cena jaka powiedzial mi chydraulik szkoda gadac Postanowilem zrobic sam. Mieszkanie 40m2 piecokuchnia bedzie 8 do 12kw instalacja w stali i teraz projekt Chce aby czesc tzn bojler i grzejnik w lazience byly na grawitacji a reszta na pompce czy tak bedzie dobrze prosze wogole o rade jak to zaprojektowac
Maciek92 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Nie jest zle. Zawor bezpieczenstwa 1.5 bar na zasilaniu; zbiornik cwu oczywiscie dwuplaszczowy a na jego nitce powrotnej wstaw zawor zwrotny klapowy. Na powrocie przed kotłem, w widocznym miejscu, wstaw manometr 0-1 bar ewentualnie 0-0,6 bar, w zaleznosci od tego jak wysoko jest naczynie wzbiorcze. Do naczynia wzbiorczego stal DN25. Edit: Hydraulik przez 'h' oczywiscie :-).
Xunil Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Autor #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Przepraszam za bledy ale jestem dyslektykiem tak juz jest. Powiedz mi poco ten manometr zawor klapowy i co to za stal poprostu jakie zadanie beda spelniac Tzn bedzie mi rowno grzalo wszystko jestem zielony w doborze tych zaworów
Xunil Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Autor #4 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 A najwazniejsze jakbym jednak zdecydowal tej czesci z bojlerem nie robic grawitacyjnie tylko na jednej pompie to bedzie dobrze i jaki duzy punkt zbiorczy ile litrow
wiecznystudent Opublikowano 1 Kwietnia 2017 #5 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Można na jednej pompce, ale trzeba obieg przez boiler jakoś skręcić bo wszystko tamtędy pójdzie.
Xunil Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 A powiedzcie mi czy na jednej pompie dobrze by bylo tak
gersik Opublikowano 2 Kwietnia 2017 #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Oba schematy są do d... . W pierwszym jak będzie działać pompa to bojler i grzejnik po prawej stronie moga nie działać a w drugim źle podłączone naczynie zbiorcze.
Xunil Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Powiedz co poprawic ?zeby to hulalo
Xunil Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor #11 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 tzn ze wszystko bedzie hulac jak powinno Jeszce jedno do punktu wzbiorczego rura 1 cal do bojlera i grzejnikow 3/4 cala a polaczenie do grzejnikow 1/2 cala moze byc
sambor Opublikowano 2 Kwietnia 2017 #12 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Z rurami OK, tylko nie jest potrzebny ten odpowietrznik przed bojlerem, dodatkowo zaw zwrotny , klapowy musi być na odcinku poziomym rury.
Gość Digitrax Opublikowano 2 Kwietnia 2017 #13 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Przy zbiorniku CWU zawór zwrotny klapowy winien być na zasilaniu np w takiej kolejności: rura zasilająca > zawór typu "zasuwa" do regulacji przepływu > zawór zwrotny klapowy > trójnik z odpowietrznikiem > wężownica w zbiorniku > zawór kulowy odcinający > rura powrotna.
Xunil Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor #14 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Tak ma to wygladac. Teraz ostatnie pytania jak duzy punkt wzbiorczy ile litrow i np czy 50cm wystarczy nad najwyzszym punktem czyli bojlerem Ktos pisal o manometrze Czy jeszcze musze cos zamontowac
gersik Opublikowano 2 Kwietnia 2017 #15 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Odpowietrznik nad bojlerem potrzebny w przeciwieństwie do tego nad pompą.
Xunil Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor #16 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Ok a jak duzy ten punkt zbiorczy?
Xunil Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor #18 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 To kupie 10 litrow lepiej chyba wiekszy niz za maly
sambor Opublikowano 3 Kwietnia 2017 #19 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Większy nie szkodzi, za mały to źle.
Xunil Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Autor #20 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Mam jescze jedno pytanie chce kupic piecokuchnie 10kw firmy drew met czy to dobra firma noi piecokuchnia ma 6mm blache
Zieciu971 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 #21 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Witam serdecznie. Nie chciałem tworzyć nowego tematu, więc zapytam tutaj. Czy schemat ze załącznika będzie poprawny ? Oczywiście pomijam tak istotne elementy jak zawory itp. Pozdrawiam !
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.