Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A tak wygląda od wczoraj od około 20.00 do teraz.

Jakiego rodzaju ogrzewanie kolega ma zastosowane? Grzejniki czy mieszane?

Bez bufora to nie ma się czym chwalić ;)

Edytowane przez laptop
Opublikowano (edytowane)

Tylko grzejnik

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Dom stary nie było możliwości założenia podłogowej , 8 grzejników żeliwnych, 7 już nowszych

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A tak wygląda od wczoraj od około 20.00 do teraz. Zwiększyłem temperaturę wyłączania po osiągnięciu 70C

Jeszcze jedna ważna kwestia, jaką masz pojemność tego bufora? :)

Opublikowano

1000l z jedną wężownicą na solary

Opublikowano

Za miedzą po drugiej stronie ulicy jak robiłem pewne korekty w ustawieniach palnika sąsiadki licznik rozpaleń przekroczył 3600 i dalej rozpala.

Opublikowano

Aż z ciekawości sprawdziłem mój licznik rozpaleń. 568 od 2 grudnia 2016 -do dzisiaj

Opublikowano

No to ja bez bufora od 20 grudnia 2016 - 2480 rozpalen

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

To dużo gdyż ona pali już ponad 2 lata w tym latem grzeje wodę.

Musisz tak ustawić palnik , że gdy osiągnie temp zadaną kocioł przyk, 65 i przeciąga FL o 5 st, i jest tryb grzanie tzn. odbiór KW z pieca przez grzejniki by nie doprowadzać do wygaszania , lecz by temperatura na kotle oscylowała w granicach 65,69 wtedy palnik pyka sobie na mocy 5 KW i w takim przedziale temperatur. Dom nagrzany pompa stop osiąga 70 i się dopiero wygasza.

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Ja nie miałem takiego problemu ze słonecznikowym bo grzeje w całym zakresie czasu na max mocy 26kW na bufor. 

Dokładnie tak jak piszesz i ja napisałem że pellet z łuski na maxa pali się całkiem nieźle.  Jednak przy FL jest już problemowym paliwem. Myślę że i jego kalorycznośc również pozostawia wiele do życzenia. Nie spotkałem żadnego polskiego producenta więc ten ukraiński ze względu na cenę cieszy się zainteresowaniem. 

Opublikowano

A tak na marginesie ja mam sterownik 850 P2-C. Proszę o informację czy wyświetla wam komunikaty płynnie czy z lekkim opóźnieniem. Poprzedni sterownik do retory pracował mi bardziej płynnie. Ten wyświetla mi info np. o uruchomieniu podajnika myślę że z 2 sek opóźnieniem nie mówiąc już o informacjach na ecosterze 200.

Opublikowano

W #560 podałem wyniki "badań" i ten słonecznikowy jeśli chodzi o kaloryczność wyszedł porównywalnie  jak Lava przy czym 10-tnie więcej  z niego było popiołu. Nie wiem skąd był ten pellet jak go w tamtym roku próbowałem ale słonecznik to chyba wszędzie takie same łuski ma.  

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Pozwoliłem sobie na pokazanie jak wygląda różnica w popiele. Ten z lewej to pellet drzewny a z prawej z łuski słonecznika. Grudki które widać w palcach się rozkruszają jednak popiołowi z łuski daleko do aksamitnego popiołu z drzewa.

post-76031-0-26590600-1511285936_thumb.jpg

Edytowane przez kocur34
Opublikowano

kocur34, u mnie też komunikacja Ecoster200 ze sterownikiem jest mocno ospała, ale w sumie w niczym to nie przeszkadza. Widocznie tak po prostu jest.

Rozglądam się za ukraińskimi opcjami pelletu drzewnego, będę w najbliższym czasie pytał i szukał jakiś dojść. Po to przecież dokładało się do palnika, żeby teraz w jeden sezon to odrobić :P

Opublikowano

U mnie komunikacja była podobna lecz z ecosterToucz jakby wróciła na właściwe tory czyli normalnie bez opóźnień.

Jeżeli chodzi o ukraińskie pellety to faktycznie tańsze i to sporo dużo ogłoszeń na OLX ale okolice Lublina czyli bliżej granicy i w dużych ilościach.

Zastanowię się latem nad tą opcją i w 5 lub 6 użytkowników może weźmiemy tira.

Opublikowano

robin60, ja podobnie kombinuję i zgadamy się z kilkoma osobami na cały samochód.

Muszę kilku osobom udowodnić, że eko i gaz wcale nie są najlepsze :)

Opublikowano

Tomek, jakim cudem masz tak niską temperaturę spalin przy pracy palnika z mocą maksymalną? Nie leje Ci się kondensat z komina przy mrozach?

Opublikowano

Więc od początku:

- komin średnia 200mm, wysokość 9m, ceramiczny ocieplony doklejony do zewnętrznej ściany - stary nadaje się do remontu więc musiałem postawić nowy

- RCK zabudowane i ustawione na 10Pa

- w kotle zawirowywacze spalin, oryginalna półka ceramiczna dedykowana przez Klimosza do tych kotłów przerabianych na pelletowe, sam jeszcze dodałem jedną "półkę" z wkładek ceramicznych na samym palnikiem tak by płomień nie szedł prosto do góry. Teraz lepiej jeszcze "obmywa" człony kotła.

I to wszystko. Kondensatu nie zauważyłem , komin suchy i czysty

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi

Zacząłem się zastanawiać nad kupnem zapasowym ale widzę, że można się z tym wstrzymać.U mnie tych rozpaleń od 01.09.2017 r. jest już ponad 600 oczywiście bez bufora no i dużo kombinowałem z owsem i ligninocelulozą co zżarło mi pewnie koło 200 rozpaleń. Ogólnie nie polecam tego typu paliwa w palniku 5-16.

Opublikowano

Jak kupowałem palnik to dostałem taką informacje od producenta, że jakbym chciał palić gorszym pelletem lub agropelletem to nie zalecają do palnika mniejszego niż 26kW.

Link afiliacyjny

🔥 Szukasz instalatora kotła gazowego?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty