Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Z Kotłem Na Pelet, Jak To Poprawnie Pospinac

Hadziajluk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a czy zrobienie podlogowki samej w ukladzie zamknietytm ma sens

Opublikowano

zle sie wyrazilem czy wykonanie samej podlogowki w ukladzie zamknietym a grzejnikow i cwu w otwartym czy to jest niepotrzebne kombinowanie

a spotkal sie ktos z kotlem winhager bio???

Opublikowano

Układ otwarty/ zamknięty to problemy i zbędne koszty- albo tak, albo tak

Jak cię stać na Windhagera to zamów sobie projekt inst i przestań głowę zawracać

Kiedyś widziałem BioWin1 - poprzedni model tej firmy - to był "kosmos" za ponad 8500€ - polecam 

Opublikowano

o kurde ile????/

Opublikowano

popatrzylem na cene i masakra myslalem ze zlotych

kolego bez nerwow napewno tyle kasy za piec nie dam maks do 15000 o ile warto choc widze ze mozna taniej kupic 

Opublikowano

znalazlem dzis cos takiego do kotla lazzar fire 

jak to rozumiec ?

schemat3_84.jpg

Gość Digitrax
Opublikowano

To nic innego jak TZM na powrocie kotła + sprzęgło + zawory obniżające temp. na obiegi. Zbędnie tam zainstalowali zawory 4D. Przerost formy nad treścią. Wystarczą 3D.

Opublikowano

Zastanawiam się jeszcze nad buforem może by się udało wykombinować miejsce tylko czy warto? Czytam te fora i zdania są podzielone

Opublikowano

Ty sambor masz?

Opublikowano

Ty sambor masz? Pytam czy warto

cześć ogrzewania zrobione na wiosnę resztę wprowadzam się dopiero w przyszłym roku jak dobre pójdzie wiec na razie zbieram dane techniczne

Mam jeszcze w projekcie kominek tylko nie wiem jak by to było. Miałem nie robić ale jak by się dało to może się skuszę

Przepraszam jeżeli kogoś urazilwem swoją niewiedza

Opublikowano

Już ci pisałem, że bufor mam dlatego, że kocioł mam 2x za duży.

Kocioł na pellet przy buforze to podobnie jak przy paleniu drewnem chodzi na 1 nastawie, wtedy możesz ustawić optymalne spalanie i tego się trzymać.

Czyli możesz zoptymalizować spalanie, nie zależnie od zapotrzebowania domu na ciepło.

A odbiór tego ciepła jest też zoptymalizowany przez sterownik grzania domu - mogą to być dwa osobne sterowniki -jeden pilnuje aby woda miała odpowiednią temp w buforze a drugi niezależnie od tego pierwszego steruje pobieraniem ciepła z bufora.

Można to oczywiście zrobić na 1 sterowniku.

Opublikowano

czyli mozna np kupic kociol 18 albo 20 kw na pelet i zalaczyc bufor a sterownik z pieca to obsluzy czy musi byc osobne sterowanie

Opublikowano

czyli mozna np kupic kociol 18 albo 20 kw na pelet i zalaczyc bufor

Tylko po co świadomie kupować przewymiarowany kocioł? Żeby wydać kasę na bufor? Chyba że nie masz co z kasą robić...

Opublikowano

Czasem świadomie wstawia się bufor np pod kątem współpracy z kotłem na drewno lub kominkiem.

U mnie była sytuacja odwrotna - na początku był nabyty okazyjnie palnik wokół którego zbudowano resztę kotłowni  :)

Opublikowano

No tak tylko autor nic nie pisał chyba o dodatkowym źródle a chyba ma do tego kotłownię 9m2 to może i bufor się zmieści ale wymagany warunek kubatury kotłowni do mocy kotła to nie będzie zachowany.

Główny problem w tym że autor sam nie wie czego chce - zaczął dobrze bo sam zaproponował dwa dobre schematy.

Teraz temat ma 8 stron i nadal nic nie wiadomo

Opublikowano

wymagany warunek kubatury kotłowni do mocy kotła to nie będzie zachowany.

Dla pomieszczenia technicznego jakim jest kotłownia nie ma warunku minimalnej kubatury pomieszczenia.

Wyjątkiem są kotły na gaz z zamkniętą komorą spalania - 6,5m3

Ograniczenia kubaturowe są dla pomieszczeń niemieszkalnych.

Patrz post 1 w temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19876-kot%C5%82ownia-na-paliwo-sta%C5%82e-wymagania-i-mity/

Opublikowano

Dzięki wam wiem już więcej jak na początku. A o bufor pytam bo mam w projekcie kominek z którego zrezygnowałem. Dlatego pytam bo jak jest to ekonomicznie uzasadnione to może bym docelowo wykonał ? Jak nie to schematy juz mam i wiem co chcę teraz tylko wykonać

Opublikowano

post-4676-0-62543400-1480875950_thumb.jpg tu masz najprostrza instalacje palnik modulowany 3-16kW zaw 4d pogodowka i na grzejniki dzis idzie 41st plus druga pompa za zasobnik ciepłej wody

Opublikowano

Oki ale mnie chodzi o kominek z płaszczem wodnym

Opublikowano

I jest odpowiedź czyli nie warto rozumiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.