Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co, Cwu Prosba O Sprawdzenie Schematu

Xunil

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie witam wszystkich.

Naleze do tych mniej zamożnych a cena jaka powiedzial mi chydraulik szkoda gadac

Postanowilem zrobic sam.

Mieszkanie 40m2 piecokuchnia bedzie 8 do 12kw instalacja w stali i teraz projekt

Chce aby czesc tzn bojler i grzejnik w lazience byly na grawitacji a reszta na pompce czy tak bedzie dobrze prosze wogole o rade jak to zaprojektowac

post-73218-0-48762900-1491064597_thumb.jpg

Opublikowano

Nie jest zle. Zawor bezpieczenstwa 1.5 bar na zasilaniu; zbiornik cwu oczywiscie dwuplaszczowy a na jego nitce powrotnej wstaw zawor zwrotny klapowy.

Na powrocie przed kotłem, w widocznym miejscu, wstaw manometr 0-1 bar ewentualnie 0-0,6 bar, w zaleznosci od tego jak wysoko jest naczynie wzbiorcze.

Do naczynia wzbiorczego stal DN25.

Edit: Hydraulik przez 'h' oczywiscie :-).

Opublikowano

Przepraszam za bledy ale jestem dyslektykiem tak juz jest.

Powiedz mi poco ten manometr zawor klapowy i co to za stal poprostu jakie zadanie beda spelniac

Tzn bedzie mi rowno grzalo wszystko jestem zielony w doborze tych zaworów

Opublikowano

A najwazniejsze jakbym jednak zdecydowal tej czesci z bojlerem nie robic grawitacyjnie tylko na jednej pompie to bedzie dobrze i jaki duzy punkt zbiorczy ile litrow

Opublikowano

Oba schematy są do d...  . W pierwszym jak będzie działać pompa to bojler i grzejnik po prawej stronie moga nie działać a w drugim źle podłączone naczynie zbiorcze.

Opublikowano

Widać że lekcje odrobiłeś.

Opublikowano

tzn ze wszystko bedzie hulac jak powinno

Jeszce jedno do punktu wzbiorczego rura 1 cal do bojlera i grzejnikow 3/4 cala a polaczenie do grzejnikow 1/2 cala moze byc

Opublikowano

Przy zbiorniku CWU zawór zwrotny klapowy winien być na zasilaniu np w takiej kolejności: rura zasilająca > zawór typu "zasuwa" do regulacji przepływu > zawór zwrotny klapowy > trójnik z odpowietrznikiem > wężownica w zbiorniku > zawór kulowy odcinający > rura powrotna.

Opublikowano

Tak ma to wygladac.

Teraz ostatnie pytania jak duzy punkt wzbiorczy ile litrow i np czy 50cm wystarczy nad najwyzszym punktem czyli bojlerem

Ktos pisal o manometrze

Czy jeszcze musze cos zamontowac

post-73218-0-14293800-1491122910_thumb.jpg

Opublikowano

Odpowietrznik nad bojlerem potrzebny w przeciwieństwie do tego nad pompą.

Opublikowano

Witam serdecznie. Nie chciałem tworzyć nowego tematu, więc zapytam tutaj. Czy schemat ze załącznika będzie poprawny ? Oczywiście pomijam tak istotne elementy jak zawory itp. Pozdrawiam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.