Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Elektryczne... Czy To Się Może Udać ?

nordzik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

100 kWh x średnia cena energii elektrycznej taryfa G11 dla gospodarstw domowych w ENERGA http://www.cenapradu.strefa.pl/ 0,6 zł = 60 zł dziennie x 30 dni = 1800 zł.

Aby kosztowało to 15 zł na dobę to 1 kWh winna kosztować 0,15 zł. Miesięcznie wychodzi wtedy 450 zł. Pozostaje 15 zł na prąd dla pozostałych odbiorników w domu. Gdzie jest tak tani prąd ?

Matematyka nie kłamie.

w powietrzu

Opublikowano

zeszły sezon czerwiec/czerwiec zuzycie 14000kWh rachunek 4700zł przy 3kW fotoogniw
teraz jest 10,5kw foto rachunek roczny nie powinien przekroczyć 1500zł za cały rok
rachunek od czerwca do 15 grudnia niespełna 600zł

żeby nie było podsyłam wczorajsze zuzycie

post-4676-0-31993500-1483040522_thumb.png

Opublikowano

Ta a świstak siedzi i zawija sreberka ...

Opatentuj ten układ, może masz perpetuum mobile :D

a co w tym takiego dziwnego?

Sam bym sobie cos takiego zrobil gdybym mial odpowiednia wiedze i troszke czasu na to. A tak to jestem zmuszony podgladac gotowe rozwiazania, na ktore mnie obecnie nie stac - dzis patrzylem za pompa ciepla PW 8 kW ale nie dam 19 tys. zl za to mimo, ze technicznie to byloby bardzo rozsadne rozwiazanie dla mnie.

Opublikowano

zeszły sezon czerwiec/czerwiec zuzycie 14000kWh rachunek 4700zł przy 3kW fotoogniw

teraz jest 10,5kw foto rachunek roczny nie powinien przekroczyć 1500zł za cały rok

rachunek od czerwca do 15 grudnia niespełna 600zł

żeby nie było podsyłam wczorajsze zuzycie

Przeanalizuj teraz wszelkie nakłady finansowe jakie poczyniłeś na wszystkie te zabawki i kiedy to się zwróci.

To tak jak kupowanie auta z silnikiem diesla gdy jeździ się rocznie kilka tys km.

Zysk znikomy w stosunku do poniesionych kosztów.

Opublikowano

koszty energii dla tego domu 2010/2011/2012 srenio rocznie 15 tys zł z czego około 4500 na sam prąd taryfa G11  ,po zmianie na G12R teraz niespełna 5 tys z grzaniem i wszystkim co sie w domu świeci mruga gra i wogóle

to nie wiem czy ja nie umiem liczyć czy cos innego ?

przedewszytkim likwidacja kotła na wungiel ,odcięcie sie od gazu ,przejście na HG następnie z oszczędności przejście na foto po 3 latach taki efekt jednym słowem  juz zarabiam na ciekawsze rzeczy niż myślenie ile ton kupić opału lub  zastanawiać się czy starczy 10 tys na gaz

Opublikowano

W moim przypadku koszt ogrzewania rocznie domu 297 m2 nie przekracza kwoty 3,5 tyś zł włącznie z energią niezbędna do zasilania kotła i pomp. Poza sezonem prądu zużywam na kwotę około 200 zł (grzałka 9kW w zbiorniku CWU) + urządzenia w domu. W sezonie prądu zużywam na około 150 zł (100 urządzenia + 50 kotłownia).

Jak Twoje rozwiązanie zbliży się do tej kwoty to rozważę modernizację. Na dzień dzisiejszy jest to dla mnie nie opłacalne, ponieważ zyski nie pokryją kosztów wykonania. Mój kolega powiedziałby wprost, że współczynnik H/G* został wielokrotnie przekroczony.

* hobby/głupota

Opublikowano

Kolega automatyk inaczej patrzyłby na to jakby musiał kupić pompę ciepła za kwotę,

za jaką chciał mi sprzedać taką pompę.

A jak ma PC za darmo lub po kosztach to już się bardziej zaczyna opłacać.

Jak będę bawił się w PV to tylko bufor - mam 800l i grzała na tą PV.

Opublikowano

Ja pisałem o całej energi dla budynku wszytko co potrzebne było na rok

Opublikowano

Kolega automatyk inaczej patrzyłby na to jakby musiał kupić pompę ciepła za kwotę,

za jaką chciał mi sprzedać taką pompę.

A jak ma PC za darmo lub po kosztach to już się bardziej zaczyna opłacać.

Jak będę bawił się w PV to tylko bufor - mam 800l i grzała na tą PV.

Pompę zrobiłęm sobie sam pisałem wielokrotnie a że wyszło tak że działa tak samo jak orginał to bede w styczniu dokłądał jeszcze jedna wtedy zuzycie energi mi spadnie dzienne z 100 do około 60kWh na dobe

a z ciekawosci ele foto bedziesz montował ?

Opublikowano

to do sieci podłącz a nie w bufory u waz z pocałowanie reki chcą przyłączac nowych lepiej na tym wyjdziesz niz jakies bufory

Opublikowano

Widzisz tu jeszcze jest dylemat co z inwerterem  - jak mam ciągłe braki zasilania to przy on- gird będzie przerwa, a jak off- gird to żaden biznes.

Musi być ten najdroższy - hybrydowy.

U nas nikogo nie chcą przyłączać, trafo mamy o prawie 50% przeciążone. :D

Podobnie jak linię.

Opublikowano

no to wytwórcę przyłączą bo odciazasz sieć w tym momencie ,rozmawiałem z kilkoma ludzmi w waszych reh=jonach to z bananem na twarzy w ZE  chodza jak ktoś chce foto przyłączyć

Opublikowano

To ja jeszcze dorzucę to -> 

Opublikowano

Dziękuję wam wszystkim za tak ożywioną dyskusję, szczerze to nie spodziewałem się że otrzymam aż tyle interesujących odpowiedzi.

Wracając do pustaków to w projekcie była ceramika dlatego też o niej wspomniałem ale po grubszym rozpoznaniu tematu wybierzemy silke i tutaj chciałbym już zakończyć dyskusję na temat jaki pustak i co ma lepsze właściwości więc wróćmy do ogrzewania.

Ktoś mi zarzucał że podałem błędne dane odnośnie cen prądu ENEA w woj. Zachodniopomorskim dlatego zrobiłem zrzut taryfy G11 i G12 proszę sobie zerknąć gwarancja ceny  przez 3 lata .

ena.jpg

Skupmy się teraz na samym ogrzewaniu i wentylacji bo pomoże to pomóc w wyborze nie tylko mnie ale też innym osobą które czytają i obserwują ten wątek.

Można powiedzieć że już od około 4mcy szukam, pytam, analizuje i porównuje   jakie  powinno być to ogrzewanie, zaczynałem od gruntowej pompy ciepła, później ekogorszek, pellety ostatnio ogrzewanie matami - foliami - kablami grzewczymi  ostatecznie coraz bardziej jestem przekonany do Powietrznej pompy ciepła z wodnym poziomym ogrzewaniem parteru. Jest to o tyle dobre rozwiązanie dla osób planujących płytę fundamentową gdzie od razy pod wylewką będzie rozprowadzona cała instalacja ogrzewania wodnego.

Do ogrzania parteru mam 71m2   (bez garażu i kotłowni)

resize_860_860_1_f_bw.jpg

Doradźcie mi proszę jak taki schemat ogrzewania podłogowego i CWU  mógłby wyglądać powietrzną pompą ciepła , w domu tak jak pisałem będzie wentylacja mechaniczna z rekuperacją bez GWC  czy taka wentylacja może w jakiś sposób być połączona z PC ?

Czy powietrzna pompa ciepła powinna znajdować się tylko na zewnątrz budynku a nie mogłaby być np w  kotłowni (5m2) gdzie do tego pomieszczenia byłby doprowadzony nawiew z reku ?

Czy powietrzną pompę ciepła można połączyć z buforem załóżmy 800l tak aby ogrzewać wodę co CWU i CO np w nocnej taryfie ?

Dzięki wielkie za pomoc

post-71205-0-97411300-1483111312_thumb.jpg

Opublikowano

pompa musi byc na zewntrz bo na prawidłowa prace potrzebuje w granicach 4-10 tys m3 powietrza na godzinę to jest taki przeciag że 10m od pompy czujesz wiatr

u miejscowona moze być do 30m od budynku lub na dachu balkonie gdzie tylko chcesz

ogrzewanie podłogowe super na parterz egrzejniki i woda na zasobniku 300l lub 500l jesli chcesz aby tylko szło w taniej taryfie  i swiat

Opublikowano

Ktoś mi zarzucał że podałem błędne dane odnośnie cen prądu ENEA w woj. Zachodniopomorskim dlatego zrobiłem zrzut taryfy G11 i G12 proszę sobie zerknąć gwarancja ceny  przez 3 lata .

ena.jpg

To co podałeś to jest cena energi za 1kWh do tego trzeba doliczyć oplate sieciową i jakościową oraz inne opłaty.

Tu możesz  zobaczyć jak to jest w tauronie.

https://www.tauron.pl/Dom/Ceny-energii-i-taryfy/pozostale-produkty/Strony/taryfy-sprzedawcy.aspx

Pytalem czy masz już zezwolenie na budowę?

Opublikowano

To co podałeś to jest cena energi za 1kWh do tego trzeba doliczyć oplate sieciową i jakościową oraz inne opłaty.

Tu możesz  zobaczyć jak to jest w tauronie.

https://www.tauron.pl/Dom/Ceny-energii-i-taryfy/pozostale-produkty/Strony/taryfy-sprzedawcy.aspx

Pytalem czy masz już zezwolenie na budowę?

Dzwoniłem do przedstawiciela ENEA w Szczecina i jedyna dodatkowa opłata jaka jest przewidziana to opłata handlowa 9,69zł mc

Jesteśmy na etapie adaptacji projektu

Opublikowano

Śmiechłem kolego :), weź lepiej poszukaj w internetach jakie są składowe rachunku za prąd a w szczególności doczytaj dokładnie jaka jest różnica pomiędzy dystrybucją a sprzedażą energii elektrycznej :).

Lepiej do tego tematu podejdź poważnie bo później będzie bolało....

Ps. te opłaty handlowe to jakiś rak... czy podpisując obecnie umowę z PGE, Tauronem, RWE można kupić normalną umowę bez żadnych gwarancji i bez tych gównianych opłat handlowych, żarówek i innego łajna?

Opublikowano

Dzwoniłem do przedstawiciela ENEA w Szczecina i jedyna dodatkowa opłata jaka jest przewidziana to opłata handlowa 9,69zł mc

Jesteśmy na etapie adaptacji projektu

jakby nie liczyc to brutto dla drugiej taryfy to 32gr zakWh i 74gr w pierwzszej za kWh

przy całodobowym ociazeniu i drobnym strowniu aby wiecej energoi szło w taniej taryfie srednio mozna zejsc do 40gr za kWh  a przy pełnym rygorze do 35gr za kwh

Opublikowano

Według ostatniego rachunku  PGE taryfa G11

cena prądu 85,77zł    stawka 0,2350 zł/kWh

cena przesyłu 74,11zł  stawka 0,2186 zł/kWh

vaty i inne opłaty 63,31 zł

poz.Hermogenes

Opublikowano

Porównaj sobie sam, tu jest fajniejsza porównywarka niż URE.

Teraz już widzę że cena końcowa wychodzi w praktyce 50% więcej niż to co jest podane "ładnie" na ich stronie internetowej

Opublikowano

Kolego ty nic nie kumasz ,ta cena to jest cena sprzedawcy , ja mieszkając na południu kraju też mogę sobie kupić u tego sprzedawcy prąd , ale za przesył tego prądu musze płacić operatorowi sieci  to są te dodatkowe koszta..O tych kosztach sprzedawca cię nie informuje . 

U mnie w tauronie cena energii w G11 wynosi -0,3132zl. brutto , plus koszty dystrybucji,w moim przypadku 0.2402 zł kWh  brutto=0,5534 za kWh

plus opłaty stałe i abonamentowe.W  linku który  ci podałem możesz sprawdził jak te koszta sie kształtują w poszczególnych taryfach.

A swojego sprzedawcę spytaj ile cię będzie kosztować dystrybucja jednej kWh ,i ile inne opłaty  podejrzewam ze te koszta będą zbliżone, jak w tauronie.

ps, widzę że koledzy już ci to lepiej wytłumaczyli.

Opublikowano

Kolego ty nic nie kumasz ,ta cena to jest cena sprzedawcy , ja mieszkając na południu kraju też mogę sobie kupić u tego sprzedawcy prąd , ale za przesył tego prądu musze płacić operatorowi sieci  to są te dodatkowe koszta..O tych kosztach sprzedawca cię nie informuje . 

U mnie w tauronie cena energii w G11 wynosi -0,3132zl. brutto , plus koszty dystrybucji,w moim przypadku 0.2402 zł kWh  brutto=0,5534 za kWh

plus opłaty stałe i abonamentowe.W  linku który  ci podałem możesz sprawdził jak te koszta sie kształtują w poszczególnych taryfach.

A swojego sprzedawcę spytaj ile cię będzie kosztować dystrybucja jednej kWh ,i ile inne opłaty  podejrzewam ze te koszta będą zbliżone, jak w tauronie.

ps, widzę że koledzy już ci to lepiej wytłumaczyli.

Masz rację , dzięki za link do porównywarki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.