Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Rbr 12Kw

khorne86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cwu nie chodzi jest na osobnym wyjsciu i powrocie z kotla ,pompa kotłowa chodzi na 2

Opublikowano

Tam coś ze sterowaniem jest nie tak, bo za duże amplitudy są na kotle i zaworze. Podaj na jaką temp masz ustawioną temp ochrony powrotu, bo mi wygląda, że ty pilnujesz temp za zaworem.

Opublikowano

Prawdopodobnie pompę dodatkową masz zdefiniowaną jako: "Pompa mieszająca". Dlatego po osiągnięciu progu 55 na powrocie ta pompa się wyłącza, a ona ma pracować cały czas.

Zmień jeśli masz inaczej na:

1. Ochrona powrotu: zawór 4D

2. Funkcja pompy dodatkowej: pompa kotłowa

3. Zawór 4D, histereza pracy: 2

To ma być małe oszustwo, by wymusić ciągłą pracę pompy na powrocie 4D. eCoal jakoś nie przewiduje odrębnej nazwy dla pompy małego obiegu zaworu 4D chociaż w opisie ochrony powrotu metodą 4D masz napisane:

"Zawór 4D – realizowanie ochrony powrotu przy wykorzystaniu zaworu 4D.

Warunkiem koniecznym w tym przypadku jest zachowanie grawitacyjnego przepływu wody w małym obiegu zaworu 4D od strony kotła, w przeciwnym razie należy zastosować dodatkową pompę wymuszającą obieg.
W przypadku zastosowania zaworu 3D nie jest możliwe jednoczesne zrealizowanie ochrony powrotu i płynnej regulacji temperatury za zaworem. Jeśli zamontujemy pompę CO za zaworem 3D możliwa jest regulacja temperatury za zaworem, nie da się realizować ochrony powrotu. Jeśli zamontujemy pompę CO przed zaworem 3D możliwa jest ochrona powrotu nie jest możliwa regulacja temperatury za zaworem.
Dlatego dla jednoczesnej realizacji ochrony powrotu i płynnej regulacji temperatury za zaworem wymagany jest montaż w instalacji zaworu 4D.
"

Przy obecności 4D nie możesz informować sterownika, że masz pompę mieszającą, bo zakłócisz pracę zaworu 4D jej cyklicznym wyłączaniem po osiągnięciu progu ochrony powrotu 55. Wybierając opcję "Ochrona powrotu: zawór 4D", sterownik realizuje tą ochronę nie przez ON/OFF pompy, ale przez korektę pozycji zaworu.

Czyli jeszcze raz: pompa obiegu kotłowego zaworu 4D musi działać na okrągło.

Opublikowano

Byle jak, byle pracowała cały czas. Już post #5 o tym informował.

P.S.

Zajrzałem w twoje ustawienia zaawansowane i co? https://esterownik.pl/device/12654

Minimalna temperatura powrotu: 58

Ochrona powrotu: pompa mieszająca

Funkcja pompy dodatkowej: pompa mieszająca

Ma być: minimum powrotu 50, bo to nie pelleciak i tyle w zupełności wystarcz, zwłaszcza, że zadaną kotła masz 60. Ochrona powrotu ustaw zawór 4D, funkcja pompy dodatkowej: kotłowa lub cyrkulacyjna (w trybie stałej pracy).

Opublikowano

Super. Wizualizacja jest bez sensu, ale chodzi nam o efekt. Możesz wykonać tel do władców eCoala albo platformy eSterownik.pl, dlaczego ich podgląd nie ogarnia zaworu 4D z pompą małego obiegu.

Ja bym zrobił jeszcze inaczej te połączenia. Zrezygnuj z opcji pompa dodatkowa i tą pompę małego obiegu 4D podłącz pod zaciski pompy CO. Niech biorą wspólne sterowanie. Wtedy ster będzie myślał, ze masz 4D z małym obiegiem na grawitacji i wizualizacja będzie dokładnie taka jak sytuacja w kotłowni. Nie będzie tylko "widać" pompy małego obiegu.

"Uwolnione" styki pompy dodatkowej możesz zaprząc do sterowania pompą cyrkulacyjną CWU jeśli takową posiadasz.

P.S.

Wcześniej widziałem też, że była histereza pracy zaworu ustawiona na 0. Możesz do tego wrócić, jeśli na takiej dokładności ci zależy. Są opinie, że to skraca żywotność trybów siłownika, ale póki co osobiście tego nie zaobserwowałem.

Opublikowano

4D się chyba "zaciął"...

Widać ewidentnie dwoistość natury 4D. Dwu rzeczy na raz nie potrafi robić, ale jak mu się da narzędzia do pracy, to obie wykona solidnie. Dopóki nie było prawidłowych warunków dla pracy kotła (50 na powrocie) robił wszystko, by je stworzyć. Gdy tylko to osiągnął, skupił się na osiągnięciu temperatury zadanej za zaworem. Powoli, małymi krokami ale skutecznie. Daję głowę, że jak pompa CWU się załączy, to te 12 kW i mała objętość wodna kotła nie dadzą rady, by jednocześnie dźwigać dom. I znów 4D będzie musiał coś (dom) przystopować, by kocioł chronić. Czy nie o to chodzi w ochronie powrotu?

Widać też, że PID się uczy.

Opublikowano

wyskoczył mi wczoraj taki alarm STB z czym to związane JEST ?oraz mam taki problem dzis na moich oczach na chwilkę temp spalin na czujniku skoczyła do 500 stopni czy możliwe jest że czujnik jest uszkodzony lub wystąpił błąd w sofcie sterownika? w kotle paliło się normalnie

post-68802-0-99725500-1485588528_thumb.jpgpost-68802-0-10579600-1485588542_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

czy dołożenie bufora ok 150-200l dało by jakis plus mojej instalacji?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.