windows160 Opublikowano 2 Lutego 2017 #1 Opublikowano 2 Lutego 2017 Witam. Mój problem jest następujący. Mam kocioł Żywiec KDO Economic ze sterownikiem Geco 403 p02. Dom mi się nie chciał porządnie nagrzać a temp na grzejnikach nigdy nie przekraczała 47stopni nawet gdy na piecu jest 55. Postanowiłem troche pomajsterkować z pompą co robi obieg i zaworem trójdrożnym. Zauważyłem, że jak ustawię zawór (Danfoss HRE3) na 1, obieg pompy na 2 a temp na piecu 58 stopni, to temp dobije jeszcze do 70. Temp wody wychodzącej w granicach 54stopni ale temperatura wody powracającej to 28 stopni! Dlaczego tak się dzieje? Jeśli ustawię zawór na 3 to piec nie da rady utrzymywać temperatury zadanej. Dałem mu 52 stopnie to utrzymywał ją ledwie 10 minut a jak był zawór na 1 to juz jakieś 20 minut trzyma. Pozdrawiam.
hajtaler428 Opublikowano 4 Lutego 2017 #2 Opublikowano 4 Lutego 2017 Z tego co piszesz to zawór 3d masz zamontowany do regulacji temp na grzejniki więc ochrony powrotu nie ma - normalne. Narysuj najlepiej schemat instalacji lub/i wstaw zdjęcia z kotłowni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.