Tomaszxxl Opublikowano 3 Lutego 2017 #1 Opublikowano 3 Lutego 2017 Witam Moje obecna pompa Omnigena po trzech latach pracy wydaje dziwne stuki. Zamierzam kupić nową pompę elektroniczną energooszczędną. Obecna pompa 25/40 chodziła na 1 biegu tj. 38W czasem na II. Instalacja lata 90 bez podłogówki na grzejnikach termostaty poza łazienką. Ciężko się na coś zdecydować może ktoś pomoże? Rozważam LFP ePCO, IBO beta ewentualnie coś innego do kwoty 500zł
odpowietrznik Opublikowano 3 Lutego 2017 #2 Opublikowano 3 Lutego 2017 Grundfos Alpha 2 ma funkcję Autoadapt przydatną przy termostatach na grzejnikach no ale chyba cena przekroczy 500.Pozostaje LFP. IBO szerokim łukiem omijać ten skośnooki produkt bo pójdzie w ślady Omnigeny(tylko taka różnica ze innej dzielnicy Chin ;) )
sambor Opublikowano 3 Lutego 2017 #3 Opublikowano 3 Lutego 2017 Niemieckie pompy Halm spełnią te kryteria cenowe.
Tomaszxxl Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor #4 Opublikowano 3 Lutego 2017 To już wiem żeby nie brać IBO bo made in china, przekonany byłem, że to z naszego kraju. Posiada ktoś tego ePCO? Proszę o opinie użytkowników, ePCO działa na takiej zasadzie jak np alpha2L tylko jej brak wyświetlacza?
bpiter79 Opublikowano 3 Lutego 2017 #5 Opublikowano 3 Lutego 2017 Witam. Podepnę się pod temat: potrzebuje dwóch pomp - jedna na podłogówkę, druga na CO z CWU. Pompy Grundfos lub Wilo. Na podłogę to pewnie może być bez autoadaptacji, a na CO CWU z autoadapt. Jakie to są modele u obydwu producentów? Czy z autoadapt. to Grundfos Alpha 2, a Wilo to Stratos Pico? A bez autoadapt.? I jeszcze szukam pompy do cylkulacji, też jednego z tych producentów. Prosze o modele. Pozdrawiam.
odpowietrznik Opublikowano 3 Lutego 2017 #6 Opublikowano 3 Lutego 2017 Jak nie ma na podłogówce siłowników to bez autoadapt czyli Grundfos alpha 2L Bez literki L to pompa z autoadapt .CO i CWU będzie napędzać jedna pompa?
bpiter79 Opublikowano 3 Lutego 2017 #7 Opublikowano 3 Lutego 2017 Tak, CO (drabinki w łazienkach i grzejnik w garażu) i CWU na jednej pompie, na drugiej podłoga. A znasz może odpowiednik Wilo do alpha 2L? Dla alpha 2 to Stratos Pico. A co do cyrkulacji?
papasmurfek Opublikowano 3 Lutego 2017 #8 Opublikowano 3 Lutego 2017 Posiada ktoś tego ePCO? Proszę o opinie użytkowników, ePCO działa na takiej zasadzie jak np alpha2L tylko jej brak wyświetlacza?Ja mam u siebie ePCO w instalacji.Ma ona sporo trybów pracy, między innymi 2 charakterystyki stalocisnieniowe które działają podobnie do autoadapt. Pobierz sobie instrukcje ze strony lfp
pablitos Opublikowano 3 Lutego 2017 #9 Opublikowano 3 Lutego 2017 Wilo Stratos Pico to są z adeptem jeżeli go ustawisz w menu, ja mam takie 3 (rewelacja) polecam, a bez adaptu i tańsze Wilo Yonos Pico obie energooszczędne. Co do innych marek nic nie powiem bo wszystko od Wilo mam i jestem mega zadowolony.
meisterhaft Opublikowano 8 Lutego 2017 #10 Opublikowano 8 Lutego 2017 Podepne sie do tematu o pompach jak juz taki jest :) Posiadam pompy grundfos alpha 2L 25/40 jedna zasila grzejniki i cwu a druga podlogowke moje pytanie na jakim biegu beda najlepiej pracowac? dodam ze jak narazie to pracuja na pierwszym biegu z 4 dostepnych po prawej stronie. Wedlug instrugcji na podlogowe powinien byc 3 bieg na podlogowe. Czy moga pracowac na tym pierwszym czy ktoras zminic. Lepiej jak mam ustawiony bieg z prawej strony czy ktorys bieg z lewej strony? Ponizej zalanczam zdjecie pompy
odpowietrznik Opublikowano 8 Lutego 2017 #11 Opublikowano 8 Lutego 2017 Nastawa jak w załączniku.Np.jak na PP1 grzeją wszystkie grzejniki to zostawić a jak nie to przełączyć na PP2
meisterhaft Opublikowano 8 Lutego 2017 #12 Opublikowano 8 Lutego 2017 a wiec na PP1 grzeja grzejniki wszystki i podlogowe tez mam na PP1 i grzeja wiec nie ma sensu ustawiac jak w schemacie na podlogowe CP1?
odpowietrznik Opublikowano 8 Lutego 2017 #13 Opublikowano 8 Lutego 2017 Na podłogówkę CP1 o ile są wystarczające przepływy na rotametrach gdyby nie to oczywiście CP2
meisterhaft Opublikowano 8 Lutego 2017 #14 Opublikowano 8 Lutego 2017 rotameterow brak bo instalato mi zamontowal zwykłą rozdzielnie jak na grzejniki :( i bede musial wymienic na typowa do podlogowki. Jak narazie podlogowka chodzila na PP1 ale zrobie tak jak napisales na CP1
odpowietrznik Opublikowano 8 Lutego 2017 #15 Opublikowano 8 Lutego 2017 Jak nie ma rotametrów na rozdzielaczu=nie ma możliwości regulacji przepływów w pętlach OP=nie mozna nastawić pożądanej temp.w danym pomieszczeniu. Grzeje bo grzeje
meisterhaft Opublikowano 8 Lutego 2017 #16 Opublikowano 8 Lutego 2017 dlatego musze po sezonie wymienic na taki z rotametrami wazne ze nie narazie grzeje podloga bo inaczej bym zamarzl :/
Jureq Opublikowano 21 Września 2017 #17 Opublikowano 21 Września 2017 Niemieckie pompy Halm spełnią te kryteria cenowe. One są dokładnie tak samo niemieckie jak IBO są polskie, na szczęście z tego co widzę Optimo Basic są robione u naszych południowych sąsiadów a nie w krainie ryżu i jest szansa że mogą działać ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.