kuncfot Opublikowano 29 Listopada 2016 #1 Opublikowano 29 Listopada 2016 Witam, jestem nowy na forum i jak to bywa z problemem :mellow: Szukałem tematów z podłogówką i nic podobnego nie znalazłem, jako że jestem laik proszę o wyrozumiałość; Mam mieszacz podłogówki zasilany z bufora: Problem jest w tym, że temperatura na zasilaniu jest mniejsza od powrotu. Na zdjęciu zasilanie 28, powrót 30. Ok, może termometr jest popsuty, ale boli mnie, że nie mogę osiągnąć temperatury 40 stopni na zasilaniu. niby mogę więcej osiągnąć, jak pokręcę tym ( tym pokrętełkiem z wykałaczkami :) ) : ale jak za dużo dam ciepłej wody na podłogówkę, to kaloryfery robią się zimne. Instalacja wyrabiała się przez ostatnie dwa lata ( od budowy ) jednak chciał bym bezstresowo osiągać te 35st. na podłogówce ( bo bufor, bo kominek z płaszczem itp. no chciał bym a wg. mnie ewidentnie gdzieś coś zamula ) Proszę Was bardzo o rady, co jest do poprawy.
tomtomek Opublikowano 29 Listopada 2016 #2 Opublikowano 29 Listopada 2016 Nie jestem pewny, ale na górnej listwie jest zasilanie z kotła, ale powrót z podłogówki - dlatego temperatura jest niższa. Temperaturę powinieneś ustawiać zaworem, który jest na zasilaniu listwy - tylko głowicy z czujnikiem na kapilarze brakuje, a zawór kulowy powinien być otwarty. Jeśli grzejniki są zimne, gdy otworzysz więcej na podłogówkę, to myślę, że to wina zbyt słabej pompy z zdj. 2 - masz ustawioną na 3?
kuncfot Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor #3 Opublikowano 29 Listopada 2016 Do górnej listwy podłączone jest zasilanie z bufora, idzie tam 80 st. woda. Termometr na zasilaniu pokazuje 28 st. Powrót natomiast pokazuje więcej bo 30 st. Temperaturę powinieneś ustawiać zaworem, który jest na zasilaniu listwy - tylko głowicy z czujnikiem na kapilarze brakuje, Chodzi o ten gwint na wkręcenie takiej głowicy jak np. na kaloryferach? (ten gwint który jest jeszcze na rurze przed pompą podłogówki, po lewej od napisu zasilanie )? Ok czyli spróbować odkręcić zawór kulowy na 100% przydusić na "zaworem na zasilaniu listwy" ? Pompy obydwie są ustawione na najwyższy bieg.
tomtomek Opublikowano 29 Listopada 2016 #4 Opublikowano 29 Listopada 2016 Musisz mieć głowicę termostatyczną, która płynnie reguluje przepływ mierząc temperaturę wody zmieszanej (na zasilanie podłogówki). Narysowałem Ci jak to chyba działa i dlaczego górny termometr pokazuje niższą temperaturę. Zasilanie podłogówki powinieneś przepiąć tak jak zielona linia na rysunku. Woda krąży w obiegu podłogówki, a zwór "dopuszcza" tylko po trochę gorącej tak aby utrzymać odpowiednią temperaturę. Teraz z pompy pierwszej woda musi płynąć na grzejniki i podłogówkę, myślę, że na razie zmniejsz bieg pompy od podłogówki wtedy grzejniki też powinny grzać. Mogę się mylić co do działania i przełączenia pompy - nie jestem hydraulikiem ;), ale na podstawie zdjęć tak wnioskuję.
kuncfot Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor #5 Opublikowano 29 Listopada 2016 Dzięki, czyli mam jakieś pomysły na dziś do zrealizowania. Jak nie da rady samym pokrętłem przyduszanie na podłogówce, kupię kapilarę a jak to nie zda egzaminy, pytam czy przełączenie rury coś pomoże ;)
tomtomek Opublikowano 29 Listopada 2016 #6 Opublikowano 29 Listopada 2016 Przepięcie zasilania podłogówki przed pompę od grzejników spowoduje to ,że bez względu na ustawienie podłogówki grzejniki będą grzały - chyba, ze średnica rur okaże się zbyt mała ;), ale to byś musiał mieć dużo tych grzejników, bo chyba 1' masz. Podłogówka grzeje ciągle, czy wyłączasz?
DoradcaKAN Opublikowano 29 Listopada 2016 #7 Opublikowano 29 Listopada 2016 Opis "zasilanie" i "powrót" dotyczy wyłącznie podłączenia źródła ciepła do całego układu mieszającego z rozdzielaczem. Zasilanie podłogówki jest z dolnej belki zaś powrót z podłogówki jest do górnej belki. Moim zdaniem masz zmienione miejscami termometry. Aby zwiększyć temperaturę zasilania OP (dolny termometr) musisz zwiększyć przepływ z powrotem do kotła - zrobisz to odkręcając zawór znajdujący się bezpośrednio pod pompą. Oczywiście wszystko też zależy od tego jaką masz temp. na piecu. Takie układy mieszające powinny być stosowane w połączeniu z kotłami stałopalnymi, gdzie jest wyższa temp. zasilania. Aby z tego układu mieszającego uzyskać temp. zasilania OP na poziomie 40st. C musisz mu podać na zasilaniu temp. około 55st. C może trochę wyżej.
tomtomek Opublikowano 29 Listopada 2016 #8 Opublikowano 29 Listopada 2016 Oczywiście wszystko też zależy od tego jaką masz temp. na piecu. ... ... musisz mu podać na zasilaniu temp. około 55st. C może trochę wyżej. Post #3 - zasilanie z bufora 80*C
kuncfot Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor #9 Opublikowano 30 Listopada 2016 Pobawiłem sie wczoraj wieczorem i dziś, rezultat: - zawór kulowy odkręcony, skręcony zawór na mieszaczu - efekt ten sam gorące kaloryfery = podłogówka do 30st. - zawór kulowy odkręcony, odkręcony zawór na mieszaczu - podłogówka 40 st. - zakręciłem całkowicie też bypas na podłogówce ( obiegi mam otwarte na max cały czas) a zawór na powrocie z podłogówki do kotła jest otwarty na 3 obroty - znalazłem gdzieś na forum ten patent, ale jak to się spisze jeszcze pewny nie jestem. Po nie całej godzinie działania pompy bez poprawy. DoradcaKAN - oczywiście źle patrzyłem :) tudzież termometry pomylone, z tego co wyżej pisałem robię odwrotnie do Twojej rady? ten zawór pod pompą zamiast otworzyć to zdusiłem. Chyba był otwarty na max. będę kombinował. tomtomek - podłogówka grzeje z 4 godz rano i 5-6 godzin wieczorem ( jak się pali w kominku ), wczoraj od rana - przed kombinowaniem - chodziła cały dzień i finał był taki że udało się uzyskać marne 32 st. Z tego co udało mi się przypomnieć to hydraulik najpierw podłogówkę podpiął przed pompą ( widać na drugim zdjęciu taki "trójnik" ) i podłogówka nie miała siły ciągnąć z bufora.
marwol Opublikowano 30 Listopada 2016 #10 Opublikowano 30 Listopada 2016 Tu masz podobny schemat. Może to Ci rozjaśni zasade działania. I odkręć całkowicie/zdejmij białe "kapturki" No i kup termostat z kapilarą,bo aktualnie OP nie jest chronione przed wysoką temperaturą.
tomtomek Opublikowano 30 Listopada 2016 #11 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zmniejsz przepływy na pętlach podłogówki to temperatura powinna wzrosnąć. Inna sprawa, że skoro włączasz ją tylko na kilak godzin dziennie to nie ma się jak zagrzać i ustabilizować temperatury. Włącz, żeby chodziła ciągle to się temperatury poprawią. Ja tam nie widzę żadnego trójnika, to przed pompką na poziomej rurze to jest chyba sitko do czyszczenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.