Hadziajluk Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor #127 Opublikowano 2 Grudnia 2016 a czy zrobienie podlogowki samej w ukladzie zamknietytm ma sens
Hadziajluk Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor #129 Opublikowano 2 Grudnia 2016 zle sie wyrazilem czy wykonanie samej podlogowki w ukladzie zamknietym a grzejnikow i cwu w otwartym czy to jest niepotrzebne kombinowanie a spotkal sie ktos z kotlem winhager bio???
sambor Opublikowano 2 Grudnia 2016 #130 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Układ otwarty/ zamknięty to problemy i zbędne koszty- albo tak, albo tak Jak cię stać na Windhagera to zamów sobie projekt inst i przestań głowę zawracać Kiedyś widziałem BioWin1 - poprzedni model tej firmy - to był "kosmos" za ponad 8500€ - polecam
Hadziajluk Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor #132 Opublikowano 3 Grudnia 2016 popatrzylem na cene i masakra myslalem ze zlotych kolego bez nerwow napewno tyle kasy za piec nie dam maks do 15000 o ile warto choc widze ze mozna taniej kupic
Hadziajluk Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor #133 Opublikowano 3 Grudnia 2016 znalazlem dzis cos takiego do kotla lazzar fire jak to rozumiec ?
Gość Digitrax Opublikowano 3 Grudnia 2016 #134 Opublikowano 3 Grudnia 2016 To nic innego jak TZM na powrocie kotła + sprzęgło + zawory obniżające temp. na obiegi. Zbędnie tam zainstalowali zawory 4D. Przerost formy nad treścią. Wystarczą 3D.
Hadziajluk Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor #135 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Zastanawiam się jeszcze nad buforem może by się udało wykombinować miejsce tylko czy warto? Czytam te fora i zdania są podzielone
sambor Opublikowano 3 Grudnia 2016 #136 Opublikowano 3 Grudnia 2016 To poczytaj tak do wiosny, wtedy już nic nie potrzeba do grzania
Hadziajluk Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor #138 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Ty sambor masz? Pytam czy warto cześć ogrzewania zrobione na wiosnę resztę wprowadzam się dopiero w przyszłym roku jak dobre pójdzie wiec na razie zbieram dane techniczne Mam jeszcze w projekcie kominek tylko nie wiem jak by to było. Miałem nie robić ale jak by się dało to może się skuszę Przepraszam jeżeli kogoś urazilwem swoją niewiedza
sambor Opublikowano 3 Grudnia 2016 #139 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Już ci pisałem, że bufor mam dlatego, że kocioł mam 2x za duży. Kocioł na pellet przy buforze to podobnie jak przy paleniu drewnem chodzi na 1 nastawie, wtedy możesz ustawić optymalne spalanie i tego się trzymać. Czyli możesz zoptymalizować spalanie, nie zależnie od zapotrzebowania domu na ciepło. A odbiór tego ciepła jest też zoptymalizowany przez sterownik grzania domu - mogą to być dwa osobne sterowniki -jeden pilnuje aby woda miała odpowiednią temp w buforze a drugi niezależnie od tego pierwszego steruje pobieraniem ciepła z bufora. Można to oczywiście zrobić na 1 sterowniku.
Hadziajluk Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor #140 Opublikowano 3 Grudnia 2016 czyli mozna np kupic kociol 18 albo 20 kw na pelet i zalaczyc bufor a sterownik z pieca to obsluzy czy musi byc osobne sterowanie
sambor Opublikowano 3 Grudnia 2016 #141 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Najlepiej jest jak sterownik kotła wszystko obsłuży, ale czasem te prostsze nie mają takiej funkcjonalności
hajtaler428 Opublikowano 4 Grudnia 2016 #142 Opublikowano 4 Grudnia 2016 czyli mozna np kupic kociol 18 albo 20 kw na pelet i zalaczyc bufor Tylko po co świadomie kupować przewymiarowany kocioł? Żeby wydać kasę na bufor? Chyba że nie masz co z kasą robić...
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2016 #143 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Czasem świadomie wstawia się bufor np pod kątem współpracy z kotłem na drewno lub kominkiem. U mnie była sytuacja odwrotna - na początku był nabyty okazyjnie palnik wokół którego zbudowano resztę kotłowni :)
hajtaler428 Opublikowano 4 Grudnia 2016 #144 Opublikowano 4 Grudnia 2016 No tak tylko autor nic nie pisał chyba o dodatkowym źródle a chyba ma do tego kotłownię 9m2 to może i bufor się zmieści ale wymagany warunek kubatury kotłowni do mocy kotła to nie będzie zachowany. Główny problem w tym że autor sam nie wie czego chce - zaczął dobrze bo sam zaproponował dwa dobre schematy. Teraz temat ma 8 stron i nadal nic nie wiadomo
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2016 #145 Opublikowano 4 Grudnia 2016 wymagany warunek kubatury kotłowni do mocy kotła to nie będzie zachowany. Dla pomieszczenia technicznego jakim jest kotłownia nie ma warunku minimalnej kubatury pomieszczenia. Wyjątkiem są kotły na gaz z zamkniętą komorą spalania - 6,5m3 Ograniczenia kubaturowe są dla pomieszczeń niemieszkalnych. Patrz post 1 w temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19876-kot%C5%82ownia-na-paliwo-sta%C5%82e-wymagania-i-mity/
Hadziajluk Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor #146 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Dzięki wam wiem już więcej jak na początku. A o bufor pytam bo mam w projekcie kominek z którego zrezygnowałem. Dlatego pytam bo jak jest to ekonomicznie uzasadnione to może bym docelowo wykonał ? Jak nie to schematy juz mam i wiem co chcę teraz tylko wykonać
automatyk Opublikowano 4 Grudnia 2016 #147 Opublikowano 4 Grudnia 2016 tu masz najprostrza instalacje palnik modulowany 3-16kW zaw 4d pogodowka i na grzejniki dzis idzie 41st plus druga pompa za zasobnik ciepłej wody
Hadziajluk Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor #148 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Oki ale mnie chodzi o kominek z płaszczem wodnym
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2016 #149 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Szukasz następnego problemu. Po co ci kominek z PW?
Hadziajluk Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor #150 Opublikowano 5 Grudnia 2016 I jest odpowiedź czyli nie warto rozumiem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.