Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Mam problem z bardzo niską temperaturą spalin. Przy mrozach - gdzie piec się musiał wykazać temperatura oscylowała koło 80-100 stopni maksymalnie. Przy takiej pogodzie jak jest teraz i niskim zapotrzebowaniu na energię - temperatura 50-70 stopni. Problemem, który potwierdza temperaturę (czujnik jest w porządku) jest bardzo duża ilość sadzy. Muszę co tydzień sprzątać piec od A do Z i zbieram wiadro sadzy. Sadza zbiera się szczególnie przy wylocie tuż do komina i powyżej paleniska i np. na drzwiczkach. Macie jakiś pomysł jak poprawić taką sytuację? 

Opublikowano

Dobrze byłoby podać choć troche danych o pacjencie : jaki kocioł, jaki opał, jak palisz, komin itp.

Opublikowano

Jak ustawiona temperatura kotła? U mnie sadza była jak piec chodził dużo poniżej 60 stopni.

Opublikowano

Doktorze wszystko jest w opisie :) Zadana 65. Komfort EKO 12kW, Komin Schiediel gotowy średnica 200. Paliłem 3 opałami i bez różnicy (teraz Firmowy SmartTrans) - jeżeli chodzi o temperaturę. 

Opublikowano

Zobacz czy nie masz np załączonej opcji niskiej temp. Spalin u mnie max 160. Deflektor powinien być 18- 24 cm nad palnikiem ale płomień powinien muskac deflektor jeśli tak to znaczy że nie spełnia zadania. Zalecam w takiej sytuacji zastosowanie płyty szamot owej nad resztę ok 1 cm

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Gdzie mogę sprawdzić opcję załączonej niskiej temperatury spalin? Mam K1pv3. Edit: Tak to wygląda (w sobotę piec był sprzątany):

post-64140-0-92541400-1487600844_thumb.jpgpost-64140-0-06736400-1487600847_thumb.jpgpost-64140-0-66271400-1487600849_thumb.jpgpost-64140-0-00821400-1487600852_thumb.jpg

Edytowane przez kammill
Opublikowano

Zadana 65.

Jak temp. powrotu do kotła?

Opublikowano

Szyberek na wlocie dk komina otwarty na max?

Opublikowano (edytowane)

post-64140-0-86260500-1487601985_thumb.jpgpost-64140-0-51866300-1487602130_thumb.jpg

Edytowane przez kammill
Opublikowano

Retorta uszczelniona bo widze ze przezuca wegiel a tworzą sie spieki. Uszczelnil bym retorte i zobzczyl co sie dzieje jak nadal to samo to zmniejsz podawanie swiezy wegiel wychodzi powyżej zaru i kopci. Dlatego pisze o uszczelnieniu retorty bo po tym zabiegu u mnie skoczyla temp.do góry i to sporo.

Opublikowano

Moim zdaniem kociol pracuje tak jakby w "podtrzymaniu" niema zapotrzebowania na cieplo  i sie dusi na malutkiej mocy a opal podaje i dymi. Moze sprobuj zmniejszyc korekte podawania

Opublikowano

Możesz zmniejszyć jakos temperaturę powrotu np. delta 10* bo tak jakby na dom nic nie szło, jak kolega wyżej napisał

Opublikowano

W popielniku niespalony węgiel , za mało powietrza zmniejsz dawkę paliwa , zwiększ nadmuch 

Opublikowano

audilhr - Retorta nie uszczelniana - palę dopiero od grudnia.

Rober528, ameno25 - Jakie proponujecie korekty podawania? Pracuje w PID więc mogę skrócić od standardowych, albo wydłużyć jeszcze. Wcześniej wypalał się do 0 na 100% mocy, ale temperatura podniosła się około 10 - ale chciałem sprawdzić jak się pali ze zmniejszoną mocą żeby ewentualnie zmniejszyć spalanie, więc wczoraj był na 60%, dziś na 75% - stąd mogły się pojawić niespalone węgle.  

Snoopi21898 - gdzie to mogę zmienić, mam ręczny sterownik Afriso. 

Opublikowano

Wedlug mnie winowajcą jest ciąg kominowy. Wzystko inne ok. Temp. Powrotu super. A przy mrozach napewno mial obciążenie. Teraz tak nawietrznik kotlowni jest? Komin jak wysoki? Wentylator klapka co sie uchyla podczas pracy zablokowana na otwarciu caly czas? Szyberek na wylocie z pieca powinien byc na maxa otwarty zawsze. A retorte uszczelnić.

Opublikowano

Retorte najlepiej przy tej mocy palnika 12kW "przerobic" dokladnie tace retorty i mala zmiana w samym kolanie.

https://m.youtube.com/watch?v=VoIdjaxEaoY

Opublikowano

Przy mrozach temperatura była w okolicy 100 stopni. Nie mam nawietrznika w kotłowni, ale testowałem przy otwartym oknie - bez żadnych zmian. Komin ma koło 10-11m. Klapka wentylatora na otwarciu zablokowana i otwarta. Szyberek także co widać na zdjęciu u góry. Retortę zapewne uszczelnię po sezonie. wwoytek - ja mam trochę nowszy piec od Twojego i chyba Defro sobie z tym poradziło bo nie miałem sytuacji, gdzie temperatura podajnika przekroczyła by 35 stopni. 

Opublikowano

A jaka temp w domu? Mieszkasz?

Opublikowano

22 stopnie. Tak - mieszkam. 

Opublikowano

Jakie masz spalanie?

Opublikowano

W silne mrozy tj. powyżej -10 około 20kg. W dni takie jak teraz w nocy -1, w dzień +5/+6 około 12kg. 

Opublikowano

12kg to jakieś 2kW mocy , aa Twój kocioł ma moc nominalna 12kW .

Zwiększ moc dmuchawy , zapewnij dopływ swierzego powietrza do kotłowni , a na pewno uszczelnij palnik ! 

Opublikowano

Widziałem instrukcję jak uszczelnić palnik w DEFRO, ale nie mogę tego odnaleźć. Czy ktoś z Was może mi pomóc - w jaki sposób mogę to zrobić? 

Opublikowano

Rozkręć retorte wyciągasz taką żeliwna koronę czyścisz silikonujesz styk korony z fajką pozniej sylikonujesz ten wielki żeliwny talerz tam gdzie jest sznur wszystko składasz i czekasz aż złapie finał. :rolleyes: