Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Podlogowe Problem - Dlugo Nagrzewa, Zimno W Domu

chrisg2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy ogrzewania podłogowego, od wielu tygodniu spać mi nie daje regulacja temperatury i ostawień pieca w raz z rozdzielaczem itp. porobiłem trochę zdjęć do wglądu, zęby było widać co mniej więcej posiadam, jak już nie raz coś mi się uda ostawić to połowa podłogi jest zimniejsza a druga połowa cieplejsza, jednak ostatnie sekcje podłogówki sa zimne.

Dom jest w systemie 50/50 czyli 5 sekcji podłogowych w sumie ok 60m2 oraz 6 grzejników (całość dwukrotnie odpowietrzana) w sumie 120m2 parter.

Poniżej moje uwagi oraz rzut poglądowy:

1. Podczas załączenia pompy podłogowej (Grunfoss Alpha 15-60 180) 3,5m3/h zawór zwrotny zawsze hałasuje - no coz taki jego urok..

2. Załączeniu pompy podłogowej powoduje iz powrót z kaloryferów jest cieplejszy niz zasilanie

3 i 4.zawor regulacyjny przepływu nie zmniejsza temperatury na podłogówce jedynie powoduje większy hałas na zaworze zwrotnym, jedynym sposobem regulacji temperatury jest zmniejszenie jej na piecu...

5.Ratometry w skrzynce od podlogowki zawsze sa na pozycji 0 niezależnie od skręconych sekcji.

6. Skręcenie grzejników do pozycji 3 na termostacie przy włączonej pompie podłogowej powoduje rezonans na wszystkich grzejnikach (symetryczne stukanie)

20161219_211131.jpg

20161219_211152.jpg

Ogólnie najlepszy efekt uzyskuje na skręconej podłogówce i wyłączonej pompie jedynie kaloryfery wtedy grzeja jednak max temp przy -5 na zewnątrz to 20c to ciut za zimno.

Dom jest nowy pierwszy sezon grzany, proszę informacje  gdzie jest popełniony błąd w sztuce...

Aha zużycie dobowe to ok 12m3 gazu...

Opublikowano

Kolejna błędnie wykonana mieszana  instalacja z kotłem gazowym. Błędnie umieszczona  pompa podłogówki, do zawór termostatyczny, a powinien być divicon do podłogówki, brak pompy na grzejniki , powinien być drugi divicon, brak  sprzęgła hydraulicznego, ten zawór zwrotny na powrocie też nie bardzo wiem do czego jest potrzebny. Poza tym tak zbudowaną instalacją nie da się sterować, i nigdy poprawnie działać nie będzie. Zmień instalatora (!!!!) bo ten nie ma zielonego pojęcia o budowie instalacji z kotłem gazowym. Zamiast kombinować wykorzystaj schemat i podzespoły jakie oferuje producent kotła. Kocioł powinien być sterowany pogodowo a sterownik z obsługą min dwóch obiegów grzewczych. To tyle albo aż tyle 

Opublikowano

O rany ! to już dzisiaj drugi taki "macher"

PS
W jaki sposób można wymienić ten zawór zwrotny?,

Cała instalacja zaprasowana na ścianie, bez cięcia nic się nie zrobi.

Opublikowano

Chyba naprawdę murarze i druciarze wzieli się za hydraulikę u mnie w okolicy to samo partactwo i rakietowe instalatorstwo, w sobotę byłem na szybkim serwisie u gościa gdzie miesiąc temu instalator zrobił kotłownię i CO, spaliła się pompka no i oczywiście kocioł Dworek MZN 16kW na 80m2 słabo ocieplanego starego domu drewnianego, grzejniki podłogówka i 140l CWU układ zamknięty wszystko na tym samym poziomie i klasyka z grawitacyjnym obejściem pompowym, dmuchawa na 100% czopuch przymknięty kisi się jak diabli itp, z zacisku pex kapie itp. Pompkę wymieniłem bo instalator tego powiedział że nie przyjedzie !!!. Pojawił się wczoraj *** właścicieli że przegrzali piec i że nie uzna gwarancji itp !!! Na to że w DTR kotła pisze że kocioł do układu otwartego powiedział że przecież już w tym roku ze 20 takich kotłowni postawił i jest wszystko OK więc niech się nie wpiepszają !!! Masakra Chamstwo i Ignorancja.

Opublikowano

Niestety "partacze" ciągle królują! Niestety na rynku jest cała masa  niedoszkolonych  i wszechwiedzących pseudo instalatorów, którzy brzydzą się czytaniem. Ale niestety to nie tylko ich wina, tu sporo złego robią inwestorzy którzy szukają przede wszystkim "taniego instalatora". zresztą co niektórzy tak się właśnie reklamują.  Jedyny pozytyw instalacji to ładnie poprowadzone rurociągi, fakt trzeba ciąć ale to powinien być problem tego co to fabrykował. Sprzęgło jest konieczne czyli praktycznie wszystko trzeba wyciąć ....i zbudować jeszcze raz. 

Opublikowano

A tak to wyglądało

Powinno się zrobić listę publiczną z wyszczególnieniem firm i instalatorów których unikać jak ognia może by to coś zmieniło.

post-38116-0-14718200-1482232455_thumb.jpg

post-38116-0-51501900-1482232517_thumb.jpg

post-38116-0-30888100-1482232531_thumb.jpg

post-38116-0-27975900-1482232546_thumb.jpg

post-38116-0-70861800-1482232557_thumb.jpg

post-38116-0-98446500-1482232567_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.