Gość vmilo Opublikowano 10 Grudnia 2016 #176 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Tak wygląda na ostatnim linku... Nie wiem jak się tam dopatrzyłeś tego czegoś, możesz jaśniej ? Tam jest kocioł ogólnie kiepski, ale pracuje trybem ciągłym. Aby utrzymać ładną CO, musi ciut więcej machać mocą, temu spaliny tak wyrysowane.
MIQ Opublikowano 10 Grudnia 2016 #177 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Gdy przyjrzysz się każdemu z "zębów" na spalinach, widzisz trzy "poziomy" temp spalin? Dopiero większy rozbiór ciepła około 11.45 (CWU?) spowodował utrzymanie dłużej tego trzeciego poziomu temp spalin
Gość vmilo Opublikowano 10 Grudnia 2016 #178 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Aaa... spoko, ster podbijał moc. A gdzie dopalanie zobaczyłeś ? Rozruch i dopalanie uruchamia się wyłącznie, gdy kocioł rusza/zatrzymuje się.
MIQ Opublikowano 10 Grudnia 2016 #179 Opublikowano 10 Grudnia 2016 A gdzieś tam było, po prostu inny trend spadku temp spalin. Mówisz, że musi mocą machać.. Wygląda, jakby się odstawiał.
Gość vmilo Opublikowano 10 Grudnia 2016 #180 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Zwróć uwagę na temp CO. Gdyby się odstawiał, wyglądałaby całkiem inaczej. Ster ma za zadanie utrzymać temp CO - u jednych mniej musi się wysilać, u innych więcej. Zależy od kotła, opału itd.
MIQ Opublikowano 10 Grudnia 2016 #181 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Tu można polemizować, bo nie wiemy dokładnie, jaką temp widzi czujnik sterownika prowadzącego kocioł [na załączonych przeze mnie obrazku zjazd spalin jest na górce temp wody], bo jest w innym miejscu kotła. Chyba, że wchodzi w tych momentach w coś w rodzaju "tła", stan utrzymania "świeczki" na palniku, "mikromoc".
Gość vmilo Opublikowano 11 Grudnia 2016 #182 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Polemizować ? Chcesz powiedzieć, że nie wiem jak działa ster który stworzyłem ? :rolleyes: Zdradzę Ci troszkę... nie żadnego tła, świeczek, etc. Jest moc minimalna i maksymalna, a najważniejszym składnikiem jest operator B)
MIQ Opublikowano 11 Grudnia 2016 #183 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Skoro tak to powiedz, dlaczego temp spalin leci co raz na łeb na szyję.
Gość vmilo Opublikowano 11 Grudnia 2016 #184 Opublikowano 11 Grudnia 2016 To tak jak w aucie, można hamować łagodnie lub gwałtownie. Tu operator mocno na hamulec naciska. https://esterownik.pl/device/12555 Tu masz mój, rozruch i dopalanie działa... wyraźnie widać kiedy się odstawił.
MIQ Opublikowano 11 Grudnia 2016 #185 Opublikowano 11 Grudnia 2016 W przypadku kotła przyspieszanie to grzanie a hamowanie to niegrzanie czyli odstawka.
energotop Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor #186 Opublikowano 11 Grudnia 2016 A hamowaniem nie może być zmniejszenie mocy w odpowiednim momencie? Czy w aucie zawsze trzeba hamować hamulcem? Kiedy mniej spalisz? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 11 Grudnia 2016 #187 Opublikowano 11 Grudnia 2016 W przypadku kotła przyspieszanie to grzanie a hamowanie to niegrzanie czyli odstawka. Ręczę Ci, że tamten kocioł się nie odstawia. Potrafisz analizować wykres spalin, to z wykresem CO też sobie poradź.
MIQ Opublikowano 11 Grudnia 2016 #188 Opublikowano 11 Grudnia 2016 A hamowaniem nie może być zmniejszenie mocy w odpowiednim momencie? Czy w aucie zawsze trzeba hamować hamulcem? Kiedy mniej spalisz? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Zmierzam do tego, że analogia do auta jest chybiona. "Tu operator mocno na hamulec naciska" dla Ciebie znaczy to "zdejmuje nogę z gazu" ?
Gość vmilo Opublikowano 11 Grudnia 2016 #189 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zwalnia ostro, ale nie zatrzymuje, potem gwałtownie przyspiesza - analogia jak najbardziej trafiona. Nie mnie oceniać czy to ekonomiczna "jazda". Popali.. sam się przekona.
MIQ Opublikowano 11 Grudnia 2016 #190 Opublikowano 11 Grudnia 2016 On nie przyspiesza. On dodaje gazu. A to różnica. * Czyli pracuje z na przemian z mocą dużą i małą... Gdzieś już to było. * W kwestii motoryzacji kotłów :) Czy jesteś w stanie obserwując prędkościomierz stwierdzić, czy wciskam gaz czy nie? A może z górki lecę na hamulcu względnie retarderze? A gdybym dodatkowo udostępnił Ci sygnał reprezentujący ilość spalin wydobywających się z rury wydechowej...?
energotop Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor #191 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Jeśli by pracował start/stop też byś napisał że gdzieś było ;). To że prowadzi kocioł ciągle nie jest żadną nowością, tak samo jakby się odstawiał. Prawda? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 11 Grudnia 2016 #192 Opublikowano 11 Grudnia 2016 On nie przyspiesza. On dodaje gazu. A to różnica. * Czyli pracuje z na przemian z mocą dużą i małą... Gdzieś już to było. * W kwestii motoryzacji kotłów :) Czy jesteś w stanie obserwując prędkościomierz stwierdzić, czy wciskam gaz czy nie? A może z górki lecę na hamulcu względnie retarderze? A gdybym dodatkowo udostępnił Ci sygnał reprezentujący ilość spalin wydobywających się z rury wydechowej...? Od operatora zależy z jaką mocą poleci w górę, jeśli koniecznie chce mieć prawie proste CO, to cóż... może tak mieć. Gdy ruszy zdalne sterowanie, to jednym kliknięciem zmieniam dynamikę kotła, i wymaluje mu ładną sinusoidę, ale CO nie będzie tak ściśle przylegać do zadanej. Z tą motoryzacją już nie przesadzaj, wyciągasz zbyt daleko idące wnioski. Skoro taka analogia nie pasuje, to nie wiem jakiego użyć przykładu, żeby to było bardziej jasne. Obecnie jesteś na etapie: wiem lepiej, a ktoś próbuje mi wciskać kit. Wolno Ci B)
MIQ Opublikowano 11 Grudnia 2016 #193 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Jeśli by pracował start/stop też byś napisał że gdzieś było ;). To że prowadzi kocioł ciągle nie jest żadną nowością, tak samo jakby się odstawiał. Prawda? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Przecież miało być nowe / inne ;)
Gość vmilo Opublikowano 11 Grudnia 2016 #194 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Jest nowe/inne. Piec zamiast spalać produkuje węgiel. Poza tym, krawaty wiąże i usuwa ciąże :]
MIQ Opublikowano 11 Grudnia 2016 #195 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Od operatora zależy z jaką mocą poleci w górę, jeśli koniecznie chce mieć prawie proste CO, to cóż... może tak mieć. Gdy ruszy zdalne sterowanie, to jednym kliknięciem zmieniam dynamikę kotła, i wymaluje mu ładną sinusoidę, ale CO nie będzie tak ściśle przylegać do zadanej. Z tą motoryzacją już nie przesadzaj, wyciągasz zbyt daleko idące wnioski. Skoro taka analogia nie pasuje, to nie wiem jakiego użyć przykładu, żeby to było bardziej jasne. Obecnie jesteś na etapie: wiem lepiej, a ktoś próbuje mi wciskać kit. Wolno Ci B) Niekoniecznie lepiej wiem, a z tym kitem to chyba się wygadałeś ;)
Gość vmilo Opublikowano 11 Grudnia 2016 #196 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Przyłapałeś mnie :rolleyes:
energotop Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor #197 Opublikowano 11 Grudnia 2016 No i właśnie o to mi chodziło. Czy będzie chodził ciągle czy się odstawi napiszesz że to było, ale jak przebiega proces spalania tego nie widzisz na wykresie. Próbujesz dorobić do tego jakąś teorie. Tyle ode mnie. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
MIQ Opublikowano 11 Grudnia 2016 #198 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Napisz więc coś, co sprawi, że zmienię zdanie, ale proszę już bez przypowieści motoryzacyjnych.
energotop Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor #199 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Romek. Proszę rozpisz Panu algorytm razem z podstawą... Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 11 Grudnia 2016 #200 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Waco, ale mnie nie zależy, by zmieniał zdanie :P
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.