Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Kaloryferami I Całym Ogrzewaniem

Bur86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

mam problem, moje ogrzewanie nie funkcjonuje tak jak powinno, zacznę od początku.

Moje ogrzewanie to: piec zasypowy dalej pompa(IBO) na zasilaniu, na parterze 2 kaloryfery na piętro wyciągnięty pion na rozdzielacz( do podłogówki) 8 sekcyjny na kaloryfery. I tu problem, kaloryfery grzeją góra a dół letni i grzeją dziwnie bo czasami bardziej a czasami słabo dodam że instalatorzy założyli rozdzielacz z rotametrami na powrocie. Chciałbbym się dowiedzieć co jest przyczyną tak słabego grzania. dodam że kaloryfery na parterze grzeją bez zarzutu

Opublikowano

Masz ochronę powrotu? Jeśli nie to jaka jest temperatura powrotu? Jeśli jest wysoka, oznacza to, że duża ilość wody przepływa przez któryś grzejnik - musisz go przydławić na zaworze. Jeśli powrót jest chłodny to oznacza że woda przepływa w całym układzie powoli - może być np.: źle wykonana instalacja, przydławione przepływy zaworami, zatkany filtr przed pompą CO

Jeszcze jedno. Pompa chodzi cały czas czy jest sterownik? Jaka jest temp na kotle?

Opublikowano

temperatura wody obiegowej to 60 st. zastanawiam się czy nie jest to wina rotometrów na powrocie i nie dławią kaloryferów bo jeśli nimi pokręcę to kaloryfery zaczynają grzać dobrze a inne znów gorzej. jest sterownik wyłącza pompe poniżej 40 st. 

Opublikowano

Jaka jest temperatura powrotu? Jeśli nie masz termometru to oceń orientacyjnie dotykając ręką.

Opublikowano

sumarycznie na powrocie przy 60 na zasilaniu można trzymać rękę ale jest gorąco czyli szacuje jakieś 45 a na pojedyńczych kaloryferach to jedne są bardzo gorące a jedne ledwo letnie.

Opublikowano

A czy może coś zmienić wymiana rozdzielacza z rotametrami na zwykły z zaworkami pex, wtedy będę sobie ustawiał przepływy na kaloryferach , a tak to mam wrażenie że rotametry co chcile się zapychają bo po zakręceniu i odkręceniu kaloryfery kaloryfery zaczynają grzać bardziej

Opublikowano

Jesli to grzejniki typu V to kryzy robisz na wkladce termostatycznej. Regulowanie tego zaworami to taka ulomna wersja. Wrzuc zdjecia tej instalacji, bo tak z tekstu to ciezko ustrzelic, gdzie jest pies pogrzebany.

Opublikowano

post-71592-0-79623100-1484599394_thumb.jpg u góry powrót, na dole zasialnie

tak wygląda rozdzielacz. Z pieca jest rozprowadzenie na 2 kaloryfery i bojler na parterze i rozdzielacz na piętrze.

Opublikowano

Jeśli to rotametry powrotu, to 0 powinno być na dole. Upewnij się czy tak jest.

Skąd w ogóle pomysł na rotametry dla kaloryferów? Na grzejnikach masz termostaty? Jak są, to odkręć te przepływomierz na max albo zdemontuj i zaślep korkami.

Opublikowano

to był nieprzemyślany zakup z przed lat no i tego coś było trzeba było wykorzystać teraz na grzejnikach są termostaty i myślałem o zaślepieniu rotametrów, 

Opublikowano

I ta biedna jedna pompa pcha na wszystko tzn grzejniki zasobnik i ogrzewanie podłogowe?

A co ogranicza temp.na podłogówkę?

nic nie ogranicza podłogówki bo jej niema ten rozdzielacz jest na kaloryfery

Opublikowano

- zdemontuj rotametry i je zaślep;

- potrzebna regulacja hydrauliczna instalacji (szczególnie grzejniki na parterze), jeżeli masz zawory nz nastawą wstępną to nimi regulujesz, jeżeli nie to możesz spróbować ma zaworze powrotnym przydławić. Na czas próby możesz nawet calkiem zakręcić grzejniki na dole i zobacz czy na górze zacznie grzać. Jeżeli tak to 100% regulacja potrzebna

- jeżeli jedna pompa grzeje do tego wszystkiego CWU to na powrocie wężownicy też należy przydławić przepływ

Opublikowano

Tak patrzę na kolor wody w tych rotametrach to zachodzę w głowę czym napełniłeś układ? Albo na zdjęciu tak wyszło.

Opublikowano

No zbiornik cwu jest bardzo blisko pieca  i instalatorzy ogrzewania podłączyli go rurą fi 22 czyli ma tam najlżejszy przepływ ale fachowcy kazali mi przymykać zawór kulowy na zasilaniu ale jestem świadom że on za chwile się wytrze i będzie bezużyteczny i tu pytanie co zainstalować na tym powrocie żeby było skuteczne.

Woda ma taki kolor ponieważ został stary kocioł i był płukany ale taki kolor został, filtr przed pompą  kontrolowany i niema syfu z tego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.