Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bypass Zaworu 4 - Czterodrogowego

huhra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.
męczarni z nowym kotłem ciąg dalszy...
nowy kocioł, miało być ciepło i ekonomicznie...... wyszło ja zwykle - nie dogrzewa powrotu

zawór 4D - 5/4"
A - zasilanie z kotła (hydraulik zrobił 1" - kocioł trzymał wysokie temp, które dało się jedynie zbyć 3biegiem na pompie i 4D otwarty na full na instalacje, powrót mimo wysokich temp. nie był dogrzany)
przerobiłem na 6/4" jest lepiej ale mimo kręcenia 4D nie dogrzewa kotła
B - zasilanie na instalacje 1"
C - powrót z instalacji 5/4"
D - powrót do kotła 5/4"
króćce w kotle 6/4"
grawitacja i zawór różnicowy 2"

przykład (odczyty z termometrów): kocioł 80, zasilanie na pompie 75, powrót 30
tylko nie piszcie o ustawieniach zaworu 4D bo już to przerobiłem na wszystkie sposoby
od 10 do 7 - temp. powrotu się nie zmienia, temp. zasilania grzejników mogę zmniejszyć (różnicę temp. tak jakby trzymał w kotle)
od 6 do 4 - odcina zawór 4D wszystkie rury stygną
od 3 do 0 - powrót grzeje, zasilanie odcięte

czy koncepcja dorobienia bypassu do powrotu z instalacji ma sens i będzie działać, po drodze zawór kulowy lub grzybkowy i w celu regulacji ilości wody "dogrzewającej" (szukałem jakiejś automatyki ale te co są to cena zaporowa) a to ma być trochę po kosztach

1. post-40045-0-82840300-1479207409_thumb.jpg 2. post-40045-0-75059900-1479207410_thumb.jpg 3. post-40045-0-34498600-1479207410_thumb.jpg

Opublikowano

Zachodzę w głowę co autor chciał uzyskać skoro działa tu grawitacja i to ona ci w bardzo dużym stopniu wychładza powrót.

Z pieca idzie wprost na zawór różnicowy, a przed nim podbierane jest na zawór 4D. Już więcej byś zyskał stosując pompę kotłową. Czyli z tego podbierania na pompę a z niej na powrót do pieca.

Opublikowano

Zainteresowałem się tematem, bo też mam "zimny" powrót.

Też mam zawór 4D tylko zainstalowany trochę niżej od kolegi (niska piwnica). Odległość między zaworem 4D a powrotem to jakieś 65cm. Przy 55'C zasilania 30-35'C na powrocie. Za zaworem 4D na grzejniki idzie 38'C. Zawór pracuje na siłowniku średnio w granicach 4-ki czyli więcej powinno ciepła wracać do powrotu a nie wraca. Sadzy mam bardzo dużo i to mnie najbardziej martwi.

Dzisiaj wpadłem na pomysł, żeby utrzymać wyższą temperaturę na powrocie bez dodatkowych kosztów. Wykorzystałem pompę CWU do wymuszenia cyrkulacji. Kocioł na 50'C i ganiam wodę bez przerwy przez stojący bojler 220L. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano

Zawór 4D to złe rozwiązanie.Też się wpusciłem w ten kanał.Zamontowałem go pierwszy i ostatni raz)(za późno trafiłem na to forum :angry: )

Co drugi post to problemy z 4D.Sor nie doczytałem że zasilanie z kotła zostało przerobione)

ale oczywiście podtrzymuje "po drugie"z postu #5)

Opublikowano

Mam 4d już kilka sezonów i bardzo sobie chwalę.Ale sam zawór to niewiele,reszta zależy od dobrego sterownika,ja mam pogodówkę Sieger S55A.No i oczywiście pompa małego obiegu/kotłowa/,bez niej 4d nie spełnia swojej roli w 100%.

mybox,jak najbardziej dobre rozwiązanie,u mnie też obieg grzania cwu chodzi wspólnie z kotłowym,przy 50 na piecu powrót powyżej 48

Opublikowano

Zawór grawitacyjny powinien być za zaworem 4D. Też będę taki montować i na wszystkich schematach zawór grawitacyjny  i pompa jest za zaworem 4d. Zobacz sobie schemat w DTR kotła MPM DS

Opublikowano

schemat podłączenia zaworu 4D 

Opublikowano

Romano "olej" ten zawór 4D bo inaczej dołączysz do osób, które tu wracają z problemami w jego funkcjonowaniu. Są lepsze sposoby regulacji temp. obiegu CO i zapewnienia wysokiej temperatury powrotu kotła.

Opublikowano

Digitrax możesz podsunąć jakiś pomysł. Wcześniej myślałem o zaworze 3D ATV ale mi go odradzili.

Opublikowano

Prawdopodobnie źle ustawiona głowica zaworu

raczej dobrze ustawiona

post-40045-0-85221700-1479245051_thumb.jpg

Zachodzę w głowę co autor chciał uzyskać skoro działa tu grawitacja i to ona ci w bardzo dużym stopniu wychładza powrót.

Z pieca idzie wprost na zawór różnicowy, a przed nim podbierane jest na zawór 4D. Już więcej byś zyskał stosując pompę kotłową. Czyli z tego podbierania na pompę a z niej na powrót do pieca.

w czasie pracy pompy, działa grawitacja? co kryje się pod hasłem pompa kotłowa? przecież jest pompa

Tu wszystko psuje zawór różnicowy.

Po kiego grzyba on?

z tego powodu że występuje w dtr kotła i zaleca go producent, pozatym instalacja jest jeszcze z czasów kiedy nie montowano pomp i wszystko śmigało na grawitacji. teraz też chodzi, ale grawitacją grzejniki są różnej temperatury

Zawór grawitacyjny powinien być za zaworem 4D. Też będę taki montować i na wszystkich schematach zawór grawitacyjny  i pompa jest za zaworem 4d. Zobacz sobie schemat w DTR kotła MPM DS

Mój kocioł Defro Optima 30Kw i w moim dtr jest inaczej

DTR DEFRO post-40045-0-08936500-1479245517_thumb.jpg

DTR MPM DS post-40045-0-26952900-1479245522_thumb.jpg

Romano "olej" ten zawór 4D bo inaczej dołączysz do osób, które tu wracają z problemami w jego funkcjonowaniu. Są lepsze sposoby regulacji temp. obiegu CO i zapewnienia wysokiej temperatury powrotu kotła.

jeśli są takie sposoby, proszę o przedstawienie

co w sytuacji gdy wymogiem utrzymania okresu gwarancyjnego jest montaż zaworu 4D narzucony przez producenta?

Opublikowano

Po drugie instalacja nie spełnia norm bezpieczeństwa

A jak powinny być prawidłowo zainstalowane zabezpieczenia?

Kocioł nie posiada dodatkowego wyjścia na zawór bezpieczeństwa

W DTR Derfo (producenta) na schemacie wogóle nie ma zaworu bezpieczeństwa

Instalacja jest z naczyniem otwartym

Opublikowano

Producenci w swoich DTR piszą bzdury jakoby zawór 4D jest idealnym rozwiązaniem. Te ich dyrdymalstwa podważy każdy biegły gdyby odmówili uwzględnienia gwarancji. Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem jest montaż pompy kotłowej (wystarczy 25/40) łączącej bezpośrednio wyjście kotła z jego powrotem. Powrót zawsze dogrzany będzie bez względu na obciążenie kotła przez instalację.

Opublikowano

Większość problemów z 4D to brak zrozumienia jak on działa, po drugie wystarczy sensownie palić w kotle i żaden 4D nie jest potrzebny a wy zamiast o temperaturę na grzejnikach i swój komfort martwicie się o temperaturę jakiegoś powrotu

Opublikowano

Ja się martwię o temperaturę powrotu, bo na nią zwalam ilość sadzy w piecu.

Opublikowano

Producenci w swoich DTR piszą bzdury jakoby zawór 4D jest idealnym rozwiązaniem. Te ich dyrdymalstwa podważy każdy biegły gdyby odmówili uwzględnienia gwarancji. Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem jest montaż pompy kotłowej (wystarczy 25/40) łączącej bezpośrednio wyjście kotła z jego powrotem. Powrót zawsze dogrzany będzie bez względu na obciążenie kotła przez instalację.

teoretycznie tak, ale kopać się z koniem w pozwach cywilnych, czy przeciętnego obywatela na to stać?

czy ta pompa kotłowa na powrocie byłaby jedyną w instalacji czy na zasilaniu powinna być druga?

Większość problemów z 4D to brak zrozumienia jak on działa, po drugie wystarczy sensownie palić w kotle i żaden 4D nie jest potrzebny a wy zamiast o temperaturę na grzejnikach i swój komfort martwicie się o temperaturę jakiegoś powrotu

sensownie palić tzn? 95stopni?

ja się martwię, bo niedogrzewa kotła i zbiera się dużo syfu, smoły i sadzy

Opublikowano

raczej dobrze ustawiona

attachicon.gifzawor_4D_1..jpg

w czasie pracy pompy, działa grawitacja? co kryje się pod hasłem pompa kotłowa? przecież jest pompa

z tego powodu że występuje w dtr kotła i zaleca go producent, pozatym instalacja jest jeszcze z czasów kiedy nie montowano pomp i wszystko śmigało na grawitacji. teraz też chodzi, ale grawitacją grzejniki są różnej temperatury

DTR DEFRO attachicon.gifdtr_defro.jpg

DTR MPM DS attachicon.gifdtr_mpm_ds.jpg

co w sytuacji gdy wymogiem utrzymania okresu gwarancyjnego jest montaż zaworu 4D narzucony przez producenta?

W Twoim DTR jest dodatkowo pompa na powrocie i zawór termostatyczny (pewnie ATV) przed nią a do zaworu 3D jest podłączone zasilanie bezpośrednio z kotła. Myślę że to robi wielką różnicę. Zawór 4D na Twoim schemacie ma prawdopodobnie tylko za zadanie regulować temperaturę która idzie na grzejniki a temperaturę powrotu zabezpiecza zawór 3D (ATV). Trochę skomplikowany ten schemat z twojego DTR. Podłącz to tak jak w DTR z MPM czyli przełóż zawór grawitacyjny za zawór 4D i myślę że będzie OK.

Opublikowano

raczej dobrze ustawiona

attachicon.gifzawor_4D_1..jpg

DTR DEFRO attachicon.gifdtr_defro.jpg

DTR MPM DS attachicon.gifdtr_mpm_ds.jpg

W Twoim DTR jest dodatkowo pompa na powrocie i zawór termostatyczny (pewnie ATV) przed nią a do zaworu 3D jest podłączone zasilanie bezpośrednio z kotła. Myślę że to robi wielką różnicę. Zawór 4D na Twoim schemacie ma prawdopodobnie tylko za zadanie regulować temperaturę która idzie na grzejniki a temperaturę powrotu zabezpiecza zawór 3D (ATV). Trochę skomplikowany ten schemat z twojego DTR. Podłącz to tak jak w DTR z MPM czyli przełóż zawór grawitacyjny za zawór 4D i myślę że będzie OK.

Opublikowano

Nie będzie ok. Ale dobra to Wasze kotlownie/instalacje, wasze pieniądze, więc jak to mówił Jurek Owsiak "róbta co chceta" i do poczytania w następnym sezonie lub może jeszcze i w tym w temacie pt "pomocy 4D nie działa" lub coś w tym stylu B)

Opublikowano

Kolego jak juz powołujesz się na DTR-kę to przynajmniej ją przeczytaj.Podaj w którym miejscu jest napisane że obowiązkowo musisz montować zawór,4D .O tym jak możesz  zabezpieczać temperaturę powrotu kotła pisze na stronie 13 DTR-KI.Tam zawór 4D jest wymieniony na ostatnim miejscu.

Defro Optima + Optima Komfort io.pdf

Opublikowano

A jak powinny być prawidłowo zainstalowane zabezpieczenia?

Kocioł nie posiada dodatkowego wyjścia na zawór bezpieczeństwa

W DTR Derfo (producenta) na schemacie wogóle nie ma zaworu bezpieczeństwa

Instalacja jest z naczyniem otwartym

Na rurze bezpieczeństwa do naczynia otwartego nie powinno być żadnej armatury a u Ciebie jest zamontowany zawór różnicowy.

Hm... 30kW to chyba jakaś rezydencja typu Biały Dom ;) albo nawet mały domek ale bez okien)

Opublikowano

Mam 4d już kilka sezonów i bardzo sobie chwalę.Ale sam zawór to niewiele,reszta zależy od dobrego sterownika,ja mam pogodówkę Sieger S55A.No i oczywiście pompa małego obiegu/kotłowa/,bez niej 4d nie spełnia swojej roli w 100%.

mybox,jak najbardziej dobre rozwiązanie,u mnie też obieg grzania cwu chodzi wspólnie z kotłowym,przy 50 na piecu powrót powyżej 48

Jeszcze z pompą kotłową to OK(o ile takową obsługuje sterownik kotła, na moje pytanie zadane na forum czy taka pompa może być sterowana przez niezależny termostat póki co nikt mi nie odpowiedział :( ) ale przecież mozna to zrobić sporo taniej i skuteczniej od zaw.4D+pompa )

Opublikowano

Pompą kotłową może sterować niezależny termostat przylgowy jeśli sterownik jej nie obsługuje. A w tym schemacie autora z układem otwartym to ochrona powrotu jest za pomocą zaworu 3d stalotemperaturowego 55st a ten zawór 4d to niw wiadomo po co tam jest tym bardziej że są głowice na grzejnikach

P.S. Z tego co widać na zdjęciach to grawitacja i tak Ci teraz nie działa bo powrót z CO idzie od sól kotła do góry do zaworu 4d. Jeżeli miałoby to działać to musiałbyś śpiąc powrót CO z powrotem kotła na wysokości wejścia i tam ręczny zawór otwierany do pracy na grawitacji. W,takim układzie jak teraz zawór różnicowy jest bezużyteczny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.